Αφιέρωμα Γάμος: Οι προορισμοί εμπνέουν

Αφιέρωμα Γάμος: Οι προορισμοί εμπνέουν

16' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μέρη που θα δώσουν στον γάμο σας concept και χαρακτήρα, από το Πήλιο και την Κέρκυρα έως τη Μονεμβασιά και την Κρήτη.

ΚΕΡΚΥΡΑ

Για βενετσιάνικη φινέτσα

Ο προορισμός: Η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, με τα καντούνια, τα ψηλά κτίρια, τα περίτεχνα μπαλκόνια και τα βενετσιάνικα μνημεία.

Εκκλησίες: Από τα πιο γραφικά εκκλησάκια του νησιού είναι η Υπαπαντή του Κυρίου στο Κομμένο και η Παναγία των Βλαχερνών (Βλαχέραινα), δύο ναοί που μοιάζουν χτισμένοι πάνω στο νερό και ενώνονται με την ξηρά με χωμάτινα δρομάκια. Εξίσου όμορφη είναι και η Μεταμόρφωση του Σωτήρος (Παντοκράτορας), με τη χαρακτηριστική εσωτερική αυλή, στο καταπράσινο Ποντικονήσι.

Τοπικό έθιμο: Οι φημισμένοι Κερκυραίοι κανταδόροι θα συστήσουν στους καλεσμένους τη βαθιά μουσική παιδεία του νησιού, ακολουθώντας τη νύφη στα καντούνια της Παλιάς Πόλης.

Τοπική γαστρονομία: Ενσωματώστε στο μενού κερκυραϊκά πιάτα, όπως το φρέσκο λαβράκι μπιάνκο με τη λεμονάτη παραδοσιακή σος ή κόκορα παστιτσάδα με τα διάφορα μπαχάρια, που συμβολίζουν την ευημερία και την ευτυχία του ζευγαριού. Μάντολες αντί για κουφέτα, αλλά και τα περίφημα κουμκουάτ, συνδυασμένα είτε με σύγχρονες είτε με κλασικές συνταγές, είναι οι πιο ενδεδειγμένες γλυκές επιλογές.

Ιδέες για το πάρτι: Για παραθαλάσσια δεξίωση, επιλέξτε κάποιο lounge bar-restaurant, όπως το Naok Azur –ένα μπαλκόνι στο Ιόνιο με θέα στο Φρούριο της Κέρκυρας και στα εντυπωσιακά κότερα του κόλπου της Γαρίτσας–, το Imabari στο Φαληράκι ή το Vido Island στο νησάκι Βίδο, απέναντι από την Παλιά Πόλη. Κλασική επιλογή για μια «βασιλική» δεξίωση είναι το Αχίλλειον, η έπαυλη της αυτοκράτειρας Σίσι.

Tips: Την επομένη του γάμου απολαύσετε με τους φίλους σας μια ολοήμερη ιδιωτική κρουαζιέρα σε παραδοσιακό καΐκι, με στάσεις για βουτιές σε καταπράσινα νερά και μπάρμπεκιου στην παραλία.

* Ο Άρης Παπαχρήστου ζει μόνιμα στην Κέρκυρα, είναι wedding planner και ιδρυτής της Belli Momenti (bellimomenti.com).


ΠΗΛΙΟ

Kαι στα πλατάνια, και στο κύμα

Αφιέρωμα Γάμος: Οι προορισμοί εμπνέουν-1

Στιγμιότυπο από παραδοσιακό πηλιορείτικο γάμο. (Φωτογράφος Γάμων: Ηλίας Πήλιο Καπετανάκης – kimilio.gr)

Ο προορισμός: Το Πήλιο είναι ιδανικό για όσους θέλουν να συνδυάσουν βουνό και θάλασσα σε κοντινές αποστάσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να κάνει κάποιος την τελετή στην Τσαγκαράδα και το γλέντι στην παραλία Παπά Νερό, στα 15 λεπτά οδικώς.

Εκκλησίες: Στο ορεινό χωριό Κισσός βρίσκεται μία από τις παλαιότερες εκκλησίες του Πηλίου, ο βυζαντινός ναός της Αγίας Μαρίνας. Καλή επιλογή για τελετή σε εκκλησάκι κοντά στη θάλασσα είναι η Ανάληψη στον Αϊ-Γιάννη. Εναλλακτικά, στον ναό των Αγίων Ταξιαρχών στην Τσαγκαράδα ή στην Κοίμηση της Θεοτόκου (Παναγία) στη Μακρινίτσα.

Το γαμήλιο έθιμο: Στο παρελθόν, ο πηλιορείτικος γάμος αποτελούνταν από λαϊκά δρώμενα και χορούς, στους οποίους συμμετείχε όλο το χωριό. Υπάρχει η δυνατότητα να ακολουθήσετε το τελετουργικό, με τη βοήθεια του αθλητικού και εκπολιτιστικού συλλόγου Ορμίνιο Πορταριάς: να φορέσετε την πηλιορείτικη ενδυμασία ή να ενσωματώσετε παραδοσιακές νότες στον σύγχρονο γάμο σας, όπως τη γαμήλια πομπή και τη μεταφορά με άλογο ή γαϊδουράκι.

Τοπική γαστρονομία: Παραδοσιακές πινελιές θα δώσουν τα αγριόχορτα με αυγά και το σπετζοφάι.

Ιδέες για το πάρτι: Το γραφικό λιμανάκι της Νταμούχαρης είναι καλή επιλογή για κλειστούς γάμους, έως 80 άτομα. Για γλέντι στη δροσιά κάτω από τα πλατάνια, επιλέξτε την πλατεία ενός ορεινού οικισμού. Δημοφιλές σημείο για γαμήλια πάρτι είναι η παραλία Παπά Νερό, με τα εστιατόρια δίπλα στη θάλασσα.

Tips: Σε συνεργασία με τον wedding planner σας, διοργανώστε δραστηριότητες όπως πεζοπορίες ή μαθήματα μαγειρικής. Το Πήλιο δεν είναι εύκολο στην οδήγηση και συνήθως στους γάμους αναλαμβάνουν πούλμαν τις μετακινήσεις των καλεσμένων.

* Ο Δημήτρης Λεβέντης κατάγεται από το Πήλιο και είναι ιδρυτής του Mamma Mia Weddings (mammamia-weddings.co.uk).


ΣΚΟΠΕΛΟΣ

Γάμος αλά «Mamma mia»

Αφιέρωμα Γάμος: Οι προορισμοί εμπνέουν-2

Το εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη στη Σκόπελο, από τα πιο περιζήτητα για γάμο μετά την ταινία «Mamma Mia».  (Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΡΙΟΣ)

Ο προορισμός: Η Σκόπελος ταιριάζει σε έναν ρομαντικό γάμο. Την τελευταία δεκαετία, μετά την ταινία «Mamma Mia», πολλά ζευγάρια παντρεύονται σε αυτό το νησί των Βόρειων Σποράδων, που συνδυάζει την υπέροχη φύση με τις ειδυλλιακές τοποθεσίες. Καταπράσινα πεύκα και τιρκουάζ νερά δημιουργούν ένα υπέροχο σκηνικό.

Εκκλησίες: Μία από τις καλύτερες εκκλησίες είναι η Παναγίτσα του Πύργου στην είσοδο του λιμανιού, πάνω σε βράχο. Έχει προνομιακή θέα στην Αλόννησο και προσφέρεται για φωτογραφίες. Εξαιρετική θέα έχει και η εκκλησία του Αϊ-Γιάννη, γνωστή και από την ταινία «Mamma Mia».

Το γαμήλιο έθιμο: Τις ημέρες πριν από τον γάμο, η νύφη ανοίγει το σπίτι της για τους καλεσμένους, οι οποίοι στρώνουν το κρεβάτι για τη νύχτα του γάμου και ρίχνουν ρύζι και χρήματα για καλή τύχη και γονιμότητα. Την ημέρα της τελετής, η νύφη ετοιμάζεται στο σπίτι με τους συγγενείς και περπατάει προς την εκκλησία, συνοδευόμενη από μουσικούς, που παίζουν παραδοσιακά γαμοτράγουδα. Στην εκκλησία, εκτός από το κρασί, ο παπάς δίνει στο ζευγάρι και στην κουμπάρα μέλι με καρύδια.

Τοπική γαστρονομία: Φρέσκο ψάρι υπάρχει σε αφθονία. Για αυθεντικό, σκοπελίτικο μενού, επιλέξτε ροφό ή αρνί στιφάδο ή αρνάκι κλέφτικο. Η Σκόπελος φημίζεται για τα δαμάσκηνά της, τα οποία χρησιμοποιούνται σε πολλές συνταγές. Από το μενού δεν μπορεί να λείπει η σπεσιαλιτέ του νησιού, η σκοπελίτικη τυρόπιτα με ντόπια φέτα. Μετά την τελετή στην εκκλησία, μαζί με τις μπομπονιέρες συνηθίζεται να προσφέρονται στους καλεσμένους και χαμαλιά (τοπικά αμυγδαλωτά).

Ιδέες για το πάρτι: Η Σκόπελος έχει μοναδικά μέρη για γαμήλιο beach party, σε ρουστίκ ή έλεγκαντ στιλ, την ώρα που δύει ο ήλιος μέσα στη θάλασσα. Η φύση και τα χρώματα του τοπίου είναι τόσο όμορφα, που αρκεί μια μίνιμαλ διακόσμηση. Καλή επιλογή είναι το λιμανάκι του Αγνώντα, με την ξύλινη προβλήτα στολισμένη με κεριά και θέα στη θάλασσα και στις βαρκούλες. Για πάρτι σε ταράτσα, τα καλύτερα σημεία βρίσκονται στη βορειοδυτική πλευρά, στον οικισμό Γλώσσα.

Tips: Καλό είναι η τελετή να οριστεί για νωρίς το απόγευμα, ώστε το ζευγάρι να έχει χρόνο για φωτογράφιση στον Αμάραντο την ώρα του ηλιοβασιλέματος, με φόντο τη θάλασσα.

* H Daphne Timmers είναι Ολλανδή, παντρεμένη με Έλληνα, και εδώ και δέκα χρόνια ζει μόνιμα στη Σκόπελο, όπου έχει ιδρύσει τη δική της εταιρεία διοργάνωσης γάμων (daphneweddings.com).


ΖΑΡΟΥΧΛΑ

Η «στιγμή» του φυσιολάτρη

Αφιέρωμα Γάμος: Οι προορισμοί εμπνέουν-3

Μυσταγωγία στη φύση της Ζαρούχλας, στον περίβολο του ναού της Αγίας Τριάδας. (Φωτογραφία: ΜΑΡΩ ΚΟΥΡΗ)

Ο προορισμός: Η Ζαρούχλα, χτισμένη σε υψόμετρο 1.100 μ., είναι από τα ομορφότερα χωριά του νομού Αχαΐας και απέχει περίπου δυόμισι ώρες από την Αθήνα. Το ορεινό τοπίο είναι χειμώνα καλοκαίρι γεμάτο πλατάνια, πεύκα, έλατα και μονοπάτια για να περιδιαβείς. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη λίμνη Τσιβλού.

Εκκλησίες: Η Ζαρούχλα ξεχειλίζει από ιστορία, το ίδιο και οι ναοί της. Ένας από αυτούς είναι ο Άγιος Δημήτριος στην είσοδο του χωριού, πέτρινος και χτισμένος στα μεταβυζαντινά χρόνια. Στους πρόποδες του βουνού Προφήτης Ηλίας, στη δεξιά πλαγιά του οικισμού, βρίσκεται η Αγία Τριάδα. Στον περίβολό της τα πλατάνια πλαισιώνουν το καμπαναριό, το οποίο και μαρτυρά την παλαιότητα της εκκλησίας. Το εσωτερικό του ναού είναι κατανυκτικό λόγω του πλήθους των τοιχογραφιών που διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Η περιοχή γύρω από την εκκλησία έχει πάρει το όνομά της.

Το γαμήλιο έθιμο: Η πεθερά βάζει κάτω από το πατάκι της πόρτας μια σιδερένια βέργα, για να πατήσει πάνω της το νιόπαντρο ζευγάρι και να είναι γερό σαν σίδερο. Επίσης, βάζει στο στήθος της νύφης της λίγο βαμβάκι και της εύχεται «να ασπρίσει, να γεράσει σαν τα ψηλά βουνά» και να περάσει τη ζωή της στο πλευρό του γιου της. Η νύφη, όταν βγαίνει από το πατρικό της, αν γυρίσει να κοιτάξει πίσω της, θα μοιάσουν σ’ εκείνη τα παιδιά της. Συνηθίζεται να χορεύει με τον πατέρα της τον αποχαιρετιστήριο χορό.

Τοπική γαστρονομία: Σε όλα τα χωριά της περιοχής, το παραδοσιακό γλυκό για τον γάμο είναι οι εργολάβοι, οι δίπλες με άφθονο μέλι και καρύδια και οι κουραμπιέδες, ο οποίοι τυλίγονται με σελοφάν και μοιράζονται στους καλεσμένους.

Ιδέες για το πάρτι:  Ένα κλασικό γλέντι με μακρόστενα τραπέζια με λευκά τραπεζομάντιλα και διάκοσμο με αγριολούλουδα είναι σίγουρα μια πολύ ταιριαστή πρόταση. Άφθονα κεριά, γήινα χρώματα και δαντέλες πλεκτές με το βελονάκι μπορούν να συνδέσουν την παράδοση με τα ρομαντικά όνειρα της μελλόνυμφης. Η Ζαρούχλα έχει πολλούς χώρους που μπορούν να φιλοξενήσουν έναν γάμο, αλλά μαγευτικής ομορφιάς είναι και η λίμνη Τσιβλού, όπου έμπειροι wedding planners μπορούν να δημιουργήσουν ένα μαγευτικό σκηνικό από την αρχή.

Tips: Ανάλογα με την εποχή, το ζευγάρι μπορεί να επιλέξει την κατάλληλη ώρα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο γάμος στο ηλιοβασίλεμα είναι θαυμάσιος και στο ορεινό τοπίο. Επίσης, η απόσταση της εκκλησίας από τον χώρο του πάρτι καθορίζει πολλές φορές το σωστότερο πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθηθεί, ώστε να είναι για όλους μια ξεχωριστή εμπειρία. Την παραμονή του γάμου, ένα παραδοσιακό μπάρμπεκιου με τοπικά εδέσματα φέρνει τους καλεσμένους πιο κοντά και αποτελεί προπομπό της επόμενης ημέρας.

*H Άννα-Μαρία Ρογδάκη είναι designer της εταιρείας Diamond Events με έδρα την Πάτρα (diamondevents.gr).


ΝΑΥΠΛΙΟ

Με άρωμα ιστορίας

Ο προορισμός: Το Ναύπλιο είναι μια πόλη που ενδείκνυται για γαμήλια φωτογράφιση. Η αρχιτεκτονική και τα χρώματα των σπιτιών στην Παλιά Πόλη δημιουργούν ένα σκηνικό παραμυθένιο.

Οι εκκλησίες: Η ιστορία του τόπου είναι συνυφασμένη με τις εκκλησίες του. Στον  Άγιο Γεώργιο, τη μητρόπολη του Ναυπλίου, υπάρχει ο θρόνος από τον οποίο παρακολουθούσε τη λειτουργία ο Όθωνας, καθώς επίσης και αντίγραφο του Μυστικού Δείπνου του Λεονάρντο ντα Bίντσι. Ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι συνδεδεμένος με τον Ιωάννη Καποδίστρια, ο Άγιος Νικόλας ξεχωρίζει για το ξυλόγλυπτο τέμπλο του, ο Ιερός Ναός Γενεσίου της Θεοτόκου είναι από τους παλαιότερους, ενώ καθολικοί γάμοι γίνονται στην Καθολική Εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Για πανοραμική θέα, η καλύτερη επιλογή είναι η Ευαγγελίστρια.

Το γαμήλιο έθιμο: Μετά την τελετή, ακολουθεί το μέλωμα των νεονύμφων. Η μητέρα του γαμπρού πηγαίνει έξω από την πόρτα του σπιτιού του ζευγαριού, κρατώντας μια κούπα με μέλι και καρύδια, την οποία προσφέρει στο ζευγάρι να δοκιμάσει.

Τοπική γαστρονομία: Μπορείτε να εντάξετε στο μενού μπογάνα (αρνί στον φούρνο), γκόγκες (παραδοσιακά ζυμαρικά) και, φυσικά, δίπλες.

Ιδέες για το πάρτι: Δύο καλές επιλογές είναι το εστιατόριο του ξενοδοχείου 3Sixty, που στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό του 1890, και οι εγκαταστάσεις του πολυχώρου πολιτισμού «Φουγάρο».Tips: Ως λάτρης της φωτογραφίας με φυσικό φως, θα πρότεινα στα ζευγάρια να υπολογίσουν σωστά την ώρα και τη διάρκεια της τελετής, ώστε να υπάρχει φως όταν αυτή ολοκληρωθεί. Ιδανικά σημεία για φωτογραφίες με φόντο την Παλιά Πόλη είναι η Ακροναυπλία, το Ρολόι και –για όποιον αντέχει την ανάβαση– το Παλαμήδι. Εξαιρετικές τοποθεσίες είναι επίσης ο προμαχώνας «Πέντε Αδέλφια», το Μπούρτζι και ο φάρος του λιμανιού.

*Ο Γιάννης Σωτηρόπουλος φωτογραφίζει γάμους με έδρα το Ναύπλιο (yiannissotiropoulos.com).


ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

Σαν μεσαιωνικό παραμύθι

Αφιέρωμα Γάμος: Οι προορισμοί εμπνέουν-4

 Στον μεσαιωνικό οικισμό της Μονεμβασιάς θα βρείτε εκκλησίες για την τελετή και «μπαλκόνια» για τη δεξίωση με εξαιρετική θέα. (Φωτογραφία:Thomas Linkel/laif)

Ο προορισμός: Ένας μοναδικά συντηρημένος μεσαιωνικός οικισμός, με καλντερίμια, πέτρινα αρχοντικά, οικόσημα, αψίδες και οχυρά τείχη, που ζωντανεύουν σκηνές από χρόνια ηρωικών μαχών.

Εκκλησίες: Ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι ναοί του Ελκομένου Χριστού, της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας και της Παναγίας Χρυσαφίτισσας, εντός των τειχών της καστροπολιτείας. Τα ξωκλήσια Άγιος Νικόλαος και Αγία Παρασκευή στην Παλιά Μονεμβασιά και ο Αϊ-Γιώργης στον οικισμό Γέφυρα είναι τρεις επιλογές με άπλετη θέα στη θάλασσα.

Το γαμήλιο έθιμο: Σε κάθε γάμο στη Μονεμβασιά φτιάχνεται η γαμοκουλούρα, έθιμο πολλών χρόνων, που το τιμούν τα περισσότερα ζευγάρια. Στη δεξίωση ο περίτεχνος αυτός άρτος, που φέρει σύμβολα ευγονίας, κόβεται από το ζευγάρι σε τέσσερα κομμάτια, τα οποία γαμπρός και νύφη πετούν μαζί προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Τοπική γαστρονομία: Περίφημοι αμπελώνες χαρίζουν εκλεκτούς οίνους, με πολλές διακρίσεις, και το ξακουστό κρασί Malvasia ευφραίνει καρδιές. Παραδοσιακά κορυφαία εδέσματα που δεν λείπουν από κανέναν γάμο είναι τα σαΐτια (πιτάκια με άγρια χόρτα και τυρί), οι γκόγκλες (χειροποίητα ζυμαρικά), το σύγλινο και οι γεμιστοί κολοκυθοανθοί. Επίσης οι δίπλες, τα αμυγδαλωτά, τα ραφιόλια και οι σαμουσάδες.

Ιδέες για το πάρτι: Μέσα στο Κάστρο υπάρχουν μπαράκια με πέτρινους εξώστες, ωστόσο οι περισσότερες δεξιώσεις –λόγω του περιορισμού στην ένταση και στη διάρκεια της μουσικής– γίνονται κυρίως σε ξενοδοχεία εκτός Κάστρου, όπως το Κινστέρνα, ή σε κάποιο κτήμα δεξιώσεων. Εναλλακτικά, στις οργανωμένες παραλίες, όπου το γλέντι μπορεί να κρατήσει μέχρι το πρωί.

Tips: Η προετοιμασία ενός γάμου μέσα στην Καστροπολιτεία απαιτεί υπομονή, χρόνο και καλή φυσική κατάσταση. Όλα τα πράγματα μεταφέρονται με τα χέρια και η πρόσβαση δεν είναι πάντα εύκολη. Δώστε στους καλεσμένους σας την πληροφορία ότι το Κάστρο της Μονεμβασιάς έχει πετρόχτιστα καλντερίμια και δεν είναι φιλικό σε ψηλοτάκουνες γόβες. Μην παραλείψετε να ανεβείτε στην ακρόπολη, όπου δεσπόζει ο εντυπωσιακός ναός της του Θεού Σοφίας. Είναι το σημαντικότερο μνημείο του Κάστρου και από τα σπουδαιότερα όλης της Πελοποννήσου. Από εκεί θα αγναντέψετε τη θέα προς το Μυρτώο πέλαγος.

* Η Ιωάννα Βαμβακάρη, είναι διακοσμήτρια, με έδρα στην Αθήνα και στη Μονεμβασιά, και ιδρύτρια του Ioanna Vamvakari Decoration and Events Planning (ioannavamvakari.com).


ΑΝΔΡΟΣ

Αρχοντικό ραντεβού

Ο προορισμός: Η Άνδρος είναι εύκολα προσβάσιμη στους καλεσμένους και οι Ανδριώτες φιλόξενοι και δοτικοί.

Οι εκκλησίες: Η Παναγία η Θαλασσινή, στη Χώρα της Άνδρου, χτισμένη μέσα στη θάλασσα και πάνω σε βράχο, το ξωκλήσι της Αγίας Μονής στην κορυφή του βουνού, ο Άγιος Κυπριανός στο Κυπρί, πάνω στο κύμα.

Το γαμήλιο έθιμο: Η νύφη συνοδεύεται στην εκκλησία με βιολιά και λαούτα.

Τοπική γαστρονομία: Η πρότασή μου σε κάθε destination γάμο είναι στο τραπέζι των γλυκών να έχουμε μόνο γλυκά του τόπου. Εν προκειμένω, σουμάδα, αμυγδαλωτά, παστέλια, γλυκά κουταλιού με ανθόνερο. Μην παραλείψετε την τούρτα γάμου αμυγδάλου.

Ιδέες για το πάρτι: Η Άνδρος είναι το νησί των αντιθέσεων. Μπορείς να κάνεις από αριστοκρατικό elegant γάμο σε λευκό καπετανόσπιτο (διατίθενται προς ενοικίαση στη Χώρα) μέχρι bohemian party στις παραλίες Κυπρί και Μπατσί.

Tips: Την ημέρα πριν από τον γάμο μπορείτε να υποδεχτείτε τους καλεσμένους σε ένα εστιατόριο με παραδοσιακές γεύσεις, σε μια παραλία, για pre-wedding party με κοκτέιλ ή για ένα χαλαρό ποτό με θέα το ηλιοβασίλεμα.

* Η Πέγκυ Σιμιτζή είναι ιδρύτρια της Ι Wish Chic Events (iwishchicevents.com).


ΤΗΝΟΣ

Κυκλαδίτικα και μίνιμαλ

Αφιέρωμα Γάμος: Οι προορισμοί εμπνέουν-5

Τήνος: Φωτογράφιση στο «πετρόδασος» του Βώλακα με τους εξωγήινους γρανιτένιους βράχους. (Φωτογραφία: φωτογρά…φως/www.fotografos-tinos.gr)

Ο προορισμός: Η Τήνος είναι ιδιαίτερο νησί. Δεν μπορείς να μην το αγαπήσεις, ειδικά εάν επικεντρωθείς στα χωριά και στις παραλίες. Οι πλατείες των χωριών αποτελούν ένα έτοιμο σκηνικό για παραδοσιακό κυκλαδίτικο γάμο.

Οι εκκλησίες: Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού είναι παραθαλάσσια, απέχει μόλις πέντε λεπτά από τη Χώρα και είναι πάντα η πρώτη επιλογή των ζευγαριών που θέλουν να παντρευτούν πάνω στο κύμα. Η Κοίμηση της Θεοτόκου στα Δυο Χωριά έχει μοναδική θέα, ενώ στην Ιερά Μονή της Κυρα-Ξένης στον Πάνορμο η τελετή γίνεται

στο εσωτερικό αίθριο της μονής.

Το γαμήλιο έθιμο: Τα παλιά χρόνια, οι κοπέλες- συγγενείς των μελλονύμφων χτυπούσαν τα κουδούνια των σπιτιών του χωριού για το κάλεσμα. Σήμερα πάντα προσκαλούμε για ένα κρασί τους κατοίκους του χωριού όπου τελείται ο γάμος.

Τοπική γαστρονομία: Το παστέλι, τα αμυγδαλωτά, τα τσιμπητά (τυροπιτάκια με κανέλα και πορτοκάλι) είναι μερικά από τα παραδοσιακά γλυκά που προσφέρονται. Το κυρίως πιάτο του γάμου που ετοίμαζαν τα παλιότερα χρόνια οι γυναίκες του νησιού ήταν λαγός. Σήμερα το τραπέζι αναλαμβάνουν οι τοπικές ταβέρνες και τα caterings, επιδεικνύοντας μοναδική εφευρετικότητα και κρατώντας υψηλά επίπεδα στην ποιότητα.  

Ιδέες για το πάρτι: Μένει αξέχαστο στους καλεσμένους το νησιωτικό πανηγύρι στα Δυο Χωριά, κάτω από τα πλατάνια, υπό τον φωτισμό της κλασικής γιρλάντας με τις λάμπες. Τα τραπεζοκαθίσματα ταβέρνας έρχονται να σφραγίσουν την εικόνα του πανηγυριού. Απλοί σχηματισμοί ευκαλύπτων, ελιάς, λεμονιών, σιτηρών συνθέτουν μια μινιμαλιστική ελληνική διακόσμηση, ενώ τους παραδοσιακούς οργανοπαίκτες συμπληρώνει ο dj. Καλή επιλογή για το τραπέζι είναι πάντοτε και η τσιμεντένια προβλήτα πάνω στη θάλασσα – ο όρμος Υστερνίων ενδείκνυται γι’ αυτό, αρκεί να μη φυσάει. Σε ειδικές περιπτώσεις πραγματοποιούνται αυθεντικά γλέντια σε προαύλια εκκλησιών. Οι ταβέρνες, παραθαλάσσιες ή «κρεμασμένες» σε ορεινά χωριά, είναι ιδανικές για μικρούς γάμους. Κάτω από την κληματαριά τους, συνοδεία βιολιού και λαούτου, φιλοξενούνται υπέροχες γαμήλιες γιορτές. Οι μοναδικές παραλίες του νησιού μπορούν επίσης να αποτελέσουν ένα ιδιαίτερο, ανεπιτήδευτο σκηνικό για παραθαλάσσιο πάρτι.

Tips: Οργανώνουμε πάντα για τους καλεσμένους έναν πρόγαμο ή pre-wedding party (είναι σημαντικό να λήξει νωρίς, με το ηλιοβασίλεμα) και έναν αντίγαμο ή next day party. Μια ήρεμη μάζωξη το προηγούμενο βράδυ ή ένα beach brunch την επομένη είναι οι πιο συνηθισμένες επιλογές.

*Η Αναΐς Ευριπιώτη είναι marketing specialist, event planner, ιδρύτρια της La fete (lafete.gr).


ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ

Ανεμελιά Μικρών Κυκλάδων

Αφιέρωμα Γάμος: Οι προορισμοί εμπνέουν-6

Το πρωί μαγιό, το απόγευμα νυφικό! Ο γάμος στο Κουφονήσι θυμίζει διακοπές. (Φωτογραφία: STELLA G PHOTOGRAPHY)

Ο προορισμός: Το Κουφονήσι θα δώσει στον γάμο σας την ανεμελιά των διακοπών. Είναι ένα νησί-καρτ ποστάλ, με χρυσαφένιες αμμουδιές, σπηλιές, φυσικές πισίνες και τιρκουάζ νερά.

Εκκλησίες: Πιο δημοφιλής είναι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Χωριό. Πολλοί επιλέγουν το εκκλησάκι της Παναγιάς, στο ακατοίκητο Κάτω Κουφονήσι. Οι καλεσμένοι, πριν και μετά την τελετή, μεταφέρονται με βάρκες.

Το γαμήλιο έθιμο: Ντόπιοι μουσικοί συνοδεύουν τη νύφη και τον γαμπρό με βιολιά στην εκκλησία.

Τοπική γαστρονομία: Στους γάμους προσφέρονται χειροποίητα παστέλια, τα οποία παρασκευάζονται στο νησί και συχνά δίνονται αντί για μπομπονιέρες, αλλά και ξεροτήγανα, που συνοδεύονται με ρακόμελο.

Ιδέες για το πάρτι: Το Κουφονήσι, αν και είναι μικρό, προσφέρει διάφορες επιλογές για παραδοσιακό νησιωτικό γλέντι ή για πάρτι ανάλογα με το στιλ του ζευγαριού. Σε κάθε περίπτωση, είτε επιλέξετε ταβερνάκι πάνω στην παραλία του Χωριού είτε beach bar στον Φοίνικα, προτείνουμε ο στολισμός να ταιριάζει με το περιβάλλον του νησιού, π.χ. γιρλάντες από φωτάκια. Οι ντόπιοι μουσικοί είναι εγγύηση για να ανάψει το κέφι.

Tips: Για τους μήνες του καλοκαιριού, η καλύτερη ώρα είναι αργά το απόγευμα (γύρω στις 19.00), ώστε να αποφευχθεί η πολλή ζέστη. Στο νησί δεν νοικιάζονται αυτοκίνητα ή μηχανάκια, αλλά οι αποστάσεις είναι κοντινές και οι μετακινήσεις εύκολες. Μην παραλείψετε να βγάλετε φωτογραφίες στον Μύλο και στην παραλία στο Πορί.

*Η Καλλιόπη και η Κατερίνα Xατζηπέτρου είναι wedding & event designers με έδρα τη Νάξο (kallinaweddings.gr).


ΧΑΝΙΑ

Με τσικουδιά και μαντινάδες

Αφιέρωμα Γάμος: Οι προορισμοί εμπνέουν-7

Χανιά: Για όλους υπάρχει χώρος στον κρητικό γάμο. (Φωτογραφία: Andreas Markakis Photography/www.andreasmarkakis.com)

Ο προορισμός: Τόσο η παραθαλάσσια περιοχή του βορρά, από το Καστέλι έως το Ακρωτήρι, όσο και η ενδοχώρα με τα πανέμορφα χωριά του Αποκόρωνα, του Σελίνου και του Πλατανιά αποτελούν πόλο έλξης για πολλά ζευγάρια με διαφορετικές προσδοκίες για τον γάμο τους. Ο νότος, με τα φιλόξενα Σφακιά, την κοσμική Παλαιόχωρα και τη ρομαντική Σούγια, έχει άλλο φως και αέρα.

Εκκλησίες: Στα Χανιά, κάθε πλατεία έχει την εκκλησία της. Οι παραθαλάσσιοι  Άγιοι Απόστολοι και η όμορφη εκκλησία του Προφήτη Ηλία αποτελούν δημοφιλείς επιλογές, λόγω τοποθεσίας και θέας. Επιλέξτε για την τελετή μια φωτογενή εκκλησία κοντά στον χώρο της δεξίωσης, εύκολα προσβάσιμη από όλους (ηλικιωμένους, παιδιά), με βασικές παροχές (σκιασμένο χώρο, δροσιά, νερό).

Το γαμήλιο έθιμο: Ο τυπικός κρητικός γάμος είναι ο ανοιχτός – αντί για προσκλητήρια, κάνεις ανοιχτό κάλεσμα με δημοσίευση στην τοπική εφημερίδα και ετοιμάζεις φαγητό, τσικουδιά και κρασί για όλους. Δημοφιλές έθιμο είναι το μέλι με καρύδι που προσφέρει η πεθερά στη νύφη αμέσως μετά τον γάμο, ευχόμενη γλυκιά ζωή στο ζευγάρι, η συνοδεία της νύφης στην εκκλησία με τη λύρα, το λαούτο και τις όμορφες μαντινάδες, ενώ οι «πετσέτες» (κεντητά) που δωρίζει το ζευγάρι στους κουμπάρους στον πρώτο χορό της βραδιάς είναι κάτι μοναδικό, που τους μένει για μια ζωή.

Τοπική γαστρονομία: Στα εδέσματα του κρητικού γάμου συμπεριλαμβάνονται το γαμοπίλαφο (πιλάφι με βραστό αρνί και κοτόπουλο), τα ξεροτήγανα (ένα γλυκό σαν τις δίπλες), τα χαλάκια (γλυκά παξιμαδάκια) και τα παραδοσιακά σκιουφιχτά μακαρόνια βρασμένα σε ζωμό, που προσφέρονται στο τέλος του γάμου προς αποφυγήν του χανγκόβερ.

Ιδέες για το πάρτι: Ο γάμος στην πλατεία ενός κρητικού χωριού, με τη μοναδική ατμόσφαιρα και τους φιλικούς χωριανούς να βοηθούν με την καρδιά τους στο νέο ξεκίνημα του ζευγαριού, ετοιμάζοντας το παραδοσιακό πιλάφι, τα καλιτσούνια και το τσιγαριαστό αρνί, είναι μια μοναδική εμπειρία, που πολλά ζευγάρια από άλλες πόλεις τις Ελλάδας αλλά και  Έλληνες του εξωτερικού επιλέγουν για την ιδιαίτερη ημέρα τους. Είναι φημισμένα τα παραδοσιακά χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα που παρουσιάζουν τους κρητικούς χορούς και τραγουδούν για τη χαρά του ζευγαριού.

Tips: Η επιλογή ενός wedding planner ο οποίος ζει και εργάζεται στο νησί είναι απαραίτητη, γιατί, όπως σε όλες τις μικρές πόλεις, η προσωπική επαφή παίζει μεγάλο ρόλο στην εμπιστοσύνη και στη σωστή καθοδήγηση, ενώ η εμπειρία, οι γνωριμίες και η γνώση της αγοράς βοηθούν στις σωστές επιλογές των επαγγελματιών. Το καλοκαίρι είναι αρκετά ζεστό και ο απογευματινός γάμος σχεδόν μονόδρομος – ζητήστε τη γνώμη του φωτογράφου σας για την ιδανική ώρα της τελετής.

* Η Σταυριανή Ζερβουδάκη και η Άννα Λαουντάνσκα είναι head wedding planners του Crete For Love με έδρα τα Χανιά (creteforlove.com).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή