ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κουτσομούρες σαβόρο

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΕΣΚΙΑΣ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Κουτσομούρα, Ψάρια, Συνταγές, Σάλτσες / Ζωμοί, Κυρίως Πιάτο

Ένα διαφορετικό, έξοχο σαβόρο!

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα: περίπου 10΄, Αναμονή: 15΄

Υλικά (για 2-3 μερίδες)
  • 500 γρ. κουτσομούρες, καθαρισμένες
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 30 κόκκοι από μαύρο πιπέρι
  • τα σποράκια από 4 καψάκια καρδάμωμο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 1/2 ματσάκι φρέσκο δεντρολίβανο
  • 80 ml ελαιόλαδο + 30 ml επιπλέον
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Αλευρώνουμε τις κουτσομούρες. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το μισό λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι να αρχίσει να καπνίζει. Τηγανίζουμε τις μισές κουτσομούρες για 30 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά, γυρίζοντάς τες προσεκτικά.

Ρίχνουμε στο τηγάνι, με τη σειρά, το μισό ξίδι, τα μισά μπαχαρικά, το μισό σκόρδο και το μισό δεντρολίβανο.

Μαγειρεύουμε για 1 λεπτό σείοντας το τηγάνι, μέχρι όλο το ξίδι να εξατμιστεί. Γυρίζουμε τα ψάρια και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε και μεταφέρουμε τα ψάρια με τη σάλτσα τους σε μια πιατέλα.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.

Ξαναβάζουμε όλα τα ψάρια στο τηγάνι, τα αφήνουμε για 15 λεπτά εκτός φωτιάς και τα μεταφέρουμε προσεκτικά σε μια πιατέλα.

Περιχύνουμε με τα 30 ml ελαιόλαδο και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με σαλάτα.

Tι πίνουμε: Το ψάρι φούρνου ζητά ένα ροζέ από Cabernet Sauvignon, η γλώσσα ένα Viognier, ο σολομός ένα Gewurztraminer, οι κουτσομούρες Ρετσίνα από Ασύρτικο ή μια Κυδωνίτσα.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ