Το «φιλί», θύμα του κινήματος #MeToo

Το «φιλί», θύμα του κινήματος #MeToo

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΪΑΜΙ. Μία ημέρα μετά τον θάνατο του Αμερικανού ναύτη που φωτογραφήθηκε να αγκαλιάζει και να φιλάει μια νεαρή γυναίκα στην Τάιμς Σκουέρ μόλις ανακοινώθηκε η λήξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου –ένα φιλί που πέρασε στην αθανασία μέσα από μία φωτογραφία– έπεσε θύμα βανδαλισμού το άγαλμα που παρουσιάζει αυτό το περιστατικό με ένα γκράφιτι που έγραφε #MeToo. Γραμμένο με κόκκινη μπογιά, το σύνθημα καλύπτει ολόκληρη την αριστερή γάμπα της ντυμένης στα λευκά νεαρής γυναίκας, σύμφωνα με τις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία της Σαρασότα στην πολιτεία της Φλόριντα.

Η Γκρέτα Ζίμερ Φρίντμαν, η οποία τότε ήταν 21 ετών και εργαζόταν ως βοηθός οδοντιάτρου, εικονίζεται στη φωτογραφία στην αγκαλιά ενός ναύτη του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, που, τρελός από χαρά, τη φιλά με πάθος στο στόμα στη μέση του δρόμου. Σε αντίθεση με ό,τι θα πίστευαν οι περισσότεροι, οι δύο νέοι δεν γνωρίζονταν πριν από αυτή τη στιγμή, που χαράχτηκε ανεξίτηλα στη μνήμη όλων χάρη στη φωτογραφία του Αλφρεντ Αϊζενσταντ. Για πολλούς η εικόνα του Τζορτζ Μεντόζα να φιλάει τη Φρίντμαν αντιπροσωπεύει την ευφορία που ένιωσαν όλοι στις ΗΠΑ την ημέρα που παραδόθηκε η Ιαπωνία. Ωστόσο, πιο πρόσφατα, κάποιοι επισήμαναν ότι η εικόνα και το άγαλμα παρουσιάζουν μια πράξη σεξουαλικής επίθεσης, καθώς ο Μεντόζα δεν είχε τη συγκατάθεση της Φρίντμαν για να τη φιλήσει.

Ο ίδιος ο Μεντόζα είχε παραδεχθεί πως είχε πιει μερικά ποτά πριν προβεί στο αμφιλεγόμενο φιλί. Σε συνέντευξή της το 2005 για το Ιστορικό Αρχείο των Βετεράνων, η Φρίντμαν είχε πει ότι δεν ήταν συναινετικό το φιλί και πως ο Μεντόνσα «την άρπαξε». «Δεν είμαι σίγουρη ότι ήταν πραγματικά ένα φιλί (…) ήταν απλώς κάποιος που γιόρταζε το τέλος του πολέμου», σχολίασε. «Δεν ήταν μια ρομαντική στιγμή. Ηταν μόνο κάτι για να γιορτάσουμε το τέλος του πολέμου», ενώ πρόσθεσε ότι ο Μεντόζα δεν της είπε ούτε μία λέξη πριν τη σφίξει στην αγκαλιά του. Το άγαλμα έχει ονομαστεί «άνευ όρων παράδοση» και το είχε δανείσει στη Σαρασότα το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα The Sculpture Foundation, η έδρα του οποίου είναι στη Σάντα Μόνικα στην Καλιφόρνια. Η αστυνομία της Σαρασότα εκτίμησε στα 1.000 δολάρια το ποσό που θα χρειαστεί για την αποκατάσταση της ζημιάς που προκλήθηκε στο άγαλμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή