Στους 74 οι νεκροί από τη γρίπη

Στους 74 οι νεκροί από τη γρίπη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνειται ραγδαία ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών της εποχικής γρίπης που χρήζουν νοσηλείας στα νοσοκομεία της χώρας, αλλά και των θανάτων λόγω επιπλοκών της νόσου. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, έως και την περασμένη Κυριακή είχαν καταγραφεί 74 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, οι 18 την τελευταία εβδομάδα. Ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων που δηλώθηκαν στο κέντρο από τον περασμένο Οκτώβριο έως και τις 17 Φεβρουαρίου ανέρχονται σε 274, η πλειονότητα των οποίων (264) νοσηλεύθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ηδη και ενώ εκτιμάται ότι είμαστε στην κορύφωση της δραστηριότητας της εποχικής γρίπης για φέτος, ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών αλλά και των θανάτων έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα περυσινά επίπεδα (είχαν συνολικά χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ 107 ασθενείς και είχαν σημειωθεί 42 θάνατοι) και δεν αποκλείεται να αγγίζει –τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες σε Εντατική– τα επίπεδα της περιόδου 2015-2016, όταν είχε πάλι επικρατήσει ο τύπος γρίπης Α (Η1Ν1).

Οπως αναφέρεται στην έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, την περασμένη εβδομάδα οι επισκέψεις σε γιατρό από άτομα με συμπτώματα γρίπης παρέμεναν σε υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα, σχεδόν το 9% των ιατρικών επισκέψεων αφορούσε κρούσματα γριπώδους συνδρομής. Με βάση τις εξετάσεις που γίνονται στα εργαστήρια αναφοράς γρίπης, εκτιμάται ότι τουλάχιστον ένας στους τρεις ασθενείς με συμπτώματα έχει προσβληθεί από γρίπη. Την προηγούμενη εβδομάδα εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 27 ασθενείς, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό όσων έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ λόγω γρίπης σε 264. Η μέση ηλικία των ασθενών είναι τα 61 έτη ενώ στη συντριπτική τους πλειονότητα (περίπου 85%) είχαν προσβληθεί από γρίπη Α (Η1Ν1). Το 86% των ασθενών δεν είχε εμβολιαστεί έναντι της γρίπης, ενώ το 75% ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός. Περισσότερο από το 86% των ασθενών που τελικά κατέληξαν ανήκε σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Από τους 74 θανάτους που έχουν καταγραφεί έως τις 17 Φεβρουαρίου, οι 10 αφορούσαν ασθενείς που δεν νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία, είναι οι χώρες της Ευρώπης όπου καταγράφεται υψηλή δραστηριότητα της γρίπης.

Oδηγίες

Στην έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, κυρίως για τις ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης της γρίπης. Επιπλέον, οι ειδικοί γιατροί τονίζουν την ανάγκη διακοπής της διασποράς της νόσου με την αποφυγή στενής επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα, αλλά και –για τους ασθενείς– την παραμονή στο σπίτι για όσο διάστημα υπάρχουν συμπτώματα έως και 24 ώρες μετά την υποχώρηση του πυρετού. Στις οδηγίες περιλαμβάνονται και η κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντιλο ή με τον αγκώνα στον βήχα ή στο φτάρνισμα, και το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό.

Τέλος, οι ειδικοί τονίζουν και την ανάγκη σωστής και έγκαιρης χρήσης αντιιικών φαρμάκων –κατά προτίμηση εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων– από τους ασθενείς. Αυτή μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν αξιολόγησης από γιατρό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή