Απόστολος Λακασάς ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Πρυτάνεις με βουλευτική τήβεννο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πανεπιστημιακός θα κατέλθει στις επόμενες εθνικές εκλογές ζητώντας την ψήφο των συμπολιτών του λέγοντάς τους ότι... «σας έφτιαξα και πανεπιστήμιο». Δεν είναι αστείο, δυστυχώς θα συμβεί στο πλαίσιο του σχεδίου του υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις πανεπιστημίων με ΤΕΙ ανά περιφέρεια. Σε μεγάλο πανεπιστήμιο της χώρας μας είναι ευρέως διαδεδομένο ότι ο τέως πρύτανής του, ιδεολογικά προσκείμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, φρόντισε με μεγάλη θέρμη –πείθοντας τους συναδέλφους του πανεπιστημιακούς– να γίνει δεκτή η συγχώνευση του ΤΕΙ της περιφέρειας από το πανεπιστήμιό «του».

Μάλιστα, ο ίδιος καθηγητής/πρύτανης επιδίωξε με το σχέδιό του όσο περισσότερα από τα νέα τμήματα που δημιουργήθηκαν μετά τη συγχώνευση να εγκατασταθούν στην πανέμορφη πόλη του! Βεβαίως, όχι για ακαδημαϊκούς λόγους αλλά για ψηφοθηρικούς.

Πρόκειται για μία ακόμη (πολιτική) παράμετρο από τα θλιβερά που συνθέτουν τη διεύρυνση της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Θυμάμαι στις αρχές της δεκαετίας του 2000, νέος στο εκπαιδευτικό ρεπορτάζ, έσπευσα ένα απόγευμα στο υπουργείο Παιδείας της οδού Μητροπόλεως για τη συνάντηση του υπουργού Πέτρου Ευθυμίου με εκπροσώπους από την Ηλεία και διακύβευμα εάν θα γίνει ΤΕΙ στην Αμαλιάδα. Γελούσε πολύπειρη συνάδελφος με το απογευματινό μου άγχος, λέγοντάς μου «φυσικά και θα γίνει ΤΕΙ, έρχονται εκλογές»!

Τα ίδια έγιναν και με τη διαβόητη «Αθηνά» επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου. Θυμάμαι βουλευτές της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας να «ξιφομαχούν» ψηφοθηρικά για «ένα ΤΕΙ παρακαλώ». Τότε ήταν μάλιστα εμβληματική πόλη της Νοτίου Ελλάδος που διατήρησε το ένα και μόνο τμήμα της (παρά τις διακηρύξεις περί δημοσιονομικής λιτότητας), ενώ άλλη (κομματικά εμβληματική, αυτή) πόλη της Βορείου Ελλάδος ήταν η μόνη που προικοδοτήθηκε με επιπλέον, νέα τμήματα ΑΕΙ.

Με αυτό το βεβαρημένο ιστορικό, ο νυν υπουργός Κώστας Γαβρόγλου δεν έχει κανένα άλλοθι. Ψηφοθηρικοί είναι οι λόγοι των επιλογών του ως προς τα ΑΕΙ. Το ζήτημα είναι οι γενναίοι πανεπιστημιακοί που ορκίζονται(!) στην ακαδημαϊκή ελευθερία και αυτονομία τι πράττουν. «Βολεύονται», αποζητώντας την ηρεμία τους σε μια εποχή όπου η πολιτική υποκρισία και κατάρρευση αξιών είναι διάχυτες.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ