Μπάμπης Παπαδημητρίου ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Υψηλοί φόροι, υψηλή ανεργία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝ

Συμφωνα με το δελτίο Ιανουαρίου και τα στατιστικά στοιχεία της εγγεγραμμένης ανεργίας, που καταρτίζει και εκδίδει ο ΟΑΕΔ, υπάρχουν 957.532 συμπατριώτες και φιλοξενούμενοι εργαζόμενοι που αναζητούν εργασία. Ακόμη, άνεργοι είναι 169.557 «παλαιοί» εργαζόμενοι οι οποίοι όμως δεν αναζητούν, αυτή τη στιγμή, εργασία. Αθροίζουμε και έχουμε 1.127.089 άτομα. Εξωφρενικό! Αν ξύσουμε την επιφάνεια, η εικόνα είναι ακόμη χειρότερη: 471.532 από την πρώτη ομάδα και 54.880 της δεύτερης ομάδας βρίσκονται στους αντίστοιχους καταλόγους για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών. Στο μεταξύ όμως, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωνε τους παρισταμένους στο υπουργικό συμβούλιο: «Προχωρά με ταχείς ρυθμούς και επιτυχίες ο αγώνας για την ανάκτηση της εργασίας και για αξιοπρεπείς αμοιβές. Η ανεργία έφτασε στο 18,5% –κατήλθε δηλαδή στο χαμηλότερο σημείο της από το 2011– με σαφέστατη την τάση περαιτέρω μείωσης».

Κατά πρώτον να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό που έλαβε υπόψη του τις επανειλημμένες παρατηρήσεις μου για τη λανθασμένη σύγκριση που χρησιμοποιούσε σε προηγούμενες ομιλίες του σε ό,τι αφορά τη –πραγματική, κατά τα λοιπά– μείωση του ποσοστού των ανέργων. Εθεσε τώρα ως έτος βάσης το 2011, που είναι, πράγματι, το χειρότερο έτος της κρίσης. Βεβαίως, εκείνη τη χρονιά, όταν το εθνικό προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 9%(!), η ανεργία ανέβηκε μέχρι το 17,9%, χαμηλότερα πάντως από τη σημερινή όπως την έχει σημειώσει ο ίδιος.

Δεν είμαστε πάντως μακριά από το 18%. Αυτό που θα έπρεπε να ανησυχεί το υπουργικό συμβούλιο είναι πως τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο, 22.083 περισσότερα άτομα αναζήτησαν εργασία αλλά δεν βρήκαν. Αν μάλιστα η σύγκριση γίνει με τον Ιανουάριο του 2018, προ έτους δηλαδή, υπάρχει αύξηση της ανεργίας κατά 6%. Απαράδεκτο! Σαν να μην έφτανε αυτό, οι περισσότεροι πλέον εργάζονται επειδή αποδέχονται να δουλέψουν λίγες μόνον ώρες. Η μερική απασχόληση έχει γίνει κανόνας σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της αγοράς εργασίας. Σύμφωνα με στοιχεία του συστήματος παρακολούθησης προσλήψεων/απολύσεων το 52,3% βρίσκει δουλειά με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία.

Είναι καιρός να κατανοήσει ο κ. Τσίπρας ότι υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ υψηλών φόρων και ανεργίας. Κυρίως επειδή και τα εισοδήματα στον ιδιωτικό τομέα κατακρεουργούνται από το δημόσιο και επενδύσεις, που φτιάχνουν θέσεις εργασίας, δεν γίνονται επειδή οι φόροι επί των αναμενομένων κερδών είναι πολύ υψηλοί. Το λέω αυτό επειδή ελπίζω πως όταν βρεθεί στην αντιπολίτευση θα υπερψηφίσει τη μείωση των φόρων που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης και δεν θα υπερασπιστεί τη σταθερότητα του... υπερπλεονάσματος!

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ