Σε επίπεδο-ρεκόρ το ύψος των μερισμάτων διεθνώς το 2018

Σε επίπεδο-ρεκόρ το ύψος των μερισμάτων διεθνώς το 2018

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και την αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit, το ύψος των μερισμάτων που διένειμαν πέρυσι παγκοσμίως οι εταιρείες ανήλθε στο επίπεδο-ρεκόρ του 1,37 τρισ. δολ., σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Janus Henderson.

Τα υψηλότερα μερίσματα έδωσαν οι αμερικανικές και καναδικές εταιρείες, σπάζοντας για πρώτη φορά στην ιστορία το όριο του μισού τρισ. δολαρίων, χάρη και στις αλλαγές στη φορολογία επιχειρήσεων που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ. Αντιθέτως, οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν τον υψηλό ρυθμό αύξησης μερισμάτων των αμερικανικών ούτε να πλησιάσουν στον παγκόσμιο μέσο όρο.

Σύμφωνα με την Janus Henderson, το ύψος των μερισμάτων που κατέβαλαν παγκοσμίως οι εταιρείες αυξήθηκε κατά 9,3% το 2018 σε σύγκριση με το 2017, καθώς τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου αντιστάθμισαν τη μεταβλητότητα στις αγορές. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση (δεν υπολογίζονται μεταβολές στις ισοτιμίες νομισμάτων και η καταβολή ειδικών μερισμάτων) των μερισμάτων παγκοσμίως ανήλθε στο 8,5%, επίδοση που είναι η καλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2015, καθώς εννέα στις δέκα εταιρείες αύξησαν ή διατήρησαν αμετάβλητο το μέρισμα που κατέβαλαν στους μετόχους της.

Οι αμερικανικές και οι καναδικές εταιρείες έδωσαν πέρυσι μερίσματα συνολικού ύψους 509 δισ. δολ., κατά 7,8% υψηλότερα σε σύγκριση με το 2017, κυρίως χάρη στις χρηματοπιστωτικές εταιρείες, τις εταιρείες του κλάδου υγείας και τις τεχνολογικές. Μόνο μία στις 25 αμερικανικές εταιρείες μείωσε το μέρισμα που έδωσε.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες, εξαιρουμένων των βρετανικών, αύξησαν τα μερίσματα σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση με ρυθμό 5,4% στα 256 δισ. δολάρια. Την υψηλότερη μεταβολή πέτυχαν γερμανικές και ολλανδικές εταιρείες, ενώ υποχώρησαν τα μερίσματα που κατέβαλαν οι βελγικές εταιρείες. Στην Ευρώπη την υψηλότερη επίδοση είχαν εταιρείες καταναλωτικών αγαθών, χρηματοπιστωτικές και βιομηχανικές. Οι βρετανικές εταιρείες κατέβαλαν μερίσματα συνολικού ύψους 99,5 δισ. δολαρίων, υψηλότερα κατά 8,8% σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση. Μερίσματα-ρεκόρ ύψους 79,1 δισ. δολαρίων έδωσαν το 2018 οι ιαπωνικές εταιρείες, με ρυθμό αύξησης 10,6%, αλλά και οι εταιρείες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού (πλην Ιαπωνίας) με συνολικό ποσό 150 δισ. δολάρια, αυξημένο κατά 8% σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση. Τα μερίσματα που κατέβαλαν εταιρείες των αναδυόμενων αγορών ανήλθαν το 2018 στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014, αυξημένα κατά 15,9% στα 120,9 δισ. δολάρια. Τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης πέτυχαν οι ρωσικές εταιρείες, ειδικότερα χάρη στην αύξηση μεριδίων από πετρελαϊκές εταιρείες, ενώ πολύ καλή επίδοση σημείωσαν και οι κινεζικές.

Γερμανία – Γαλλία

Οι γαλλικές εταιρείες έδωσαν συνολικά τα υψηλότερα μερίσματα στην Ευρώπη (πλην Βρετανίας) το 2018, καταβάλλοντας στους μετόχους 63,1 δισ. δολάρια, κατά 7,5% περισσότερα σε σύγκριση με το 2017 σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση. Την καλύτερη επίδοση πέτυχαν οι γερμανικές εταιρείες, αυξάνοντας τα μερίσματά τους κατά 9,1% (αύξηση 25% χάρη σε συναλλαγματική μεταβολή) στα 47,5 δισ. δολάρια. Οι εταιρείες Daimler, BMW, SAP, Volkswagen και E.ON συνεισέφεραν κατά 50% στην αύξηση μερισμάτων από γερμανικές εταιρείες. Μόνο μία εταιρεία στον δείκτη μερισμάτων της Janus Henderson, η Deutsche Bank, μείωσε το μέρισμα στα 11 σεντ ανά μετοχή, από 75 σεντ ανά μετοχή πριν από τρία χρόνια.Οι δέκα εταιρείες που κατέβαλαν το 2018 τα υψηλότερα μερίσματα αντέμειψαν τους μετόχους τους με το συνολικό ποσό των 118,1 δισ. δολαρίων, ποσό που αυξήθηκε κατά 8,1%. Πρόκειται για τις Royal Dutch Shell (15,6 δισ. δολάρια), Apple (13,8 δισ. δολάρια), ExxonMobil, Microsoft, At&T, China Construction Bank Corp., HSBS Holdings, Verizon, Johnson & Johnson, China Mobile Limited.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή