Ανάδειξη μνημείων: Βίοι αντίθετοι για Αθήνα – Βαρκελώνη

Ανάδειξη μνημείων: Βίοι αντίθετοι για Αθήνα – Βαρκελώνη

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο ανάδειξης και επέκτασης της Σαγράδα Φαμίλια, το οποίο περιλαμβάνει ακόμη και κατεδαφίσεις γειτονικών κτιρίων, αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο της Βαρκελώνης.

Ο αριθμός των ανθρώπων που ενδεχομένως θα επηρεαστεί από τα σχέδια επέκτασης του διάσημου έργου του Γκαουντί, φθάνει ακόμη και τα 3.000 άτομα, μεταξύ των οποίων κάτοικοι αλλά και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και όπως είναι φυσικό προκαλεί αντιδράσεις

Καταστήματα, ένα μεγάλο πάρκινγκ αυτοκινήτων αλλά και ολόκληρες κατοικίες απειλούνται με ισοπέδωση, σημειώνει η EL PAIS σε σχετικό ρεπορτάζ.

Την ίδια στιγμή πάντως, πολλοί κάτοικοι είναι εξοργισμένοι δηλώνοντας ότι «το χειρότερο όλων είναι ότι κανείς δεν μας ενημερώνει», ενώ όπως αναφέρεται στο άρθρο της ισπανικής εφημερίδας τα σχέδια των κατεδαφίσεων, οι κάτοικοι τα πληροφορούνται από τους τουριστικούς οδηγούς.

Μερικές από τις αρχικές εργασίες, θα εστιάσουν στην «Πρόσοψη Δόξας» όπου θα ανεγερθούν οι τέσσερις εναπομείναντες πυργίσκοι, ενώ το σχέδιο επέκτασης προβλέπει επίσης την κατασκευή μιας αρθρωτής γέφυρας ύψους 25 μέτρων και μήκους 40 στην οδό Μαγιόρκα.

Το ημιτελές αριστούργημα του Γκαουντί αποτελεί τον δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό στη Βαρκελώνη, προσελκύοντας εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο και συνεισφέροντας πε΄ριπου 80 εκατομμύρια ευρώ στην οικονομία της πόλης (σύμφωνα με στοιχεία του 2019

Το ιδιαίτερα περίπλοκο έργο για την εποχή του εγκαινιάσθηκε τον Μάρτιο του 1882, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Φρανσίσκο ντε Πάουλα ντελ Βιλάρ, βασισμένα στον νεογοτθικό αρχιτεκτονικό ρυθμό. Μετά την παραίτηση του Βιλάρ, λίγους μήνες μετά την έναρξη των έργων, ο αρχιτέκτονας Αντόνι Γκαουντί ανέλαβε να ολοκληρώσει το έργο προσθέτοντας τις δικές του πινελιές.

Ο επιβλητικός ναός έγινε έτσι το έργο ζωής του Γκαουντί, ο οποίος επέβλεψε τα έργα από το 1883 μέχρι και τον αιφνίδιο θάνατό του –τον χτύπησε τραμ– το 1926. Ο Γκαουντί ετάφη σε παρεκκλήσιο της κρύπτης του ναού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή