Κινηματογραφική «πασαρέλα» στο Μέγαρο

Κινηματογραφική «πασαρέλα» στο Μέγαρο

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόδα δεν είναι μόνο τα ρούχα και τα αξεσουάρ, ούτε οι προτάσεις των σχεδιαστών για άνοιξη και καλοκαίρι. Η μόδα δεν εξαντλείται στα όρια των runways ούτε περιορίζεται στα «κάδρα» του Ιnstagram ή τις σελίδες των περιοδικών. Μόδα είναι τρόπος έκφρασης, «ερμηνείας» του γύρω και του μέσα μας. «Αυτή» η μόδα θα κατακλύσει στις 25-27 Φεβρουαρίου το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο 1ο Athens Fashion Film Festival, ένα τριήμερο φεστιβάλ κινηματογράφου με άξονα τη μόδα και τους τρόπους που αυτή αλλάζει τον κόσμο γύρω μας.

Η ιδέα ανήκει στην Ελληνοϊταλίδα σκηνοθέτρια Νικόλ Αλεξανδροπούλου, που ανέλαβε και τον ρόλο της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του φεστιβάλ. «Δουλεύοντας η ίδια πάνω σε μια ταινία μόδας (σ.σ. για τη ζωή και το έργο του σχεδιαστή Billy Bo), ανακάλυψα έναν ολόκληρο κόσμο, τον κόσμο των fashion films», λέει στην «Κ». «Ντοκιμαντέρ, ταινίες μεγάλου μήκους, αλλά κυρίως short films, είτε ανεξάρτητων καλλιτεχνών είτε παραγωγές των ίδιων των brands, που απομακρύνονται από την εμπορική διάσταση». Οπως λέει, το είδος των fashion films άρχισε να αναγνωρίζεται μόλις πριν από λίγα χρόνια, αλλά ήδη έχει κατακτήσει τις μεγάλες κινηματογραφικές «πασαρέλες». «Σήμερα πραγματοποιούνται 30-40 fashion film festivals σε όλο τον κόσμο. Αν ξεχώριζα κάποια θα ήταν αυτά σε Τόκιο, Βερολίνο, Λα Χόγια, που θεωρούνται οι “Κάννες” του είδους, και βέβαια εκείνο του Μιλάνου, που έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στην Αθήνα». Αναφέρεται στην ιδρύτρια του Milano Fashion Film Festival Constanza Cavalli-Etro, η οποία θα παρουσιάσει τη δράση #FFFMilanoForWomen, μια ειδικά επιμελημένη προβολή ταινιών μόδας από γυναίκες σκηνοθέτριες. «Η ενδυνάμωση του γυναικείου ταλέντου είναι στον πυρήνα της προσπάθειάς μας», λέει η Νικόλ.

Κινηματογραφική «πασαρέλα» στο Μέγαρο-1

Από την έκδοση «Firenze, Fashion Atlas», για την ιστορία της Φλωρεντίας, συνυφασμένη με την ιστορία της μόδας.

Στο πλαίσιο του 1ου AFFF θα προβληθούν περισσότερες από 100 ταινίες (ντοκιμαντέρ, μυθοπλασίας, μικρού και μεγάλου μήκους) που χωρίζονται σε έξι θεματικές: Glocality (ένα πολύχρωμο λεύκωμα ταινιών που συμπυκνώνει την πιο φωτογενή όψη του πλανήτη), Close-Up (με προσωπικές ιστορίες), Heterotopia (fashion shorts για τόπους που δεν ανήκουν πουθενά), Victor/Victoria (ταινίες που αφορούν θέματα φύλου), Ethical Fashion (για τη βιομηχανία μόδας και τις πρακτικές της) και Citizen Habit (για το «ένδυμα» των μητροπόλεων). Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν οι Valerio Cappelli (αρθρογράφος πολιτισμού στην Corriere della Sera), Dario Nardella (δήμαρχος Φλωρεντίας), Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος (κριτικός κινηματογράφου), Orsola de Castro (designer και ιδρύτρια του «Fashion Revolution»), Tuna Yilmaz (ιδρυτής και δ/ντής του Fashion Film Festival Κωνσταντινούπολης), Τζένη Μπαλατσινού (παρουσιάστρια, μοντέλο, ιδρύτρια του jenny.gr, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας KOOLWORKS S.A., κ.ά.), Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση (αναπληρώτρια καθηγήτρια Οικονομικής Ιστορίας στο Παν/μιο Αθηνών, μέλος των συμβουλευτικών συμβουλίων στο SOFFA-Social Fashion Factory και στο Fashion Revolution Greece), Ορσαλία Παρθένη (σχεδιάστρια μόδας). Το βραβείο της Καλύτερης Ταινίας είναι μία Κρυστάλλινη Κόρη ειδικά σχεδιασμένη από τον Sergios Fotiadis και το We Design studio.

Παράλληλες δράσεις

Εκτός από τις προβολές, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μία σειρά από παράλληλες δράσεις, όπως η ομιλία της Orsola de Castro για την «Πράσινη Μόδα», η παρουσίαση του βιβλίου «Firenze. Fashion Atlas» για την ιστορία της Φλωρεντίας, αναπόσπαστα συνδεδεμένης με την ιστορία της Μόδας, το #FFFMilanoForWomen κ.ά. – (όλο το πρόγραμμα στο www.athensfff.com).

Κινηματογραφική «πασαρέλα» στο Μέγαρο-2

Φωτογραφία του Eolo Perfido με τίτλο Adam Kimmel, από την έκδοση «Firenze, Fashion Atlas» που θα παρουσιαστεί στο φεστιβάλ.

Η αυλαία του 1ου AFFF θα ανοίξει φαντασμαγορικά, με μια fashion performance υπό την επιμέλεια του Μιχάλη Πάντου και τη συμμετοχή των Dimitra Antonea, Angelos Bratis, Sotiris Georgiou, Deux Hommes, Yiorgos Eleftheriades, Maison Faliakos, Evi Grintela, Stelios Koudounaris, Ioanna Kourbela, Laskaris, Mi-Ro, Apostolos Mitropoulos, Markellos Nyktas, Orsalia Parthenis, Dimitris Petrou, MakisTselios, Dimitris Strepkos, Zeus + Δione και Vassilis Zoulias.

Το AFFF τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείου Τουρισμού, Δήμου Αθηναίων, ιταλικής πρεσβείας, Δήμου Φλωρεντίας και Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου Αθήνας. Η είσοδος είναι ελεύθερη (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή