Πρόστιμο 4,5 δισ. επέβαλε στη UBS γαλλικό δικαστήριο

Πρόστιμο 4,5 δισ. επέβαλε στη UBS γαλλικό δικαστήριο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποσό ύψους 4,5 δισ. ευρώ καλείται να πληρώσει η ελβετική τράπεζα UBS μετά την απόφαση γαλλικού δικαστηρίου που έκρινε πως η τράπεζα βοήθησε πλούσιους Γάλλους πολίτες να ξεπλύνουν χρήματα που προέρχονταν από φοροδιαφυγή. Το δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο-ρεκόρ για τη Γαλλία ύψους 3,7 δισ. ευρώ στη UBS και έκρινε πως η τράπεζα πρέπει να καταβάλει ποσό ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση για φορολογικά έσοδα που έχασε το γαλλικό δημόσιο. Η μετοχή της UBS υποχώρησε μέχρι και κατά 4,8% μετά την ανακοίνωση της απόφασης και έκλεισε τελικά με πτώση 2,69%. «Τα ποινικά αδικήματα ήταν εξαιρετικά σοβαρής φύσης», είπε η πρόεδρος του δικαστηρίου Κριστίν Με, η οποία συγκρούστηκε ανοικτά με αξιωματούχους της τράπεζας κατά της διάρκεια των έξι εβδομάδων που διήρκεσε η εκδίκαση της υπόθεσης.

«Αυτές οι πράξεις διαπράχθηκαν πίσω από πέπλο αδιαφάνειας», πρόσθεσε. Η υπόθεση χρονολογείται εδώ και οκτώ έτη και έχει προκαλέσει αρνητική δημοσιότητα για την ελβετική τράπεζα. Πέρυσι, προτού αρχίσει η εκδίκαση της υπόθεσης, η UBS κατηγορήθηκε πως ξέπλυνε αδήλωτα ποσά των πελατών της και πως είχε στείλει υπαλλήλους της στη Γαλλία σε αναζήτηση πελατών αν και δεν διέθεταν την άδεια να προσφέρουν τέτοιου είδους υπηρεσίες στη Γαλλία. Η UBS πιθανότατα δε περίμενε πως θα κληθεί να πληρώσει τόσο υψηλό πρόστιμο, ένα από τα υψηλότερα που έχουν επιβληθεί στην Ευρώπη, καθώς είχε πάρει προβλέψεις ύψους 560 εκ. ευρώ. Αναλυτές της Credit Suisse είπαν πως το πρόστιμο είναι τέσσερις με πέντε φορές υψηλότερο από αυτό που περίμενε η αγορά.

Οι εισαγγελικές αρχές είχαν ζητήσει την επιβολή προστίμου ύψους 3,7 δισ. ευρώ και την καταβολή αποζημίωσης ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Η UBS ανακοίνωσε πως θα ασκήσει έφεση, γεγονός που σημαίνει πως δεν θα αναγκαστεί να καταβάλει το πρόστιμο μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Η έρευνα κατά της UBS είχε αρχίσει το 2014 μετά τα στοιχεία που είχε προσφέρει μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, ενώ η ελβετική τράπεζα διαπραγματεύτηκε δύο φορές ώστε να αποφύγει τη δίκη. Την πρώτη φορά αρνήθηκε να αναγνωρίσει την ενοχή της στην υπόθεση και τη δεύτερη αρνήθηκε να πληρώσει το πρόστιμο που ζητούσαν οι γαλλικές αρχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή