Απατρις η Σαμίμα Μπεγκούμ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την υπηκοότητα νεαρής Βρετανίδας, η οποία είχε ταξιδέψει στη Συρία για να ενταχθεί στις τάξεις της Ισλαμικού Κράτους, αφαίρεσε για λόγους ασφαλείας το Λονδίνο, προκαλώντας αντιπαράθεση γύρω από την τύχη της 19χρονης, η οποία έχει αποκτήσει παιδί με μαχητή της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η τύχη της Σαμίμα Μπεγκούμ, η οποία εντοπίστηκε σε στρατόπεδο κρατουμένων στη Συρία την περασμένη εβδομάδα, αποκαλύπτει τα ηθικά και νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κράτη υπήκοοι των οποίων μετέβησαν στη Μέση Ανατολή για να πολεμήσουν για λογαριασμό ισλαμικών οργανώσεων. Η Μπεγκούμ, η οποία γέννησε γιο το περασμένο Σαββατοκύριακο, εμφανίζεται αμετανόητη, δηλώνοντας ότι η επίθεση στη συναυλία στο Μάντσεστερ το 2017, με 22 νεκρούς, ήταν δικαιολογημένη. Παρ’ όλα αυτά, η Σαμίμα έχει απευθύνει έκκληση στη βρετανική κυβέρνηση για να επαναπατρισθεί στην οικογένειά της, λέγοντας ότι δεν αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Το δίκτυο ITV, όμως, δημοσίευσε την Τρίτη επιστολή από το υπουργείο Εσωτερικών προς τη μητέρα της νεαρής, στην οποία ο υπουργός Σατζίντ Τζαβίντ ανακοινώνει την απόφασή του να στερήσει τη βρετανική υπηκοότητα από την Μπεγκούμ. Η επιστολή ζητάει από τη μητέρα της Μπεγκούμ να ενημερώσει την κόρη της για την απόφαση της κυβέρνησης και να εκκινήσει –εφόσον το επιθυμεί– διαδικασία έφεσης.

Η Μπεγκούμ ήταν μία από τις τρεις μαθήτριες λυκείου από τη συνοικία Μπέθναλ Γκριν του Λονδίνου, οι οποίες έφυγαν από τα σπίτια τους τον Φεβρουάριο του 2015, για να πετάξουν στην Τουρκία και από εκεί να ταξιδέψουν οδικώς στη Συρία για να ενταχθούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με διηγήσεις της, η Μπεγκούμ πήρε την απόφαση να μεταβεί στη Συρία έχοντας παρακολουθήσει τα προπαγανδιστικά βίντεο των τζιχαντιστών. Η εγκυμοσύνη, όμως, την έπεισε να εγκαταλείψει την «πρωτεύουσα» των τζιχαντιστών, Ράκα, για να γεννήσει σε στρατόπεδο, μακριά από τα πεδία των μαχών. Ο σύζυγος της Μπεγκούμ, ο Ολλανδός προσήλυτος στο Ισλάμ Γιάγκο Ριντάικ, βασανίστηκε από τους τζιχαντιστές, οι οποίοι τον θεώρησαν ύποπτο κατασκοπείας. Η Μπεγκούμ έχασε δύο παιδιά σε ισάριθμες γέννες, προτού γεννήσει το τρίτο παιδί της, την περασμένη εβδομάδα.

Η βρετανική νομοθεσία επιτρέπει στο υπουργείο Εσωτερικών να στερήσει την υπηκοότητα από πολίτες της χώρας εφόσον αυτό θεωρηθεί αναγκαίο για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας. Την απόφαση της κυβέρνησης επέκρινε το Εργατικό Κόμμα. «Εάν η κυβέρνηση προτείνει η Σαμίμα Μπεγκούμ να καταστεί άπατρις, η απόφαση αυτή θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», είπε η εκπρόσωπος των Εργατικών, Νταϊάν Αμποτ.

Ο πρώην υπουργός των Συντηρητικών Κεν Κλαρκ εξέφρασε την έκπληξή του για την κυβερνητική απόφαση, λέγοντας ότι η παραμονή της νεαρής σε στρατόπεδο θα ενισχύσει τη ριζοσπαστικοποίησή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή