Μπλόκαραν την εξαγορά της Asda από τη Sainsbury’s οι βρετανικές αρχές

Μπλόκαραν την εξαγορά της Asda από τη Sainsbury’s οι βρετανικές αρχές

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ατεγκτη εμφανίζεται η αρμόδια αντιμονοπωλιακή αρχή στη Βρετανία ως προς τη σχεδιαζόμενη συμμαχία των Sainsbury’s και Asda, επισημαίνοντας ότι οι εταιρείες δεν υπάρχει πιθανότητα να μπορέσουν να κατευνάσουν τις ανησυχίες της για τη λειτουργία του ανταγωνισμού στη χώρα. Η απόφαση ωστόσο δεν είναι η τελική. Αυξάνονται όμως πλέον οι πιθανότητες να ναυαγήσει η απόπειρα της Sainsbury’s να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, εξαγοράζοντας την Asda έναντι 9,5 δισ. δολαρίων. Yπενθυμίζεται ότι η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Sainsbury’s είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στη Bρετανία και η Asda η τρίτη κατά σειράν. Η αρμόδια Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας απεφάνθη ότι η συγχώνευση πρέπει να εμποδιστεί, ειδάλλως, για να υλοποιηθεί, θα πρέπει να πωληθούν πολλά καταστήματα.

Υστερα από τις εξελίξεις αυτές, υποχώρησε η τιμή της μετοχής της Sainsbury’s χθες στο Λονδίνο έως και 17%, πτώση η οποία ήταν και η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας. Κατά τον αναλυτή της Bernstein Μπρούνο Μόντιν, «πρόκειται για τη χειρότερη δυνατή εξέλιξη και για τις δύο επιχειρήσεις». Oι Sainsbury’s και Asda είχαν συμφωνήσει πέρυσι τον Απρίλιο να συμμαχήσουν, αποσκοπώντας να υποσκελίσουν την κορυφαία αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco, η οποία έχει προσθέσει στο οπλοστάσιό της και τον όμιλο χονδρεμπορίου Booker, τον μεγαλύτερο της Βρετανίας. Συνδυάζοντας οι Sainsbury’s και Asda τη δύναμή τους στην αγορά, θα είχαν τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν αποτελεσματικότερα και τις ταχέως αναπτυσσόμενες αλυσίδες εκπτωτικών σούπερ μάρκετ των Aldi και Lidl. Αντιστοίχως, θα είχαν μεγαλύτερη ισχύ και έναντι του κολοσσού της Amazon. Εάν, υποθετικά, εγκριθεί εντέλει η συγχώνευση των Sainsbury’s και Asda, τότε θα αναδειχθεί ένας όμιλος με ετήσια έσοδα της τάξεως των σχεδόν 66 δισ. δολαρίων, περισσότερα από 2.800 καταστήματα και μερίδιο αγοράς 31,2%. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Αρχής Ανταγωνισμού και Αγορών, η οποία θα αποφανθεί τελεσιδίκως στις 30 Απριλίου, η συμμαχία Sainsbury’s – Asda θα προκαλέσει άνοδο τιμών, λόγω περιστολής του ανταγωνισμού. Ωστόσο, η στάση της αυτή έρχεται σε αντίθεση με την εξαγορά της Booker από την Tesco, η οποία εγκρίθηκε σχετικά εύκολα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή