Συναγερμός στην ΕΚΤ από τη συρρίκνωση της μεταποίησης στην Ευρωζώνη

Συναγερμός στην ΕΚΤ από τη συρρίκνωση της μεταποίησης στην Ευρωζώνη

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συρρίκνωση της μεταποίησης στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, για πρώτη φορά από τα μέσα του 2013, οδηγεί την οικονομία σχεδόν σε στασιμότητα.

Την ίδια στιγμή, τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιανουάριο δείχνουν πως οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης αναμένεται να αποφασίσουν στη συνεδρίαση του Μαρτίου πόσο σοβαρή είναι η επιβράδυνση της οικονομίας ώστε να απαιτείται η λήψη μέτρων.

Η δραστηριότητα στον μεταποιητικό κλάδο της Ευρωζώνης υποχώρησε τον Φεβρουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2013, με την παραγωγή να συρρικνώνεται ακόμη και στη Γερμανία, εξαιτίας της μειωμένης εξωτερικής ζήτησης και της αβεβαιότητας που προκαλεί η ένταση στο εμπόριο. Οι νέες παραγγελίες προς τα εργοστάσια της Ευρωζώνης επίσης συρρικνώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013. Η ενίσχυση της δραστηριότητας στον κλάδο των υπηρεσιών αντιστάθμισε εν μέρει την πίεση από την πτώση της μεταποίησης, ωστόσο ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, εκτίμησε πως τα στοιχεία από την έρευνα υπευθύνων παραγγελιών (PMI) υποδηλώνουν πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί το πρώτο τρίμηνο του 2019 με ρυθμό μόλις 0,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. «Η οικονομία της Ευρωζώνης παρέμεινε κοντά στο επίπεδο της στασιμότητας τον Φεβρουάριο», είπε ο Γουίλιαμσον.

Στα λίγα θετικά στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα υπευθύνων παραγγελιών συγκαταλέγεται η ενίσχυση του κλάδου των υπηρεσιών στη Γερμανία, η οποία οφείλεται στην ύπαρξη ικανοποιητικής εσωτερικής ζήτησης, που αναμένεται να αντισταθμίσει την πτώση της μεταποίησης και να οδηγήσει σε τριμηνιαία ανάπτυξη της τάξης του 0,2%, σύμφωνα με τον Κρις Γουίλιαμσον. Στη Γαλλία, η οικονομία αναμένεται να μείνει στάσιμη το πρώτο τρίμηνο ή ακόμη και να συρρικνωθεί ελαφρώς. Οι υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης διάγουν τη χειρότερη περίοδο από τα τέλη του 2013 και πλησιάζουν πιο κοντά στη στασιμότητα. Η επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης «φαίνεται να είναι βαθύτερη και πιο ευρεία απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως», αναφέρεται στα πρακτικά από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιανουάριο. Πλέον τα βλέμματα των επενδυτών στρέφονται στην επόμενη συνεδρίαση σε δύο εβδομάδες, oπότε οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης θα λάβουν νέες προβλέψεις και στοιχεία που θα τους επιτρέψουν να διαμορφώσουν σαφέστερη άποψη για την κατάσταση της οικονομίας.

Τον Ιανουάριο ζήτησαν την ταχεία ολοκλήρωση της τεχνικής ανάλυσης για τη χορήγηση νέων μακροπρόθεσμων φθηνών δανείων (TLTRO) προς τις τράπεζες, αν και δεν έχουν δεσμευθεί για νέο γύρο χρηματοδότησης. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες πολλά μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν μιλήσει για το ενδεχόμενο χορήγησης νέων TLTRO.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή