Ο κ. Τσίπρας επιμορφώνεται

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάμεσα σε όσα ιδιαιτέρως βαρυσήμαντα και εξόχως κοινότοπα είπε ο κ. Τσίπρας στην τελετή για την κοπή της πίτας στο υπουργείο Εξωτερικών ξεχωρίζω μια φράση. Είναι μια φράση κάπως μακροσκελής, πλην όμως δείχνει πως ο Ελλην ηγέτης διψάει για μόρφωση και εργάζεται άοκνα για να γίνει σοφότερος και να καταλάβει τον κόσμο, κοινώς τι είναι αυτό που του συμβαίνει. «Η θητεία μου στο υπουργείο Εξωτερικών μού έδωσε τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσω… το πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος των διπλωματών και του στελεχιακού δυναμικού στη διαμόρφωση της εξωτερικής μας πολιτικής». Τα δύο συμπεράσματα προκύπτουν μάλλον αβίαστα. Το πρώτο είναι ότι, αν και επί τρία και πλέον έτη πρωθυπουργός, χρειάστηκε να διορίσει τον εαυτό του υπουργό Εξωτερικών για να αντιληφθεί τη σημασία της διπλωματίας. Υποθέτω δε ότι την κρίσιμη στιγμή, συνομιλώντας με τον μέντορά του, τον μπαρμπα-Αλέκο, θα του είπε: «Βρε θείε, γιατί να μην αναλάβω εγώ το Εξωτερικών για να καταλάβω τι κάνουν όλοι αυτοί εκεί μέσα;». «Πήγαινε, παιδί μου. Και κοντά στο Μαξίμου είναι, και κοντά στη Βουλή. Εξάλλου, εσύ μαθαίνεις γρήγορα».

Και είναι αλήθεια ότι μαθαίνει γρήγορα ο Αλέξης Τσίπρας. Εφτασαν μερικοί μόνο μήνες και μερικές επισκέψεις στο κτίριο για να συνειδητοποιήσει τη σημασία της διπλωματίας. Πόσος καιρός τού χρειάστηκε για να μάθει τα αγγλικά και μάλιστα να μιμείται την ωραία προφορά του αμερικανικού Νότου; Πόσες ώρες τού χρειάστηκαν για να μάθει από στήθους μέρος της «Πόλεως» του Καβάφη για να την απαγγείλει στη Βουλή; Εμαθε κι άλλα ο πρωθυπουργός, έμαθε πως η Λέσβος και η Μυτιλήνη είναι ένα νησί, έμαθε πως το Στρασβούργο είναι στη Γαλλία. Εμαθε την αξία του κοινού νομίσματος και τη σημασία που έχει η Ευρώπη για τη χώρα μας. Εμαθε να προφέρει τη λέξη «σοσιαλδημοκρατία» χωρίς να ξινίζει την έκφρασή του σαν να έχει καταπιεί κάτι με πολύ άσχημη γεύση. Και τι δεν έμαθε αυτά τα χρόνια. Θα μπορούσε κανείς να πει πως αξιοποίησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εντολή που του έδωσε ο λαός. Εγινε σοφότερος. Κι ας θεωρούμε εμείς οι κακεντρεχείς ότι θέλει να απολαύσει ώς την τελευταία ημέρα, την τελευταία ώρα, το τελευταίο λεπτό την εξουσία με την παρέα του επειδή λατρεύουν τα άμφιά της. Ο άνθρωπος διψάει για μάθηση. Και δεν θέλει να διακόψει την επιμόρφωσή του την καλύτερη στιγμή. Αν μάλιστα ολοκληρώσει την επιμόρφωσή του, μπορεί να γράψει και κάνα βιβλίο.

Οπως καλή ώρα ο διάσημος Ντάνος, κατά κόσμον Γιώργος Αγγελόπουλος. Θα πρέπει να προσέξει όμως ο Αλέξης Τσίπρας. Διότι, αν σκοπεύει να υπηρετήσει την τέχνη της γραφής, θα πρέπει να διαβάσει τουλάχιστον οκτώ βιβλία. Οπως δήλωσε ο Ντάνος: «Εχω διαβάσει οκτώ βιβλία και το δικό μου είναι καλό». Κάπως έτσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή