«Γαστρονομική» δηλητηρίαση

«Γαστρονομική» δηλητηρίαση

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Ισπανός εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα για τις συνθήκες θανάτου μιας γυναίκας, η οποία πέθανε αφότου δείπνησε σε εστιατόριο της Βαλένθια, βραβευμένο με αστέρι Michelin, στο οποίο οι υγειονομικές αρχές είχαν εντοπίσει και άλλες περιπτώσεις δηλητηρίασης. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, ο εισαγγελέας περιμένει τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έρευνας, καθώς η 46χρονη γυναίκα πέθανε αφότου έφαγε στο εστιατόριο «RiFF» μαζί με τον σύζυγό της και τον 12χρονο γιο της, που επίσης ασθένησαν μετά το δείπνο. Ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι οι Αρχές βρήκαν άλλα 29 κρούσματα διάρροιας και εμετών μεταξύ θαμώνων, που έφαγαν πρόσφατα στο εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας. Ο Μπερντ Κνέλερ, Γερμανός ιδιοκτήτης και επικεφαλής σεφ του «RiFF», το οποίο διαθέτει ένα αστέρι Michelin, έκλεισε προσωρινά την περασμένη Τρίτη το εστιατόριο και δήλωσε ότι συνεργάζεται με τις Αρχές.

Σύμφωνα με το BBC, η 46χρονη δείπνησε το βράδυ του Σαββάτου με την οικογένειά της και πέθανε στο σπίτι της τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Το «RiFF», το οποίο έχει βραβευθεί με αστέρι Michelin και περιγράφεται από τον ομότιτλο οδηγό ως εστιατόριο με «καινοτόμο κουζίνα», βασισμένη στην υψηλότερη ποιότητα, σε εποχικά, τοπικά προϊόντα για τη δημιουργία επιτυχημένων γευστικών συνδυασμών και διαφορετικών μενού, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητεί συγγνώμη από τους πελάτες του. Οι Αρχές εντόπισαν 75 ανθρώπους που δείπνησαν στο εστιατόριο μεταξύ 13 και 16 Φεβρουαρίου και πληροφορήθηκαν ότι συνολικά οι 29 από αυτούς –μεταξύ των οποίων και τρεις οικογένειες– εμφάνισαν συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης. Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Βαλένθια δήλωσε στο BBC News ότι οι αξιωματικοί της υπηρεσίας ασφάλειας τροφίμων επιθεώρησαν τη Δευτέρα το «RiFF», αλλά δεν κατάφεραν να εντοπίσουν μια προφανή αιτία για το συμβάν.

Δείγματα από ορισμένα από τα πιάτα που σερβιρίστηκαν στο πλαίσιο ενός μενού για γευστικές δοκιμές έχουν σταλεί στο Εθνικό Ινστιτούτο Τοξικολογίας για αναλύσεις, πρόσθεσαν οι ίδιοι. Κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για δηλητηριώδη μανιτάρια, αλλά οι Αρχές δήλωσαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι αναμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων προτού ανακοινώσουν το παραμικρό. «Ανεξάρτητα από τον λόγο που προκλήθηκε αυτή η κατάσταση, θέλω να εκφράσω τη βαθιά θλίψη μου για ό,τι συνέβη, ελπίζοντας ότι σύντομα θα αποσαφηνιστούν τα γεγονότα. Πήρα την απόφαση να παραμείνει κλειστό το εστιατόριο μέχρι να διακριβωθούν οι αιτίες του συμβάντος», δήλωσε ο Γερμανός ιδιοκτήτης.

Το συμβάν, πάντως, δεν είναι πρωτόγνωρο. Το 2013, στο κορυφαίο εστιατόριο του κόσμου «Noma» στη Δανία, το οποίο έφερε δύο αστέρια Michelin, καταγράφηκε μαζική δηλητηρίαση 63 ατόμων που έφαγαν σε αυτό. Σύμφωνα με τις έρευνες που διεξήχθησαν, τα κρούσματα οφείλονται σε μολυσμένο με ιό εργαζόμενο, ο οποίος πιθανότατα μετέδωσε τον ιό μέσω των εδεσμάτων που έφαγαν οι πελάτες του «Noma». Η τιμή του δείπνου για ένα ζευγάρι, συμπεριλαμβανομένων των κρασιών και των ηδύποτων, ήταν τότε 880 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή