Τουρκία: Επιχείρηση «φθηνές ντομάτες» ενόψει εκλογών

Τουρκία: Επιχείρηση «φθηνές ντομάτες» ενόψει εκλογών

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Σε μια μεσοαστική συνοικία της Κωνσταντινούπολης, μια μεγάλη ουρά οδηγεί έως την τεράστια τέντα με την επιγραφή «Η απόλυτη μάχη κατά του πληθωρισμού». Τα όπλα της μάχης αυτής είναι οι φθηνές ντομάτες, πατάτες και πιπεριές, προϊόντα που στην υπόλοιπη χώρα έχουν ανατιμηθεί δραματικά εξαιτίας της ανόδου του πληθωρισμού και της πτώσης της τουρκικής λίρας.

«Ο κόσμος που ζει με τον κατώτατο μισθό δεν μπορεί να πάει στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς», λέει ο 38χρονος Ρεϊχάν Κελετσί, περιμένοντας τη σειρά του. «Αυτές οι τέντες με τα διατιμημένα προϊόντα είναι πολύ καλές για εμάς, αλλιώς θα καθόμασταν σπίτι και θα περιμέναμε να πεθάνουμε».

Δεκάδες τέτοιου είδους προσωρινές κρατικές αγορές χωρίς μεσάζοντες έχουν στηθεί σε τουλάχιστον έξι πόλεις, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν προσπαθεί να εκτονώσει τη δυσαρέσκεια ενόψει των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου. «Οι οικονομικές παράμετροι έχουν μεγάλη επίδραση στα εκλογικά αποτελέσματα και ο υψηλός πληθωρισμός, που έχει επιπτώσεις στην κατανομή εισοδήματος, δεν θα βοηθήσει την κυβέρνηση», είπε η καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κοτς της Κωνσταντινούπολης Σέλβα Ντεμιράλπ.

Στις προεκλογικές ομιλίες του, ο Τούρκος πρόεδρος αποδίδει την αύξηση των τιμών σε ξένη συνωμοσία κατά της χώρας, σε κερδοσκόπους και μεσάζοντες, τους οποίους υπόσχεται να πατάξει ως τρομοκράτες. «Εχουμε δώσει, δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε μαθήματα σε όσους τρομοκρατούν μέσω των τροφίμων», είπε.

Η άνοδος κατά ένα τρίτο των τιμών στα τρόφιμα οφείλεται στη μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας, που έχασε το 33% της αξίας της έναντι του δολαρίου τον Αύγουστο. Εκτοτε έχει ανακτήσει μέρος της αξίας της, αλλά ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο κυμάνθηκε περίπου στο 20%. Η υποτίμηση αύξησε το κόστος των εισαγόμενων τροφίμων, αλλά και της εγχώριας παραγωγής, η οποία απαιτεί εισαγόμενους σπόρους, λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα και πετρέλαιο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή