Μπαράζ δράσεων αναρχικών ομάδων με θεατή την ΕΛ.ΑΣ.

Μπαράζ δράσεων αναρχικών ομάδων με θεατή την ΕΛ.ΑΣ.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη θέση του θεατή η αστυνομία παρακολουθεί τα τελευταία 24ωρα τις ομάδες αναρχικών να κλιμακώνουν τη δράση τους. Πρώτος σε κινητικότητα ο «Ρουβίκωνας», που έχει πραγματοποιήσει τέσσερις ενέργειες μέσα σε τέσσερις ημέρες, χωρίς να έχει γίνει ούτε μία σύλληψη.

Η τελευταία δράση του καταγράφηκε χθες όταν μέλη της ομάδας ανέβηκαν στον τρίτο όροφο του κτιρίου που στεγάζει την πρεσβεία της Βραζιλίας στη λεωφόρο Βασ. Σοφίας και πέταξαν μπογιές διαμαρτυρόμενοι για την παράδοση στην Ιταλία του Τσέζαρε Μπατίστι, πρώην μέλους παράνομης ιταλικής ακροαριστερής οργάνωσης. Ο φύλακας της πρεσβείας ειδοποίησε την αστυνομία αφού τα μέλη του «Ρουβίκωνα» είχαν αποχωρήσει.

Είχαν προηγηθεί τις περασμένες ημέρες αντίστοιχες ενέργειες του «Ρουβίκωνα» στην πρεσβεία της Ελβετίας, κατά της εταιρείας ευρέσεως εργασίας Manpower και κατά καταστήματος της αλυσίδας Leroy Merlin, στο οποίο προκάλεσαν υλικές ζημιές. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που κατάστημα της Leroy Merlin γίνεται στόχος της αναρχικής συλλογικότητας.

Ο κίνδυνος ακτιβιστικής επίθεσης κατά των δύο πρεσβειών, της Βραζιλίας και της Ελβετίας, είχε επισημανθεί το προηγούμενο διάστημα και φέρεται να είχε ζητηθεί η λήψη έκτακτων μέτρων φρούρησης, τα οποία όμως δεν τέθηκαν σε εφαρμογή. Μετά τη δράση κατά της πρεσβείας της Ελβετίας προσήχθησαν δέκα μέλη της αναρχικής ομάδας. Οι υπεύθυνοι της πρεσβείας και ο ιδιώτης φύλακας φέρονται να δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν την ποινική δίωξή τους, και έτσι όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Αφορμή της ενέργειας κατά της ελβετικής πρεσβείας ήταν η σύλληψη ενός αναρχικού στην Ελβετία, στις 29 Ιανουαρίου.

Στόχος άλλης ομάδας αναρχικών έγινε αυτή την εβδομάδα και το ρωσικό προξενείο. Την περασμένη Τρίτη, άνοιξαν πανό με συνθήματα συμπαράστασης για Ρώσους αναρχικούς και πέταξαν φέιγ βολάν στο κτίριο που βρίσκεται στην οδό Τζαβέλλα στο Χαλάνδρι.

Χθες το πρωί, περίπου 30 άτομα ανέβηκαν στον έβδομο όροφο του Εφετείου Αθηνών, πέταξαν τρικάκια και αποχώρησαν. Επρόκειτο για αναρχικούς που διαμαρτυρήθηκαν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς απεργό πείνας ο οποίος είχε συλληφθεί στην ομάδα των ληστών του Διστόμου. Η αστυνομία πραγματοποίησε 14 προσαγωγές για αυτή την ενέργεια στο Εφετείο. Μεταξύ των προσαχθέντων βρίσκονταν και δύο άτομα που είχαν κατηγορηθεί στο παρελθόν για τρομοκρατία. Ολοι οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι. Για τον ίδιο λόγο πραγματοποιήθηκε χθες συγκέντρωση αντιεξουσιαστών και έξω από το Διοικητικό Εφετείο της Πάτρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή