Σύσκεψη εργασίας με Πάιατ για θέματα χαμηλής πολιτικής

Σύσκεψη εργασίας με Πάιατ για θέματα χαμηλής πολιτικής

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων, της ενέργειας, της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας και των επαφών μεταξύ των πολιτών (people-to-people) βρέθηκε στο επίκεντρο της ευρείας σύσκεψης εργασίας, που έγινε χθες στο υπουργείο Εξωτερικών υπό τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο.

Η σύσκεψη με την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, της οποίας ηγείτο ο πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ, έγινε στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ που εγκαινιάστηκε στην Ουάσιγκτον στις 13 Δεκεμβρίου 2018 και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εστιάστηκε κυρίως σε ζητήματα «χαμηλής πολιτικής» με τη συμμετοχή πολλών υπηρεσιακών παραγόντων, μεταξύ άλλων και από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι αυτού του είδους οι συσκέψεις θα γίνονται όλο και συχνότερα από εδώ και στο εξής, στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου.

Χρονοδιάγραμμα

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρξει στενή παρακολούθηση της προόδου, ενώ ορίστηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επόμενων συναφών συναντήσεων. Εξήραν δε τη δυναμική των μεταξύ τους σχέσεων και επιβεβαίωσαν την αμοιβαία δέσμευσή τους να εμβαθύνουν κι άλλο τη συνεργασία τους. 

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι την ανάγκη εμβάθυνσης της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας συζήτησαν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Σάλιβαν, ο οποίος τηλεφώνησε στον κ. Κατρούγκαλο για να τον συγχαρεί για την ανάληψη καθηκόντων ΥΠΕΞ και για να δηλώσει την ικανοποίηση της αμερικανικής πλευράς για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Κατρούγκαλος, εξάλλου, στις 3 και 4 Απριλίου θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον για να μετάσχει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Σύγκληση ΕΣΕΠ

Σήμερα συγκαλείται το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ). Στην ατζέντα θα βρεθούν οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά μετά και το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία, αλλά και το Brexit. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο ΕΣΕΠ είχε συγκληθεί τον περασμένο Δεκέμβριο υπό τον Γ. Κατρούγκαλο, με βασικό θέμα στην ατζέντα τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Της σημερινής συνεδρίασης θα προηγηθεί η κοπή της πίτας του υπουργείου Εξωτερικών, την οποία θα κάνει ο πρωθυπουργός, παρουσία του ΥΠΕΞ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή