Τουρκικό βίντεο ενόψει της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα»

Τουρκικό βίντεο ενόψει της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εποικοδομητικό ήταν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής στο ΥΠΕΞ υπό τον Γιώργο Κατρούγκαλο, με βασικό θέμα στην ατζέντα τα ελληνοτουρκικά, την ώρα που το τουρκικό υπουργείο Αμυνας επιδιδόταν σε επίδειξη ναυτικής ισχύος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς «ανέβασε» στον λογαριασμό του στο Τwitter βίντεο για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan).

«Τα εθνικά μας πλοία είναι έτοιμα για τη “Γαλάζια Πατρίδα”», αναφέρεται στο σχετικό μήνυμα που αφορά την άσκηση που θα διεξαχθεί μεταξύ 28ης Φεβρουαρίου και 8ης Μαρτίου από τη Μαύρη Θάλασσα – Αιγαίο μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνεται ότι ο όρος «Γαλάζια Πατρίδα» παραπέμπει ευθέως στη σχετική φρασεολογία του υπουργού Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ για τις 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα που περιγράφονται ως «επικράτεια» και χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από την Αγκυρα για μια αεροναυτική άσκηση.

 

 

Στο χθεσινό ΕΣΕΠ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος ενημέρωσε για τις εξελίξεις μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία. Η αντιπολίτευση, πάντως, με αιχμή τη Ν.Δ. εστίασε στην ανάγκη, όπως είπε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, επειδή το 2019 είναι εκλογικό, να μη δεσμεύσει μια κυβέρνηση «σε αποδρομή» την επόμενη και να μην αναλάβει μείζονες πρωτοβουλίες, καθώς, όπως σημείωσε, «αισθανόμαστε ότι δεν υπάρχει καλή προετοιμασία». Επανέλαβε ότι η Ν.Δ. είναι υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, ωστόσο τόνισε ότι πρέπει να αποφεύγονται οι προκλητικές ενέργειες και ότι το υφιστάμενο περιβάλλον από την πλευρά της Τουρκίας δεν διαμορφώνει όρους διαλόγου.

Κοπή πίτας στο ΥΠΕΞ

Νωρίτερα, στο ΥΠΕΞ μετέβη ο Αλέξης Τσίπρας για την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον ρόλο των διπλωματών που είναι «ανεκτίμητος στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας», ενώ «υπηρετούν το πατριωτικό συμφέρον με γνώση των θεμάτων και ανιδιοτέλεια». Στο ΕΣΕΠ, πλην της ηγεσίας και των υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΕΞ, συμμετείχαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής Κ. Δουζίνας, από τον ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής Μ. Τριανταφύλλου και ο συντονιστής τμήματος Διεθνών Σχέσεων Π. Τριγάζης, από τη Ν.Δ. ο Γ. Κουμουτσάκος και ο πρέσβης ε.τ. Γιώργος Σαββαΐδης, από τη ΔΗΣΥ ο Ανδρ. Λοβέρδος, από το Ποτάμι ο Γ. Μαυρωτάς, από τους ΑΝΕΛ ο Κ. Κατσίκης και ο πρέσβης επί τιμή Ε. Καραγιάννης, κι από την Ενωση Κεντρώων ο Μ. Γεωργιάδης και ο Γ. Κουτουλάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή