Η norbloc προσφέρει δίχτυ προστασίας στις συναλλαγές με τράπεζες

Η norbloc προσφέρει δίχτυ προστασίας στις συναλλαγές με τράπεζες

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα περιβάλλον όπου σχεδόν τα πάντα πραγματοποιούνται ψηφιακά, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά και οι πελάτες τους αναζητούν ένα δίχτυ προστασίας προκειμένου να διενεργήσουν τις μεταξύ τους συναλλαγές. Από τη μια οι τράπεζες προσπαθούν να βρουν πιο ασφαλείς τρόπους για να επαληθεύσουν την ταυτότητα των πελατών τους, από την άλλη οι ίδιοι οι πελάτες, που μπορεί να είναι είτε ιδιώτες είτε επιχειρήσεις, αναλώνουν χρόνο προκειμένου να χορηγούν ή να επικαιροποιούν στοιχεία με τις τράπεζες κάθε φορά που θέλουν να πραγματοποιήσουν μια συναλλαγή. Αυτό δε καθίσταται ακόμη πιο χρονοβόρο σε περίπτωση που ο πελάτης διατηρεί κάποιου είδους συνεργασία με περισσότερες από μία τράπεζες.

«Ενδεικτικά, οι μεγαλύτερες τράπεζες στη Σουηδία χάνουν πάνω από 250 εκατ. ευρώ ετησίως για την ταυτοποίηση πελατών και την επικαιροποίηση των στοιχείων τους. Το ένα τρίτο του κόστους αυτού αφορά εργασίες που έχει κάνει ήδη ένα άλλο ίδρυμα, δεδομένου ότι πολλές εταιρείες έχουν πάνω από μία τραπεζικές σχέσεις». Αυτό δηλώνει στην «Κ» o Aστυάναξ Κανακάκης, ιδρυτής της νεοφυούς εταιρείας norbloc, η οποία έχει αναπτύξει υπηρεσίες για την πιστοποίηση της ταυτότητας του χρήστη με στόχο να περιορίσει ακόμη και περιστατικά ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος. «Το κόστος μόνο για τις τράπεζες μειώνεται κατά 50%-60% με τη χρήση των υπηρεσιών μας».

Πώς όμως το πετυχαίνει αυτό; Ο ίδιος μάς εξηγεί ότι «η norbloc ασχολείται με την ψηφιακή ταυτότητα εταιρειών και ιδιωτών. Η καινοτομία έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά παρέχουμε τη δυνατότητα σε μια εταιρεία ή σε έναν πολίτη να δημιουργήσει μια ψηφιακή ταυτότητα –την οποία εγκρίνουν οι τράπεζες και οι κρατικοί οργανισμοί– για να τη χρησιμοποιήσει σε όλες τις συναλλαγές του». Η πλατφόρμα της norbloc (Fides) δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε οργανισμό να ταυτοποιήσει τα στοιχεία του πελάτη και να αμειφθεί για αυτή την ταυτοποίηση κάθε φορά που ένας άλλος οργανισμός ή τράπεζα χρησιμοποιεί τις πληροφορίες αυτές. «Εμείς εγκαθιστούμε στα συστήματά τους την πλατφόρμα και έπειτα αυτοί τη χρησιμοποιούν με τους πελάτες τους». Εύλογα, ωστόσο, κάποιος θα διερωτηθεί εάν τα στοιχεία των πελατών, στα οποία έχουν πρόσβαση οι τράπεζες ή οι οργανισμοί, προστατεύονται. «Η πλατφόρμα, την οποία έχουμε δημιουργήσει με τεχνολογίες blockchain, έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τα στοιχεία των χρηστών της. Δηλαδή, ο ιδιοκτήτης της ψηφιακής αυτής ταυτότητας μπορεί να ελέγξει ποιος έχει πρόσβαση στα στοιχεία του αλλά και να δει πότε αυτά επικαιροποιήθηκαν». Η πλατφόρμα έχει ήδη δοκιμαστεί από τράπεζες όπως οι BNP Paribas, ING, HSBC, KBC κ.ά., ενώ τώρα θα ενταχθεί και στα συστήματα δύο δημόσιων οργανισμών του εξωτερικού.

Η norbloc μέσα σε μία διετία κατόρθωσε να αντλήσει χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ και να συμπεριληφθεί στη λίστα με τις 100 πιο καινοτόμες regtech (regulatory technology) startup παγκοσμίως. Συστάθηκε στη Στοκχόλμη το 2016, όμως διατηρεί παρουσία και στην Ελλάδα καθώς εδώ φιλοξενείται το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας. Ξεκινώντας την καριέρα του στην Boston Consulting Group στη Γερμανία, ο κ. Κανακάκης έζησε από κοντά την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers καθώς εργαζόταν στον τομέα των κεφαλαιαγορών της τράπεζας. «Οταν κατέρρευσε η τράπεζα, μετακόμισα στη Στοκχόλμη, δούλεψα για τη συμβουλευτική McKinsey και στη συνέχεια υλοποίησα την ιδέα μου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή