Ήρεμη δύναμη

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H σχέση του Σωτήρη Λαγανόπουλου με το Ίδρυμα Μποδοσάκη ξεκίνησε πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια, όταν κέρδισε υποτροφία για να κάνει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο London School of Economics. Εξάλλου, το ίδρυμα είναι περισσότερο γνωστό για την κοινωφελή του δράση στον χώρο της εκπαίδευσης: μεταξύ άλλων έχει διαθέσει μέχρι σήμερα περισσότερες από 2.500 υποτροφίες σε νέους Έλληνες πτυχιούχους για να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Η ζωή το έφερε έτσι και ο Σωτήρης Λαγανόπουλος ανέλαβε πριν από δέκα χρόνια, σε ασυνήθιστα νεαρή ηλικία (για τα ελληνικά δεδομένα), μία από τις πιο νευραλγικές θέσεις ευθύνης του ιδρύματος, που σε τρία χρόνια θα συμπληρώσει μισό αιώνα ζωής. Με την ιδιότητα του διευθυντή Προγραμμάτων και Δωρεών, ξοδεύει σήμερα μεγάλο μέρος της ενέργειάς του υπηρετώντας μαζί με τους συνεργάτες του έναν λιγότερο γνωστό στρατηγικό στόχο του ιδρύματος, την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη η εναρκτήρια εκδήλωση για το Active Citizens Fund, και αυτή ήταν η αφορμή να τον συναντήσουμε και να τον γνωρίσουμε.

Το πρόγραμμα, ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014-2021. Στην πραγματικότητα, το Ίδρυμα Μποδοσάκη είναι ένας από τους δύο διαχειριστές της επιχορήγησης του Active Citizens Fund στην Ελλάδα μαζί με το SolidarityNow. Με βάση έξι διαφορετικές θεματικές ενότητες, μη κυβερνητικές οργανώσεις από όλη τη χώρα θα κληθούν να ανταποκριθούν προκειμένου να λάβουν επιχορήγηση ύψους από 5.000 ευρώ (για οργανώσεις που δεν έχουν εμπειρία σε χρηματοδοτικά προγράμματα) έως 300.000 ευρώ για την υλοποίηση μεγάλων έργων. Το πρόγραμμα έρχεται να συνεχίσει την προσπάθεια ενδυνάμωσης της κοινωνίας των πολιτών που ξεκίνησε την προηγούμενη περίοδο η αντίστοιχη πρωτοβουλία «Είμαστε όλοι Πολίτες». Ο Σωτήρης Λαγανόπουλος σπεύδει να υπογραμμίσει την αυξημένη χρηματοδότηση σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα, στοιχείο που «επιβεβαιώνει τη σημασία που δίνουν οι δωρήτριες χώρες σε μια ισχυρή κοινωνία των πολιτών».

Σε μια περίοδο κλιμακούμενης καχυποψίας για τις ΜΚΟ, ο Σωτήρης Λαγανόπουλος πιστεύει ότι, για να αυξηθεί η αξιοπιστία του χώρου ευρύτερα, απαιτείται μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των μη κυβερνητικών οργανώσεων και να θεσμοθετηθούν κοινοί και αποδεκτοί κανόνες λειτουργίας, λογοδοσίας και διαφάνειας. «Το Ίδρυμα Μποδοσάκη πήρε στο παρελθόν την πρωτοβουλία και πρότεινε μια νομοθετική παρέμβαση προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δυστυχώς, παρότι έφτασε να περάσει τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, δεν έγινε ποτέ νόμος του κράτους».

Για τον ίδιο, πάντως, στο τέλος της ημέρας η δυνατότητα να προσφέρεις κάτι –έστω και μικρό– για τη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων σου είναι αξία ανεκτίμητη. Λίγο πριν εγκαταλείψω τη νέα, αρχιτεκτονικά ενδιαφέρουσα, έδρα του ιδρύματος στην οδό Μουρούζη, στο κέντρο της Αθήνας, παρατηρώ ότι δεν είναι μόνο ο κ. Σωτήρης Λαγανόπουλος νέος σε ηλικία. Του το επισημαίνω. «Αυτό έχει να κάνει με την επιθυμία του ιδρυτή μας, του Πρόδρομου Μποδοσάκη-Αθανασιάδη, και του Διοικητικού Συμβουλίου να δίνουν ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους, αλλά και με την επιθυμία των νέων ανθρώπων να προσφέρουν στην κοινωνία τους. Θα μπορούσαν πολλοί να ξεκινήσουν την καριέρα τους σε μεγάλες εταιρείες στο εξωτερικό με πολύ υψηλότερες αποδοχές, αλλά είναι συνειδητή επιλογή να δουλεύουν για κάποιον κοινωφελή σκοπό. Αν κάποιοι ξεκινούν την καριέρα τους τώρα, τους συνιστώ ανεπιφύλακτα να εργαστούν για μια οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών». ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή