Καλπασμός στην Καμπούλ

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα καλοκαίρια τους ζεστά και ατέλειωτοι οι χειμώνες. Το Αφγανιστάν, μετά τρεις δεκαετίες πολέμου, παραμένει μία από τις φτωχότερες και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Είναι άγνωστο το πού πηγαίνουν οι άντρες με τα άλογα στα περίχωρα της πρωτεύουσας, το σίγουρο είναι πως το χιόνι πάνω στο οποίο καλπάζουν το μεγαλύτερο μέρος του χειμώνα δεν λύνει το δραματικό πρόβλημα λειψυδρίας της Καμπούλ. Τα τελευταία χρόνια ο ολοένα αυξανόμενος πληθυσμός της αφγανικής πρωτεύουσας, που συσσωρεύεται κυρίως σε άτυπους οικισμούς, καθώς και η κλιματική αλλαγή έχουν «στεγνώσει» την περιοχή. Οι κάτοικοι στήνονται από τα ξημερώματα στις βρύσες για να πάρουν το λιγοστό νερό που τους αναλογεί, δύο φορές την εβδομάδα για μία ώρα, και για το οποίο συνήθως πληρώνουν ιδιωτικές εταιρείες. 

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι στο Αφγανιστάν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους το 2018 εξαιτίας συγκρούσεων και ξηρασίας. Η πλειονότητα μετανάστευσε προς τις πόλεις, οι οποίες σήμερα φιλοξενούν το ένα τρίτο του πληθυσμού των 36 εκατομμυρίων της χώρας. Το χειροτερο; Το 80% των αστικών περιοχών στην Καμπούλ είναι άτυποι καταυλισμοί. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή