Ο ΔΗΚΤΗΣ (23/02/19)

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δριμεία κριτική για τις επιλογές στον ΕΦΚΑ

Για καθεστωτικές συμπεριφορές, αλλά και για αναξιοκρατικές κι αδιαφανείς τοποθετήσεις υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης, κατηγορούν οι εργαζόμενο τον διοικητή του ΕΦΚΑ Λάμπρο Σέμπο με αφορμή την τοποθέτηση των στελεχών και υπαλλήλων της κεντρικής διοίκησης. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση των εργαζομένων στο Ταμείο, με τις αποφάσεις του ο διοικητής του ΕΦΚΑ παραβιάζει συνειδητά τη νομιμότητα, την οποία κανονικά θα έπρεπε να διασφαλίζει. Παρότι αναγνωρίζουν ότι δεν είναι αναξιοκρατικές όλες οι τοποθετήσεις που έγιναν στην κεντρική διοίκηση του Ταμείου, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως σε πολλές περιπτώσεις έχει παραβιαστεί ο νόμος, με αποτέλεσμα υπάλληλοι που δεν διαθέτουν στοιχειωδώς τα απαιτούμενα χρόνια προϋπηρεσίας να αναλαμβάνουν άμεσα καθήκοντα προϊσταμένων γενικής διεύθυνσης, διεύθυνσης και τμημάτων της κεντρικής διοίκησης. Και οι συνδικαλιστές καταλήγουν πως με αυτές τις αναξιοκρατικές επιλογές επιδιώκεται η δημιουργία μιας νέας κομματικής ιεραρχίας στον ενιαίο φορέα…

Καταργούνται οι ευρυζωνικές χαμηλών ταχυτήτων

Kαταργούνται από 1ης Απριλίου οι ενσύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις με ταχύτητες 2 και 4 Μbps. Οι πάροχοι, μετά την εν λόγω ημερομηνία, θα προσφέρουν συνδέσεις των 8 Mbps και άνω, ενώ οι χρήστες υφιστάμενων συνδέσεων 2-4 Mbps θα μεταφερθούν αυτομάτως σε συνδέσεις 24 Mbps μετά την 1η Ιουλίου. Η κατάργηση αυτή αφορά περίπου 200.000 συνδέσεις ή το 5% του συνόλου. Η συντριπτική πλειονότητα (του 80%) συνιστά συνδέσεις με ταχύτητες 10-30 Mbps. Σημειώνεται ότι οι ταχύτητες αυτές είναι μόνον ονομαστικές και ότι οι πραγματικές ταχύτητες είναι συνήθως χαμηλότερες.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε το πράσινο φως

Ομόφωνα ενέκρινε η Επιτροπή Ανταγωνισμού την απόκτηση κοινού ελέγχου των εταιρειών Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε., Alpha Ραδιοφωνική Α.Ε. και Alpha Ραδιοφωνική Κρόνος Α.Ε. από την εταιρεία συμμετοχών Nevine Holdings Limited, στην οποία συμμετέχουν οι εταιρείες Motor Oil (συμφερόντων Βαρδινογιάννη), Alpha Μedia Group Limited και o επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς. Η ανεξάρτητη αρχή έκρινε ότι οι παραπάνω εταιρείες δεν θα αποκτήσουν, λόγω της συγκέντρωσης, δεσπόζουσα θέση στις επιμέρους αγορές των ΜΜΕ.

Νέα εξαγορά στη Σερβία εξετάζει η Coca – Cola HBC

Ενδιαφέρον για μία ακόμη σερβική εταιρεία φέρεται να έχει εκδηλώσει η Coca – Cola HBC. Σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ, ο γνωστός ελληνικός όμιλος ενδιαφέρεται για την εξαγορά της εταιρείας Knjaz Milos, που δραστηριοποιείται στην εμφιάλωση μεταλλικού νερού και στην παραγωγή μη αλκοολούχων ποτών. Η Knjaz Milos ανήκει στην πραγματικότητα στο κεφάλαιο ιδιωτικό συμμετοχών Mid Europa Partners, από το οποίο η Coca – Cola HBC εξαγόρασε την προηγούμενη εβδομάδα τη σερβική βιομηχανία σνακ Bambi. Τα σερβικά μέσα εκτιμούν ότι η αξία της Knjaz Milos ανέρχεται στα 260 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή και το τίμημα για την εξαγορά της Bambi.

Από την Παπανάτσιου στον Τσακαλώτο

Στη Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής περνάει η ευθύνη για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Η αρμοδιότητα μέχρι πρότινος ήταν της υφυπουργού Αικατερίνης Παπανάτσιου. Πλέον αρμόδιος είναι ο κ. Τσακαλώτος, καθώς και η Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής, επικεφαλής της οποίας είναι η κ. Ελένη Παπαδοπούλου. Ο λόγος αφαίρεσης της αρμοδιότητας από την υφυπουργό Οικονομικών δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός.

Αυτό πάντως που πρέπει να γίνει σύντομα είναι να ορισθούν οι εκτιμητές που θα «βγάλουν» τις νέες αξίες. Σημειώνεται ότι την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών τόσο το 2019 όσο και το 2020 είχε προαναγγείλει η έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (τον περασμένο Ιούνιο), μη λαμβάνοντας επί της ουσίας υπόψη τις τιμές που είχαν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, θεωρώντας προφανώς ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή