Εξι μνημόνια κατανόησης ετοιμάζουν ΗΠΑ και Κίνα

Εξι μνημόνια κατανόησης ετοιμάζουν ΗΠΑ και Κίνα

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγαλύτερη έως τώρα προσέγγιση στα ακανθώδη θέματα που τους χωρίζουν φαίνεται να έχουν επιτύχει η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο. Χθες διέρρευσαν οι δεσμεύσεις που ετοιμάζονται να αναλάβουν οι δύο πλευρές για να δώσουν τέλος στους επτά μήνες τού μεταξύ τους εμπορικού πολέμου.

Λίγες ημέρες προτού εκπνεύσει η προθεσμία των τριών μηνών που συμφώνησαν τον Δεκέμβριο οι πρόεδροι των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες δήλωσαν στο Reuters ότι Ουάσιγκτον και Πεκίνο ετοιμάζουν έξι μνημόνια κατανόησης. Δεν παρέλειψαν, βέβαια, να τονίσουν ότι δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέας αποτυχίας στις διμερείς επαφές, αφού εκκρεμούν ακόμη καίρια σημεία διαφωνίας. Αποτελεί, ωστόσο, σημαντικό βήμα μπροστά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές αντήλλαξαν κείμενα που συνέταξαν επί όσων έχουν συμφωνήσει και ότι το Πεκίνο ετοιμάζεται να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Σύμφωνα με τις πηγές που μίλησαν στο Reuters, τα έξι μνημόνια σχετίζονται με όσα θέματα απασχολούν στον μέγιστο βαθμό την Ουάσιγκτον. Ανάμεσά τους η πρακτική του Πεκίνου να εξωθεί όσες αμερικανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Κίνα σε κοινοπραξίες με ομόλογές τους κινεζικές. Η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο ότι χρησιμοποιεί αυτήν την πρακτική για να αναγκάσει τις αμερικανικές ειπιχειρήσεις να μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους στους εταίρους τους. Ενα εξίσου καίριο ζήτημα για την Ουάσιγκτον αφορά την κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων, για την οποία κατηγορεί την Κίνα και της προσάπτει πως εκδίδει άδειες λειτουργίας και ευρεσιτεχνίας οι οποίες συνοδεύονται από περιοριστικούς όρους για τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Τα έξι μνημόνια επιχειρούν επίσης να ανταποκριθούν στο αίτημα της Ουάσιγκτον για προστασία των αμερικανικών επιχειρήσεων από την κλοπή εμπορικών μυστικών και αυστηροποίηση των κανόνων κατά της κλοπής δεδομένων (hacking) και της κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο.

Αφορούν, όμως, παράλληλα και το αίτημα των ΗΠΑ προς το Πεκίνο να ανοίξει την αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στις αμερικανικές επιχειρήσεις, όπως και το ζήτημα των επιδοτήσεων στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας που προσφέρουν στις κινεζικές επιχειρήσεις ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Το ζήτημα των επιδοτήσεων στην υψηλή τεχνολογία είναι ίσως το πλέον ακανθώδες ανάμεσα στις δύο οικονομικές υπερδυνάμεις. Σχετίζεται με το φιλόδοξο πρόγραμμα του Πεκίνου «Made in China 2025» και τον στόχο που έχει θέσει να αναδείξει την Κίνα σε παγκόσμια υπερδύναμη στη βιομηχανία ημιαγωγών, στη ρομποτική, στην τεχνητή νοημοσύνη και στα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Το θέμα έχει απασχολήσει την Ουάσιγκτον στον μέγιστο βαθμό και έχει πείσει πολλούς οικονομκούς και πολιτικούς αναλυτές ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατον να βρουν κοινό έδαφος οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Πολλά θα κριθούν, πάντως, από το κατά πόσον οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν τελικά στη θέσπιση ελεγκτικού μηχανισμού με τον οποίο θα μπορεί να αξιολογεί η Ουάσιγκτον εάν η Κίνα υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει κατηγορήσει το Πεκίνο ότι έχει και παλαιότερα δεσμευθεί πως θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις του.

Παράταση διαπραγματεύσεων

Η υπό σχεδιασμό συμφωνία ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου είναι προϊόν των συνομιλιών που είχαν την περασμένη εβδομάδα στο Πεκίνο.

Οπως αναφέρουν πηγές και των δύο πλευρών, έχει εξετασθεί και η δυνατότητα να παραταθεί η περίοδος της διαπραγμάτευσης πέραν της προθεσμίας της 1ης Μαρτίου.

Προκειμένου, πάντως, να ανταποκριθεί στο αίτημα του προέδρου Τραμπ να μειωθεί σταδιακά το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας από τις διμερείς συναλλαγές, η Κίνα έχει προσφερθεί να αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων.

Μεταξύ άλλων έχει προσφερθεί να εισάγει εφεξής περισσότερο αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), περισσότερους ημιαγωγούς και υλικά για τα φωτοβολταϊκά, αλλά και να αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικής σόγιας και μιας σειράς αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Οι δύο πλευρές έχουν εξετάσει και το ζήτημα της ισοτιμίας του γουάν έναντι του δολαρίου. Παλαιότερες κυβερνήσεις των ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως κατηγορήσει το Πεκίνο ότι χειραγωγεί το γουάν για να διατηρεί ανταγωνιστικά τα προϊόντα του. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει αποφύγει να επαναλάβει την κατηγορία. Τους τελευταίους μήνες, όμως, πολλοί αξιωματούχοι έχουν επανέλθει στο θέμα μετά τη σημαντική διολίσθηση που σημείωσε το γουάν στη διάρκεια του περασμένου έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή