Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο από τον ΕΟΧ

Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο από τον ΕΟΧ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σημαντική ευκαιρία για χιλιάδες οργανώσεις στην Ελλάδα διανοίγεται σήμερα με την έναρξη του προγράμματος Active Citizens Found, μέσω του οποίου θα διατεθούν έως το 2024 12 εκατομμύρια ευρώ σε επιμέρους πρότζεκτ. Το νέο πρόγραμμα αποτελεί τμήμα του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) της περιόδου 2014-2021, χρηματοδοτείται δηλαδή από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία. Στόχοι του Active Citizens Found, το οποίο διαχειρίζονται στην Ελλάδα το Ιδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now, είναι η βιωσιμότητα της κοινωνίας των πολιτών, η προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, η ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο πρόγραμμα, «Είμαστε όλοι Πολίτες», αφορούσε 7,34 εκατ. ευρώ που εκταμιεύθηκαν στο διάστημα 2013-2017. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που το προηγούμενο αντίστοιχο χρηματοδοτικό πρόγραμμα είχε άκρως θετικά αποτελέσματα, ωφελώντας περισσότερους από 75 οργανισμούς και πάνω από 205.000 πολίτες», δηλώνει o Νορβηγός πρέσβης στην Ελλάδα, Jοrn Gjelstad.

Το νέο πρόγραμμα, που θα υλοποιείται ταυτόχρονα σε 15 χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης, απευθύνεται σε οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (ΜΚΟ, ΑΜΚΕ, Συλλόγους, Σωματεία, Ιδρύματα) και περιλαμβάνει έξι ανοιχτές προσκλήσεις ενδιαφέροντος. Σήμερα, στις 4 μ.μ. στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, ανακοινώνονται οι δύο πρώτες, η ενδυνάμωση ευπαθών ομάδων με διαθέσιμη χρηματοδότηση 2.904.000 ευρώ και η ενίσχυση της συνηγορίας και του εποπτικού ρόλου της Κοινωνίας των Πολιτών με χρηματοδότηση 1.970.000 ευρώ. Καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση αιτήσεων είναι η 21η Φεβρουαρίου. Την Παρασκευή και το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο, στο οποίο θα δίνονται όλες οι κατευθύνσεις για την ορθή σύνταξη αιτήσεων, κάτι που προσεχώς θα διατίθεται και διαδικτυακά (www.activecitizensfound.com). Σημειώνεται ότι ενθαρρύνονται ιδιαίτερα οι συνέργειες μεταξύ των οργανώσεων, ενώ οι επιλεγμένες ομάδες πρόκειται να παρακολουθήσουν σεμινάρια capacity building. Η ενημερωτική εκδήλωση θα επαναληφθεί στη Θεσσαλονίκη, στη Δράμα, στην Πάτρα και στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή