Στο επίκεντρο η φορολόγηση των πλουσίων στις ΗΠΑ

Στο επίκεντρο η φορολόγηση των πλουσίων στις ΗΠΑ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς οι Δημοκρατικοί ετοιμάζουν τις προτάσεις τους για την αύξηση της φορολόγησης των πλουσίων, η πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών είναι με το μέρος τους. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει σφυγμομέτρηση που πραγματοποίησε αυτόν τον μήνα η διαδικτυακή πλατφόρμα ερευνών SurveyMonkery για τους The New York Times. Προκύπτει πως ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων θεωρεί πως η εισοδηματική ανισότητα είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να καταπολεμηθεί από την κυβέρνηση.

Κάποιες προτάσεις για την αύξηση της φορολόγησης των πλουσίων είναι αποδεκτές από οπαδούς των Ρεπουμπλικανών. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν την πρόταση της Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η οποία ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα και είναι υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα. Βάσει της πρότασης της κ. Γουόρεν, οι πλούσιοι θα έπρεπε να φορολογούνται με βάση την καθαρή αξία της περιουσίας τους, δηλαδή εξαιρουμένων των υποχρεώσεών τους. Οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των δύο κομμάτων γίνονται πιο εμφανείς όταν συζητείται η αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή.

Οι Δημοκρατικοί θεωρούν πως η φορολόγηση των πλουσίων είναι μείζον ζήτημα, διότι έχει και ηθικές προεκτάσεις. Σχεδόν τα δύο τρίτα των οπαδών του Δημοκρατικού Κόμματος που συμμετείχαν στην έρευνα υποστηρίζουν πως είναι ανήθικο να υπάρχει ένα οικονομικό σύστημα που ορισμένοι έχουν δισ. δολάρια ενώ άλλοι δεν έχουν παρά ελάχιστα χρήματα, αντηχώντας την άποψη που εξέφρασε πρόσφατα η Αλεξάντρια Οκάζιο Κορτέζ, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Δεν πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί σε φόρους», δηλώνει ένας οπαδός του Δημοκρατικού Κόμματος. «Δεν είναι σωστό, διότι υπάρχει κόσμος που δεν διαθέτει τους πόρους για να έχει ιατρική κάλυψη».

Η ευρεία υποστήριξη των Αμερικανών για την αύξηση της φορολόγησης των πλουσίων δεν σημαίνει πως η χώρα θα ψηφίσει έναν πολιτικό αντίπαλο που θα έρθει σε άμεση αντιπαράθεση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Εξάλλου, ο κ. Τραμπ είχε αναφερθεί ως υποψήφιος στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές στην αύξηση της φορολόγησης των πλουσίων. Μετά, όμως, ως πρόεδρος των ΗΠΑ προώθησε και επικύρωσε νομοσχέδιο για περικοπές φόρων 1,5 τρισ. δολ., μειώνοντας τα φορολογικά βάρη για τα ανώτερα εισοδήματα. Διάφορες σφυγμομετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από την Gallup και άλλους οργανισμούς στο διάστημα των τελευταίων δεκαετιών συμπεραίνουν πως οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν πως οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι πλούσιοι πληρώνουν λίγους φόρους. Αλλά τελικά οι ψηφοφόροι έχουν πολύ συχνά ψηφίσει προέδρους που μειώνουν τους φόρους.

Η συγκεκριμένη σφυγμομέτρηση διαφέρει από τις προηγούμενες, διότι πια προβεβλημένα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος έχουν αναδείξει το ζήτημα της αύξησης των φόρων για τους πλούσιους. «Οι θέσεις των πολιτικών αρχίζουν να συμπλέουν με τις απόψεις των πολιτών», σχολιάζει η Λέσλι Μακόλ, πολιτική επιστήμων και καθηγήτρια στο τμήμα μεταπτυχιακών σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Η αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας και η υιοθέτηση μέτρων για την καταπολέμησή της είναι ένα από τα κεντρικά θέματα στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς είχε μιλήσει κατά των «εκατομμυριούχων και των δισεκατομμυριούχων» ως υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές. Αυτή τη φορά, είναι ξανά υποψήφιος με ανάλογη πολιτική ατζέντα. Μόνο που αυτήν τη φορά δεν θα είναι μόνος. Και η κ. Γουόρεν προτείνει τη φορολόγηση των περιουσιακών στοιχείων και όχι μόνο των εισοδημάτων των πλουσιότερων Αμερικανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή