Του έβαλαν «βραχιόλια» για τη μεγάλη ληστεία βασιλικών κοσμημάτων

Του έβαλαν «βραχιόλια» για τη μεγάλη ληστεία βασιλικών κοσμημάτων

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Σε τέσσερα χρόνια και έξι μήνες φυλάκισης καταδικάστηκε, χθες, 22χρονος Σουηδός για τη ριψοκίνδυνη ληστεία κοσμημάτων της σουηδικής βασιλικής οικογένειας, αξίας 5,5 εκατ. ευρώ. Τα κοσμήματα, που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα, βρίσκονταν εκτεθειμένα στον καθεδρικό ναό Στράνας, δυτικά της πρωτεύουσας Στοκχόλμης. Τα δύο στέμματα και μία σφαίρα είχαν χρησιμοποιηθεί για τελευταία φορά στην κηδεία του βασιλέα Καρόλου Ι΄ και της βασίλισσας Χριστίνας το 1611.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο 22χρονος Νίκλας Μπάκστρομ ομολόγησε ότι έκλεψε τα βασιλικά κοσμήματα στις 31 Ιουλίου, μετά τον εντοπισμό γενετικού υλικού πάνω στα κλοπιμαία. Τα κοσμήματα είχαν εντοπιστεί στις 5 Φεβρουαρίου, σε κάδο απορριμμάτων στα βόρεια της Στοκχόλμης. Ο Μπάκστρομ παραδέχθηκε ότι το DNA που εντοπίστηκε ανήκε σε αυτόν, καθώς είχε κόψει το χέρι του, προσπαθώντας να αφαιρέσει τα κοσμήματα από τη γυάλινη προθήκη τους στον καθεδρικό ναό του Στράνας. Το δικαστήριο διαπίστωσε στην απόφασή του ότι το στέμμα του βασιλέα είχε υποστεί φθορές, ενώ κάποια από τα πολύτιμα πετράδια του είχαν πέσει. Σε χθεσινές δηλώσεις του ο επίτροπος του καθεδρικού ναού, Κρίστοφερ Λούνγκρεν, ανέφερε ότι «τα κοσμήματα πρέπει να επιδιορθωθούν, όσο αυτό είναι δυνατόν. Μένει ακόμη αρκετή δουλειά έως ότου μπορέσουμε να τα εκθέσουμε και πάλι στο κοινό».

Η ληστεία είχε απασχολήσει τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου, καθώς οι δύο δράστες εντοπίστηκαν να διαφεύγουν με κλεμμένα ποδήλατα από τον καθεδρικό ναό, προτού επιβιβαστούν σε ταχύπλοο σκάφος για να εξαφανιστούν στο δίκτυο λιμνών και καναλιών δυτικά της Στοκχόλμης.

Τα βασιλικά κοσμήματα χρησιμοποιούνταν ως προσωρινά κτερίσματα και τοποθετούνταν πάνω στο φέρετρο μελών της βασιλικής οικογένειας, συμβολίζοντας τη βασιλική καταγωγή των τεθνεώτων. Παρότι κάποια από τα κοσμήματα του σουηδικού θρόνου φυλάσσονται στους καθεδρικούς ναούς του Στράνας, της Ουψάλα και της Βαστέρας, το μεγαλύτερο μέρος των βασιλικών κοσμημάτων βρίσκονται σε θησαυροφυλάκιο των βασιλικών ανακτόρων στη Στοκχόλμη.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Μπάκστρομ αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητα του συνεργού του, αν και δύο ακόμη ύποπτοι, ηλικίας 24 και 26 ετών, κρατούνται από τις σουηδικές αρχές για τη ληστεία. Ενας από τους υπόπτους φέρεται να πέταξε τα βασιλικά κοσμήματα στον κάδο απορριμμάτων.

Παρότι η μεταπώληση κλοπιμαίων κοσμημάτων θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη, αυτό δεν αποθαρρύνει τους αποφασισμένους ληστές. Στις 28 Ιουλίου 2013, ένοπλος ληστής εισέβαλε σε σουίτα του ξενοδοχείου Κάρλτον στις Κάννες και αφαίρεσε κοσμήματα αξίας 103 εκατ. ευρώ, ιδιοκτησίας του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου Λεφ Λεβίεφ. Παρά τις έρευνες της αστυνομίας, ο δράστης δεν ταυτοποιήθηκε. Η μέθοδος δράσης, όμως, παραπέμπει στο περιβόητο μέλος της συμμορίας των «Ροζ Πανθήρων», τον Σέρβο Μίλαν Πόπαριτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή