Η δυναμική επιστροφή του μουσείου Αλεξ Μυλωνά

Η δυναμική επιστροφή του μουσείου Αλεξ Μυλωνά

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απολύτως δικαιολογημένη ήταν η προτροπή να ξεκινήσει η ξενάγηση στην έκθεση «Αλεξ Μυλωνά. Αναδρομική» από ψηλά. Το ωραίο σπίτι που στεγάζει το «MOMus – Μουσείο Αλεξ Μυλωνά», σχεδόν πάνω στην πλατεία Ασωμάτων, διαθέτει μια υπέροχη ταράτσα με θέα ολόκληρο το Θησείο. Εκεί στέκονται ο μαρμάρινος «Κούρος» και η «Κόρη», έργα της γλύπτριας Αλεξ Μυλωνά από το 1998. Ο καθαρός χειμωνιάτικος ουρανός και το δυνατό φως αναδεικνύουν τους όγκους τους και αυτή την εξαιρετική ισορροπία της μεταξύ του παλιού και του σύγχρονου, της αναπαραστατικής απόδοσης και της γεωμετρικής πνευματικότητας που χαρακτηρίζουν το έργο της Μυλωνά.

Η ξενάγηση συνεχίστηκε στους άλλους δύο ορόφους και κατέληξε στον μικρό χώρο του ισογείου που έχει διαμορφωθεί ως εργαστήριο της καλλιτέχνιδας. Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 120 έργα της –γλυπτά, ακουαρέλες και σχέδια– που αποτυπώνουν, όπως αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης και ιστορικός τέχνης Γιάννης Μπόλης, «την ενοποιητική πορεία που συνδέει τις πρώτες ανθρωποκεντρικές της συνθέσεις (1950) έως την αυστηρή ακινησία και την τραχύτητα, που χαρακτηρίζουν τα αφηρημένα γλυπτά της από σφυρήλατο σίδηρο. Και από τις καμπύλες, τις κινήσεις και τις εντάσεις των εύπλαστων μεταλλικών ελασμάτων που συναντάμε στις “Αρχιτεκτονικές προτάσεις” (1976) έως την καθαρότητα των γεωμετρικών μαρμάρινων επιφανειών».

Είναι πραγματικά σημαντικό γεγονός ότι το «Μουσείο Αλεξ Μυλωνά», παρά τις πολύχρονες περιπέτειες που πέρασε, επέζησε και κατάφερε να ανοίξει και πάλι τις πόρτες του στο κοινό. Αυτό που υπήρξε όνειρο και κόπος ζωής για την καλλιτέχνιδα, ο χώρος στον οποίο στέγασε τα «παιδιά» της όπως ονόμαζε τα έργα της, παρέμεινε κλειστό την τελευταία τριετία. Ωστόσο η ένταξή του στον νεοσύστατο πολιτιστικό οργανισμό Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus) το φέρνει και πάλι στο προσκήνιο της δημοσιότητας. «Διαμάντι» χαρακτήρισε το MOMus – Μουσείο Αλεξ Μυλωνά, η αναπληρώτρια διευθύντρια του οργανισμού Μαρία Τσαντσάνογλου, σημειώνοντας ότι το μουσείο μπορεί να αναδείξει την τέχνη σε πολλαπλά επίπεδα. Το άνοιγμά του αποκτά λοιπόν συμβολικό χαρακτήρα, τόνισε, καθώς ξεκινάει με αυτό μια σειρά εκδηλώσεων που θα το καταστήσουν χώρο συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών και καλλιτεχνών.

Αναφερόμενη στο «καινοτομικό πείραμα» του MOMus, η αναπληρώτρια διευθύντρια του MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Συραγώ Τσιάρα, τόνισε ότι πρόκειται για μία πλατφόρμα συνεργασίας, ώσμωσης και ανταλλαγής, στην οποία τα 4 μουσεία της Θεσσαλονίκης και το «Αλεξ Μυλωνά» στην Αθήνα συγκροτούν έναν ενιαίο σώμα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της συνεργασίας το αθηναϊκό μουσείο θα αποτελέσει και τόπο διεξαγωγής ενός μέρους του προγράμματος της επόμενης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

​​«Αλεξ Μυλωνά. Αναδρομική», έως 5/5.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή