Ανεπαρκή τα σχέδια των ΤτΕ, ΤΧΣ, υποστηρίζει η HSBC

Ανεπαρκή τα σχέδια των ΤτΕ, ΤΧΣ, υποστηρίζει η HSBC

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερη ορατότητα σε ό,τι αφορά την επενδυτική περίπτωση των ελληνικών τραπεζών ζητεί η HSBC σε νέα έκθεσή της και γι’ αυτόν τον λόγο, παρόλο που εκτιμά πως οι ανησυχίες της αγοράς για τον κλάδο είναι υπερβολικές, «γυρίζει» τη στάση της σε πιο επιφυλακτική.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι υφιστάμενοι στόχοι των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) είναι εφικτοί και αποτελούν μια πιο βιώσιμη λύση για τον κλάδο, αντίθετα με τα σχέδια που έχουν προτείνει το ΤΧΣ και η ΤτΕ, τα οποία χαρακτηρίζει ανεπαρκή.

Οι διάφορες προτάσεις πολιτικής, τα αναθεωρημένα σχέδια για τα NPEs και τα πολλά και αντικρουόμενα μηνύματα ως προς τις θεμελιώδεις τάσεις και τις θεσμικές απαιτήσεις, κάνουν την επενδυτική περίπτωση των ελληνικών τραπεζών να μοιάζει με «παζλ».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, οι τάσεις στην ανάπτυξη των δανείων βελτιώνονται, οι χαμηλότερες προβλέψεις αντισταθμίζουν τις πιέσεις στα έσοδα, η κερδοφορία στα νέα δάνεια παραμένει υγιής και η κεφαλαιακή επάρκεια θα βελτιωθεί. Την ίδια στιγμή, δεν θεωρεί πιθανό να υπάρξουν επιλογές επιθετικής πολιτικής, καθώς θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την πορεία της Ελλάδας προς την κανονικότητα.

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ζήτημα των NPEs, η HSBC θεωρεί πως η σχεδιαζόμενη μείωση θα έχει ουδέτερο μακροοικονομικό αντίκτυπο, καθώς οι αυξανόμενες εποπτικές πιέσεις επηρεάζουν αρνητικά την προσφορά και τη ζήτηση των πιστώσεων. Επίσης, εκτιμά πως τα σχέδια των ΤΧΣ και ΤτΕ είναι απίθανο να βοηθήσουν πέρα από το να λειτουργήσουν ως δίχτυ ασφαλείας σε περίπτωση που οι τράπεζες δεν πραγματοποιήσουν τη σχεδιαζόμενη μείωση των NPEs ή ως ένας δυνητικός επιταχυντής σε περίπτωση ύπαρξης καλύτερων οικονομικών όρων, επιτρέποντας στις τράπεζες να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους.

Οπως σημειώνει, το κόστος για τις τράπεζες από την πρόταση του ΤΧΣ για κρατικές εγγυήσεις για senior τμήματα τιτλοποιήσεων NPL είναι σημαντικό, κάτι που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα είναι καλύτερα να απέχουν.

Το σχέδιο θα δημιουργήσει επίσης υποχρεώσεις για το κράτος ύψους 9,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της. Σε ό,τι αφορά το σχέδιο της ΤτΕ για τη δημιουργία μιας bad bank που θα χρηματοδοτηθεί από τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTCs), η HSBC τονίζει ότι αυτό θα αποδυναμώσει τις τράπεζες. Αν και ο ισολογισμός τους θα εξυγιανθεί και η ποιότητα ενεργητικού θα βελτιωθεί, ωστόσο οι δείκτες NPEs θα παραμείνουν υψηλοί, η κεφαλαιακή τους θέση αδύναμη, ενώ τα DTCs θα συνεχίσουν να αποτελούν σημαντικό μέρος της κεφαλαιακής θέσης.

Πρακτικά, η εμπλοκή του κράτους και στα δύο σχέδια θα σήμαινε ότι θα χρειαστεί η έγκριση των θεσμών και ίσως και του SSM, καθώς θα υπάρξει αντίκτυπος στα κεφάλαια. Αυτά σε συνδυασμό με τις επερχόμενες εκλογές σημαίνουν ότι τα σχέδια είναι απίθανο να εφαρμοστούν σύντομα.

Αντίθετα, η HSBC θεωρεί ότι τα υφιστάμενα σχέδια των τραπεζών για τη μείωση των NPEs αποτελούν μία πιο βιώσιμη λύση και την πιο φιλική λύση για τους μετόχους. Η υλοποίησή τους μέχρι στιγμής είναι εντός των στόχων, ο καθαρός σχηματισμός βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος για τέσσερα τρίμηνα, οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPLs ενισχύουν τα κεφάλαια και υπάρχει βελτίωση των τάσεων γενικότερα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της HSBC, οι τέσσερις τράπεζες θα παραμείνουν κερδοφόρες σε όλη τη διάρκεια του προβλεπόμενου ορίζοντα, με τις προβλέψεις να αποκλιμακώνονται, ενώ η μείωση των NPEs τα επόμενα τρία χρόνια θα φτάσει τα 53 δισ. ευρώ.

Τέλος, η βρετανική τράπεζα τονίζει πως οι πρωτοβουλίες πολιτικής θα πρέπει να επικεντρώνονται στη στήριξη των σχεδίων των τραπεζών, προσθέτοντας πως ο νέος νόμος Κατσέλη είναι μία θετική εξέλιξη για τον κλάδο. Επίσης, υπογραμμίζει πως όσο οι τράπεζες μειώνουν το απόθεμα των NPEs τους με λογικό τρόπο, είναι απίθανο να υπάρξουν αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή