500 λέξεις με την Ευαγγελία Κουλιζάκη

500 λέξεις με την Ευαγγελία Κουλιζάκη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευαγγελία Κουλιζάκη είναι συγγραφέας, μεταφράστρια και εκδότρια. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συμμετείχε στην Μπιενάλε Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου στην Ιταλία (2013). Οι πιο πρόσφατες συνεργασίες της είναι με τις εκδόσεις Αγρα: «Το Αγρυπνο Μάτι» του Τζ. Σ. Λε Φανού, όπου υπογράφει την εισαγωγή και «Ο Καλεσμένος του Δράκουλα» του Μπραμ Στόουκερ, όπου υπογράφει εισαγωγή και μετάφραση. Στο Τρίτο Πρόγραμμα επιμελείται την εκπομπή «Η Σκοτεινή Κυρία». Διευθύνει τις εκδόσεις Sestina.

 

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας; 

Το «Σουλτανικό χαρέμι» της Λέσλι Πιρς (εκδ. ΜΙΕΤ). Σταθερά Σιμενόν και Προυστ, στον οποίο περιστασιακά επανέρχομαι για λογοτεχνία υψηλής απόσταξης.

 

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Ο Λέβερκιν από τον «Δρα Φάουστους» του Τόμας Μαν. Η Ναστάζια Φιλίποβνα από τον «Ηλίθιο» του Ντοστογιέφσκι, η Λίντια Γκουίλτ από το «Αρμαντέιλ» του Κόλινς, η Βελίνι απ’ το «Μια Παλιά Ερωμένη» του Ορεβιγί. Η Ηρωδιάδα του Μαλαρμέ, όπως τη μεταφράζει ο Καίσαρ Εμμανουήλ. Για την οριακότητα, την ανεστραμμένη θρησκευτικότητα, τον μοιραίο ερωτισμό, την εωσφορική λάμψη. Και όσον αφορά τις γυναίκες, για την αρσενική τους ποιότητα.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς, ποιητές καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Τον Ρίλκε, τον Ντίλαν Τόμας, το ζεύγος Φιτζέραλντ, τον Καραγάτση, την Κοραλία Θεοτοκά.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Διαδικαστικές λεπτομέρειες με αφορμή τη δίκη για μια μονομαχία στη μεσαιωνική Γαλλία.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Τις «Εξομολογήσεις ενός δικαιωμένου αμαρτωλού» του Τζέιμς Χογκ.

 

Και ποιο έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

Τις «Τρεις Μανίες» του Σταρομπίνσκι και τον «Ματωμένο Θάλαμο» της Αντζελα Κάρτερ.

 

Πώς ορίζεται λογοτεχνικά η «σκοτεινή» αισθητική;

Εκτός των προφανών ορίων του ακραιφνώς γοτθικού. Δεν είναι λιγότερο «γκόθικ» ο Χένρι Τζέιμς ή ο Τρακλ από τον Στόουκερ, αν και με διαφορετικό τρόπο. Η «σκοτεινή» αισθητική σχετίζεται κυρίως με την ψυχική πολυπλοκότητα και την ένταση, δηλαδή το ισχυρό πρωτογενές υλικό κάθε λογοτεχνικού είδους.

 

Ποια είναι η Σκοτεινή Κυρία;

Από τη μούσα των σαιξπηρικών σονέτων ώς τη μοιραία γυναίκα στο κλασικό και σύγχρονο νουάρ, είναι η υπέρτατη θηλυκή αρχή – ας μη θορυβούμαστε από τον έμφυλο χαρακτήρα της διατύπωσης. Είναι το μαχαίρι και η πληγή, η γυναίκα-δημιουργός και η γυναίκα-έργο.

 

Ποια είναι για εσάς η ιδανική ιστορία τρόμου που γράφτηκε ποτέ;

Τα «Ανεμοδαρμένα Υψη» της Εμιλι Μπροντέ. Κάθε μεγάλη ερωτική ιστορία είναι ιστορία τρόμου. Η συγκεκριμένη είναι και μια ζοφερή κατάβαση σε ψυχικά τοπία, που αντανακλούν επιπλέον τη θυελλώδη ιδιοσυγκρασία της συγγραφέως της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή