Πώς τη… γλίτωσε η Γερμανία

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθοριστικό ρόλο για να μην παγιδευτεί η γερμανική οικονομία σε ύφεση στα τέλη του 2018 διαδραμάτισε η αύξηση των δημόσιων δαπανών. Η ανάπτυξη στη Γερμανία έμεινε αμετάβλητη το δ΄ τρίμηνο του 2018 ύστερα από τη συρρίκνωση της τάξεως του 0,2% του γ΄ τριμήνου, αποφεύγοντας οριακά να εισέλθει σε μια τεχνητή ύφεση. Αυτό επιτεύχθηκε χάρις στην ενίσχυση των δημόσιων δαπανών κατά 1,6% την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, συνεισφέροντας κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη της οικονομίας και αντισταθμίζοντας έτσι την επίδραση αρνητικών παραγόντων.

Από μια πλευρά, οι επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας επλήγησαν από τα αυστηρότερα κριτήρια της Ε.Ε. στις δοκιμές εκπομπών ρύπων στα αυτοκίνητα, αλλά και στη χαμηλή στάθμη του ποταμού Ρήνου που εμπόδισε τη διέλευση εμπορευμάτων. Από την άλλη πλευρά, η γερμανική οικονομία εξαρτάται από τις εξαγωγές και άρα είναι εκτεθειμένη στην επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας. «Το τι θα συμβεί στη γερμανική οικονομία θα εξαρτηθεί από τις διεθνείς εξελίξεις», σχολιάζει ο Τόμας Γκάιτσελ, επικεφαλής οικονομολόγος στη VP Bank.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή