Ανοδικο σερί πέντε εβδομάδων στο Χρηματιστήριο

Ανοδικο σερί πέντε εβδομάδων στο Χρηματιστήριο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την υποχώρηση σε επίπεδο Γενικού Δείκτη (που ήταν οριακή) και σε επίπεδο τραπεζικού δείκτη, στη συνεδρίαση της Παρασκευής το ελληνικό Χρηματιστήριο κατάφερε να σημειώσει την πέμπτη συνεχόμενη ανοδική του εβδομάδα, ένα σερί που είχε πετύχει για τελευταία φορά τον Ιούνιο του 2017 και μάλιστα με τον τζίρο να έχει ανεβάσει ταχύτητα τις τελευταίες ημέρες. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως παρά την έντονη μεταβλητότητα και τις αρκετές εναλλαγές προσήμων, το Χ.Α κατάφερε να κλείσει σχεδόν αμετάβλητο, «νικώντας» έτσι στην ουσία τη διάθεση κατοχύρωσης κερδών. Πάντως, οι αναλυτές σημειώνουν πως μία διόρθωση τις επόμενες ημέρες είναι πιθανή και είναι και αναμενόμενη και υγιής, καθώς η αγορά μετά τις ισχυρές επιδόσεις του τελευταίου διαστήματος βρίσκεται πλέον τεχνικά σε υπεραγορασμένα επίπεδα, ενώ δεν αποκλείουν οι πιέσεις να συνεχιστούν έως τις 660 μονάδες. Σε ό,τι αφορά την επόμενη εβδομάδα, τα βλέμματα της αγοράς θα είναι στραμμένα στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Moody’s την Παρασκευή καθώς και στην έκθεση της Κομισιόν για την πρόοδο στα 16 προαπαιτούμενα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,04% στις 676,87 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40,51 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη 0,07%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,88% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,58% στις 462,77 μονάδες. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,32% και οι τράπεζες κατά 9,08%.

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς επανήλθε μετά έξι μήνες πάνω από τα 50 δισ. ευρώ, με τη συνεισφορά του τραπεζικού κλάδου να είναι κυρίαρχη σε αυτή την πορεία, όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Βελτίωση σημειώθηκε και στις μέσες ημερήσιες συναλλαγές οι οποίες επέστρεψαν σε επίπεδα άνω των 40 εκατ. ευρώ. Οι αποδόσεις από την αρχή του έτους είναι θετικές για τη συντριπτική πλειονότητα των μετοχών, ενώ μέχρι την Πέμπτη 21/2 μόλις μία μετοχή του FTSE-25 υστερούσε από την αρχή του έτους. Η ψυχολογία έχει αλλάξει και αυτό εξηγεί σε κάποιο βαθμό τη διάδοση της ανόδου σε μεγαλύτερο αριθμό μετοχών. Η πρόοδος που παρατηρείται σε σημαντικά ζητήματα όπως ο νέος νόμος Κατσέλη και η επίσπευση των σχεδίων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων φαίνεται να δημιουργεί θετική προδιάθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή