Τέσσερις παράγοντες θα καθορίσουν την πορεία του Χ.Α.

Τέσσερις παράγοντες θα καθορίσουν την πορεία του Χ.Α.

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και το ελληνικό Χρηματιστήριο, και κυρίως οι τραπεζικές μετοχές, έχει σημειώσει ισχυρές αποδόσεις το τελευταίο διάστημα, οι επενδυτές θα πρέπει να τηρήσουν μια πιο επιφυλακτική στάση για το υπόλοιπο του έτους, καθώς οι προκλήσεις τις ελληνικής οικονομίας και οι αβεβαιότητες γύρω από τις τράπεζες είναι πολλές και σημαντικές, σημειώνει η Euroxx Securities. Ετσι, η μεταβλητότητα και οι επιλεκτικές τοποθετήσεις θα κυριαρχήσουν φέτος στο Χ.Α., ενώ αναμένονται κέρδη στις μετοχές προς το τέλος του έτους, όταν ο πολιτικός κίνδυνος θα έχει υποχωρήσει.

Οπως τονίζει, οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν τις επιδόσεις της οικονομίας και του Χ.Α. φέτος είναι οι ακόλουθοι τέσσερις:

Πρώτον, συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή εποχή. Το μακροοικονομικό σενάριο παραμένει αρκετά θετικό καθώς η ιδιωτική κατανάλωση υποστηρίζεται από την αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος και την αύξηση της απασχόλησης, ενώ οι επενδύσεις αναμένεται να ανακάμψουν σε συνδυασμό με τη βελτίωση της εμπιστοσύνης και τη σταδιακή αποκατάσταση της πίστωσης του ιδιωτικού τομέα.

Δεύτερον, η βιώσιμη επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η δημοσιονομική πειθαρχία και οι ισχυρές τράπεζες είναι αναγκαίες για να ενισχυθεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη των επενδυτών και να μπορέσει το ελληνικό κράτος να επιστρέψει στις αγορές με βιώσιμους όρους, οι οποίοι, κατά την άποψη της Euroxx, θα ήταν η ασφαλέστερη ένδειξη ότι η οικονομία έχει πράγματι βγει από την κρίση.

Τρίτος παράγοντας είναι η μάχη των τραπεζών κατά των NPEs. Οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τις επιπτώσεις της μείωσης των NPEs θα οδηγήσουν σε αυξημένη μεταβλητότητα στις τιμές των τραπεζικών μετοχών, όπως σημειώνεται. Η αποσαφήνιση των δύο κρατικών πρωτοβουλιών (σχέδια ΤΧΣ-ΤτΕ) και η έγκριση των αναθεωρημένων σχεδίων των τραπεζών είναι οι βασικοί βραχυπρόθεσμοι θετικοί καταλύτες. Πάντως, δεν «βλέπει» κίνδυνο νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Τέταρτος καθοριστικός παράγοντας είναι η πολιτική σταθερότητα και οι εκλογές. Η Euroxx αναμένει ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα μειωθεί το β΄ εξάμηνο του έτους δίνοντας ώθηση στο Χ.Α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή