Στον έλεγχο των ΤΕΜΕΣ και Olayan πέρασε το Hilton

Στον έλεγχο των ΤΕΜΕΣ και Olayan πέρασε το Hilton

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αύξηση του ποσοστού της στο Hilton Αθηνών σε επίπεδα πλειοψηφίας προχώρησε η ΤΕΜΕΣ συμφερόντων του ομίλου Κωνσταντακόπουλου, ενώ παράλληλα ο στρατηγικός της εταίρος, ο όμιλος Olayan, απέκτησε το 49%. Πωλητής ήταν ο τουρκικός όμιλος Dogus, που σε κοινοπραξία 50%-50% με την ΤΕΜΕΣ είχε αγοράσει το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο το 2016 από την Alpha Bank. H ΤΕΜΕΣ ανακοίνωσε την Παρασκευή την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας για την αύξηση της συμμετοχής της και την απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας «Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις» που είναι η ιδιοκτήτρια του κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο διαχειρίζεται η Hilton. Να σημειωθεί πως στις αρχές Νοεμβρίου ανανεώθηκε και η σύμβαση διαχείρισης με τη Hilton Worldwide.

H TEMEΣ προχώρησε στην αύξηση του ποσοστού της στο 51%, αποκτώντας τον έλεγχο της εταιρείας «Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις», ενώ το 49% απέκτησε εταιρεία συνδεδεμένη με τον όμιλο Olayan, μέτοχο (25%) της ΤΕΜΕΣ. Το ποσοστό αυτό κατείχε έως πρότινος η D Hospitality B.V., θυγατρική του ομίλου Dogus, η οποία το τελευταίο διάστημα προχωρεί σε πωλήσεις συμμετοχών της στο πλαίσιο της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του δανεισμού της με του πιστωτές της. Πηγές της αγοράς αναφέρουν στην «Κ» πως το τίμημα που καταβλήθηκε τώρα για τις μετοχές της Dogus είναι υψηλότερο από εκείνο που κατεβλήθη για την εξαγορά το 2016.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο όμιλος Dogus κατέχει και το 33% της κοινοπραξίας που ελέγχει τον Αστέρα Βουλιαγμένης και, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αναζητεί αγοραστή και για αυτήν του τη συμμετοχή. Υπενθυμίζεται ότι το 2013 δεσμευτική προσφορά για τον Αστέρα στον σχετικό διαγωνισμό της Εθνικής και του ΤΑΙΠΕΔ είχε υποβάλει και η Plepi Holdings Ltd, κοινοπραξία του ομίλου Olayan με την ΤΕΜΕΣ.

Η TEMEΣ με την ευκαιρία των εξελίξεων στο Hilton δηλώνει πως «είχε μια εξαιρετική συνεργασία με τον όμιλο Dogus, η οποία έθεσε τις βάσεις για μελλοντικές συνέργειες στον χώρο της φιλοξενίας και της εστίασης». Προσθέτει δε ότι «η εξαγορά ενισχύει περαιτέρω τη θέση της ΤΕΜΕΣ ως κορυφαίας εταιρείας στην ανάπτυξη και τη διαχείριση τουριστικών προορισμών υψηλών προδιαγραφών και ακίνητης περιουσίας».

Οι μέτοχοι της «Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις» δηλώνουν πως στοχεύουν «στην αναβάθμιση και επανατοποθέτηση του ακινήτου στην ελληνική και διεθνή αγορά, ώστε να δημιουργηθεί ένας μοναδικός προορισμός πόλης που θα περιλαμβάνει, εκτός από τις ξενοδοχειακές υποδομές κορυφαίας ποιότητας, πολυτελείς ιδιωτικές κατοικίες εξυπηρετούμενες από το ξενοδοχείο, εμβληματικούς χώρους γαστρονομίας, θεματικούς εμπορικούς χώρους και άλλες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες».

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η ΤΕΜΕΣ, εκτός από το Hilton και άλλες επενδύσεις, ελέγχει και την Costa Navarino, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις στη Μεσόγειο. Αποτελείται από πέντε ξεχωριστές περιοχές τουριστικής ανάπτυξης σε συνολική έκταση 10.000 στρεμμάτων, που περιλαμβάνουν ξενοδοχεία πέντε αστέρων, signature γήπεδα γκολφ, SPA διεθνών προδιαγραφών, συνεδριακά κέντρα και πολυτελείς κατοικίες. Ο όμιλος Olayan ιδρύθηκε το 1947 και είναι μια ιδιωτική, πολυεθνική επιχείρηση με ενεργό χαρτοφυλάκιο διεθνών επενδύσεων και ποικίλων εμπορικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων στη Μέση Ανατολή. Ο όμιλος έχει γραφεία στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στο Ριάντ και στην Αθήνα, στην οποία έχει συνεχή παρουσία για περισσότερα από 40 χρόνια. Δραστηριοποιείται άμεσα ή και σε συνεργασία με κορυφαίες τοπικές και διεθνείς επιχειρήσεις, όπως η ΤΕΜΕΣ, τόσο σε επενδυτικές όσο και σε διαχειριστικές δραστηριότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή