Τα funds αναζητούν ευκαιρίες σε φτωχές περιοχές των ΗΠΑ

Τα funds αναζητούν ευκαιρίες σε φτωχές περιοχές των ΗΠΑ

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυρετώδη κινητικότητα παρουσιάζουν οι αμερικανικές επενδυτικές και τα hedge funds, αλλά και πολλοί πλούσιοι Αμερικανοί, καθώς προσπαθούν να αντλήσουν κεφάλαια για να τα επενδύσουν σε σχέδια στήριξης οικονομικά χειμαζόμενων περιοχών των ΗΠΑ.

Το κίνητρό τους, όμως, είναι αμιγώς οικονομικό, μιας και προσβλέπουν στις γενναίες φοροαπαλλαγές που θα εξασφαλίσουν για τα κέρδη τους εάν στηρίξουν επενδύσεις με κοινωνικό πρόσημο. Αυτό ακριβώς τους υπόσχεται πρόβλεψη που έχει προσθέσει στο νομοσχέδιο των φοροαπαλλαγών του Ντόναλντ Τραμπ ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τιμ Σκοτ από τη Νότια Καρολίνα.

Η πρόβλεψη αυτή, που είχε τη στήριξη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, μειώνει δραματικά τους φόρους σε όσους επενδυτές χρηματοδοτήσουν αναπτυξιακά σχέδια σε περίπου 8.700 περιοχές των ΗΠΑ, τις λεγόμενες «περιοχές ευκαιρίας» σε 50 αμερικανικές πολιτείες.

Ανάμεσά τους οι πλέον υποβαθμισμένες περιοχές που παρουσιάζουν υψηλή ανεργία και αποβιομηχάνιση όπως το Ντιτρόιτ, το Πουέρτο Ρίκο, αλλά και το παλαιό κέντρο του Λας Βέγκας, όπως και ζώνες στην πόλη Λονγκ Αϊλαντ. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των New York Times, ανάμεσα στους επενδυτές που ετοιμάζουν τώρα τέτοια επενδυτικά σχήματα συγκαταλέγεται και ο Αντονι Σκαραμούτσι, ο οποίος διετέλεσε για λίγες μόλις ημέρες σύμβουλος επικοινωνίας του Ντόναλντ Τραμπ και τώρα είναι στέλεχος ενός hedge fund στη Νέα Υόρκη.

Οπως τονίζει η αμερικανική εφημερίδα, το δέλεαρ των γενναίων φοροαπαλλαγών είχε ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους τουλάχιστον 80 επενδυτικά κεφάλαια που θα χρηματοδοτήσουν αναπτυξιακά σχέδια σε υποβαθμισμένες περιοχές. Για τον ίδιο λόγο διοργανώνονται συνεχώς διαφόρων ειδών ενημερωτικά συνέδρια σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, που προσελκύουν το ενδιαφέρον μεγάλου φάσματος οικονομικών παραγόντων.

Και βέβαια, οι διαχειριστές όλων αυτών των επενδυτικών κεφαλαίων προσελκύουν επενδυτές υποσχόμενοι αφενός μεγάλες αποδόσεις με πενιχρή φορολογική επιβάρυνση και αφετέρου το συμπαθές προφίλ του επενδυτή που μάχεται κατά της φτώχειας. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη διευκρινίσει πλήρως τι είδους επενδυτικά σχέδια θα εγκρίνονται στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, ούτε καν τι είδους ενημέρωση θα πρέπει να παρέχουν οι διαχειριστές των επενδυτικών κεφαλαίων στους επίδοξους επενδυτές, αλλά και στις Αρχές.

Το πρόγραμμα έχει προσελκύσει την κατηγορία των επενδυτών που επιλέγουν σταθερά να αντλούν κέρδη από επενδύσεις με κοινωνικό όφελος. Πολλοί από αυτούς τους επενδυτές συνεργάζονται με φιλανθρωπικά ιδρύματα και προσπαθούν να καθορίσουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας των επενδύσεων. Και βέβαια η επενδυτική κινητικότητα και οι ροές των κεφαλαίων εμπνέουν ταυτοχρόνως ελπίδες, αλλά και ανησυχίες.

Οσοι πολιτικοί στήριξαν και προώθησαν την ιδέα ευελπιστούν πως τα κεφάλαια θα βοηθήσουν περιοχές, πόλεις και γειτονιές των ΗΠΑ με σοβαρά προβλήματα υποβάθμισης και ανεργίας, που εξακολουθούν να βιώνουν τις συνέπειες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και δεν έχουν επωφεληθεί από τα εννέα συναπτά έτη οικονομικής ανάπτυξης.

Οι επικριτές

Δεν λείπουν, όμως, και οι επικριτές του προγράμματος. Εκφράζουν φόβους πως τελικά οι επενδύσεις θα διοχετευθούν σε ακίνητα και γενικότερα σε σχέδια που θα είχαν προσελκύσει κεφάλαια ακόμη και χωρίς τις φοροαπαλλαγές. Η ανησυχία είναι δικαιολογημένη.

Η σχετική νομοθεσία δίνει στις επενδυτικές εταιρείες τη δυνατότητα να τοποθετούν κεφάλαια σε ένα σχέδιο ανέγερσης πολυκατοικιών ή γενικώς οικονομικά προσιτών κατοικιών. Ενας επενδυτής που τοποθετεί τα κεφάλαιά του σε μια τέτοια επενδυτική μπορεί να αφαιρεί το 15% των κερδών του από τη φορολογία του. Το κέρδος του μπορεί να είναι, πάντως, πολλαπλάσιο καθώς έχει τη δυνατότητα πλήρους απαλλαγής από φόρους επί όσων κερδών προσπορίστηκε από επενδύσεις σε υποβαθμισμένες περιοχές.

Το σχετικό ρεπορτάζ των New York Times αναφέρει ότι παρά το εντονότατο ενδιαφέρον, έως τώρα τα επενδυτικά κεφάλαια τοποθετούνται πράγματι σε ακίνητα.

Ορισμένα funds της Wall Street επιλέγουν, μάλιστα, περιοχές αμερικανικών μητροπόλεων και ιδιαιτέρως στην πόλη της Νέας Υόρκης. Η επιλογή τους επιβεβαιώνει, έτσι, την ανησυχία πως οι φοροαπαλλαγές θα ωφελήσουν τελικά περιοχές που προσελκύουν ούτως ή άλλως επενδύσεις και δεν χρειάζονται στήριξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή