Η Βενεζουέλα «φλέγεται»

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα ξημέρωσε η σημερινή ημέρα στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία και τη Βραζιλία. Το ενδεχόμενο αιματηρών συγκρούσεων βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη, καθώς η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο είχε στείλει στρατεύματα για να εμποδίσουν τη μεταφορά αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας από τις παραμεθόριες πόλεις Κούκουτα και Πακαράιμα, ενώ η αντιπολίτευση είχε οργανώσει κονβόι, με τη συμμετοχή βουλευτών, για να σπάσει τον κλοιό.

Το μεγαλύτερο κονβόι έφυγε την Πέμπτη από το Καράκας, μεταφέροντας 80 βουλευτές της αντιπολίτευσης με προορισμό τη γέφυρα που οδηγεί προς την Κούκουτα στην απέναντι πλευρά των συνόρων με την Κολομβία. Ο Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της χώρας στις 23 Ιανουαρίου αμφισβητώντας τον Μαδούρο, κατευθυνόταν και αυτός στο ίδιο σημείο, όπου χθες επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία, με σπόνσορα τον Βρετανό δισεκατομμυριούχο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ιδρυτή του ομίλου Virgin. Αντιδιαδήλωση με συναυλία, την ίδια ώρα, είχε προγραμματίσει και το μπλοκ του Μαδούρο στη μεθοριακή γέφυρα Τιεντίτας, πολύ κοντά στην Κούκουτα. Ενα άλλο κονβόι, με 20 βουλευτές της αντιπολίτευσης, κατευθυνόταν προς τη μεθοριακή πόλη της Βραζιλίας Πακαράιμα, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.

Η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο έκλεισε τα σύνορα στέλνοντας δυνάμεις του στρατού και υποστηρίζοντας ότι η ανθρωπιστική βοήθεια αποτελεί προκάλυμμα για ένοπλη επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών. Μία γυναίκα και ένας άνδρας έχασαν χθες τη ζωή τους από πυρά στρατιωτών της Εθνοφρουράς στο Κουμαρακαπάι, κοντά στα σύνορα με τη Βραζιλία, ενώ 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Την ανησυχία της για τις εξελίξεις εξέφρασε η Μόσχα. «Στις 23 Φεβρουαρίου πρόκειται να εκδηλωθεί μεγάλης κλίμακας προβοκάτσια, με αφορμή το υποκινούμενο από την Ουάσιγκτον κονβόι με τη λεγόμενη ανθρωπιστική βοήθεια. Το επεισόδιο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις μεταξύ των αντίπαλων στρατοπέδων, προσφέροντας βολικό πρόσχημα για στρατιωτική δράση με στόχο την ανατροπή του νόμιμου προέδρου και της κυβέρνησης», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Σε άλλο σημείο των δηλώσεών της, υποστήριξε ότι αμερικανικές εταιρείες και κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ προσπαθούν να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας μέσω μιας συγκεκριμένης χώρας της Ανατολικής Ευρώπης, την οποία δεν κατονόμασε. Εξάλλου, το ρωσικό πρακτορείο Interfax ανέφερε ότι η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροντρίγκες θα επισκεφθεί σύντομα τη Μόσχα, στην οποία ήδη βρίσκονταν ο υπουργός Ενέργειας και ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή