«Μάχη» για τον μεσαίο χώρο αλλά σε τοξικό κλίμα

«Μάχη» για τον μεσαίο χώρο αλλά σε τοξικό κλίμα

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στρατηγική «μάχης του Κέντρου», που όμως θα αναπτυχθεί σε τοξικό κλίμα, υιοθετεί ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στην πορεία προς τις ευρωεκλογές του Μαΐου, που είναι πολύ πιθανόν να συμπέσουν και με τις εθνικές εκλογές.

Ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει μια εκστρατεία στην οποία, σε αντίθεση με ό,τι είχε πράξει το 2015, θα προβάλει την εικόνα του υπεύθυνου ηγέτη που είναι σε θέση να διασφαλίσει την ομαλή πορεία της οικονομίας προς όφελος των «πολλών», αλλά και την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας. Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιήσει και συγκεκριμένα «χαρτιά» από το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τον Μάιο θα έχει δρομολογηθεί η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια, στη ζώνη από τα Διαπόντια Νησιά έως και τα Αντικύθηρα, μια περιοχή η οποία αφορά τις θαλάσσιες ζώνες που έχει η Ελλάδα με την Ιταλία και την Αλβανία. Οπως είχε ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας όταν ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών μετά την παραίτηση του κ. Ν. Κοτζιά, η επέκταση θα γίνει διά νόμου και όχι με Προεδρικά Διατάγματα. Επίσης, το ίδιο διάστημα εκτιμάται πως θα έχουν υπάρξει κάποια απτά αποτελέσματα στις εν εξελίξει διαβουλεύσεις με την Αγκυρα για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.

Πρόγραμμα επιδοτήσεων

Στο πλαίσιο της διεκδίκησης του λεγόμενου μεσαίου χώρου, ο κ. Τσίπρας θα προτάξει, παράλληλα, τα τελευταία «θετικά» μέτρα της τρέχουσας περιόδου και θα αποφύγει κάθε αμφιλεγόμενη πολιτική πρωτοβουλία που θα μπορούσε να δημιουργήσει αντισυσπειρώσεις, όπως συνέβη με τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρωθυπουργός στο πεδίο των φιλολαϊκών κινήσεων με εκλογικό άρωμα, στις οποίες έχει επικεντρωθεί το τελευταίο τρίμηνο η κυβέρνηση, ήδη ανακοίνωσε το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου και την ενίσχυση δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια, ενώ θα ακολουθήσει η ρύθμιση για τις 120 δόσεις.

Παράλληλα, στο μέτωπο της αποτροπής εντάσεων, ο κύβος, κατά πληροφορίες, έχει ριφθεί και θα αποφευχθεί κάθε σύγκρουση με την Εκκλησία για το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών: όταν η γνωστοποίηση της συμφωνίας του κ. Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προκάλεσε αντιδράσεις, η κυβέρνηση μετέδιδε ότι θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία θα κάλυπτε μεν τη μισθοδοσία των κληρικών, αλλά δεν θα τους περιλάμβανε πλέον στους μισθοδοτούμενους από το Δημόσιο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για δέκα χιλιάδες προσλήψεις. Πλέον, λέγεται ότι αλλαγές σε σχέση με τον κλήρο θα υπάρξουν μόνον εάν ο κ. Ιερώνυμος επιτύχει να πείσει την Ιεραρχία ότι είναι προς το συμφέρον όλων η υλοποίηση της συμφωνίας του περασμένου Nοεμβρίου, που αφορούσε και την εκκλησιαστική περιουσία.

Τα προαπαιτούμενα

Με το ίδιο σκεπτικό, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να μην υπάρξουν κατά την τρέχουσα, οιονεί προεκλογική περίοδο τριβές με τους εταίρους. Εντολή του Μεγάρου Μαξίμου είναι τις επόμενες τρεις εβδομάδες, και συγκεκριμένα μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να επιστραφεί το πρώτο μέρος των κερδών (ANFΑs και SMPs) των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία φτάνουν το 1 δισ. ευρώ. Το ανωτέρω ποσό αποτελεί την πρώτη από τις οκτώ δόσεις που περιλαμβάνει η μεταμνημονιακή περίοδος και, μαζί με τη διαφαινόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει διαβατήριο για νέα έξοδο της χώρας στις αγορές, εντός του Μαρτίου, αυτή τη φορά με δεκαετές ομόλογο.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να αμβλύνει το κλίμα «παζαριών» και θεσμικών ακροβασιών της κυβέρνησης, που διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα με την αποχώρηση του κ. Π. Καμμένου και τη διαμόρφωση της νέας πλειοψηφίας των 145 συν 6 βουλευτών. Στην κατεύθυνση αυτή, το πιθανότερο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει στη δεύτερη ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος το άρθρο 32 που αποσυνδέει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές, παρότι η δική του πρόταση για προσφυγή στον λαό απορρίφθηκε κατά την πρώτη ψηφοφορία.

Οπως προαναφέρθηκε, πάντως, η διεκδίκηση μέρους του χώρου του Κέντρου από τον ΣΥΡΙΖΑ θα εξελιχθεί μέσα σε πολωτικό αλλά και τοξικό κλίμα. Ο κ. Τσίπρας κάλυψε την περασμένη εβδομάδα τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Π. Πολάκη και έστρεψε ο ίδιος τα πυρά του κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα.

Παράλληλα, το αμέσως επόμενο διάστημα προεξοφλείται ότι θα ασκηθούν διώξεις για την υπόθεση της Novartis, παρότι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, δεν έχουν βρεθεί ποσά σε λογαριασμούς πολιτικών, εξέλιξη που θα πυροδοτήσει σφοδρότατη πολιτική αντιπαράθεση. Στην ίδια κατεύθυνση, δε, θεωρείται ότι θα λειτουργήσουν τα πορίσματα της Εξεταστικής για την Υγεία, αλλά και η έρευνα για τα οικονομικά των κομμάτων.

Πάντως, η στρατηγική που υιοθετεί το Μέγαρο Μαξίμου είναι αμφίβολο εάν μπορεί να ανατρέψει το δημοσκοπικό προβάδισμα της Ν.Δ. Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης διαθέτει ισχυρά ερείσματα στον μεσαίο χώρο, ενώ παράλληλα η «ψαλίδα» μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερή όλους τους τελευταίους μήνες, ακόμη και σε εκείνες τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν μικρότερη τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή