Με λάθη τα πρώτα ειδοποιητήρια από το ΕΤΕΑΕΠ

Με λάθη τα πρώτα ειδοποιητήρια από το ΕΤΕΑΕΠ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλαπλά ειδοποιητήρια και εισφορές ακόμη και από το 2012 θα κληθούν να πληρώσουν στο ΕΤΕΑΕΠ, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, κάποιοι από τους περίπου 200.000 μη μισθωτούς που υποχρεούνται να ασφαλίζονται στους συγκεκριμένους τομείς. Μάλιστα, τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν ακόμη και σήμερα στο ενιαίο μητρώο ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ για τις συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων, κυρίως γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς, αναμένεται να δημιουργήσουν σημαντικές αντιξοότητες, με λάθη στα ειδοποιητήρια. Πρόκειται για… περιπλοκές που έρχονται από το παρελθόν, από την αυτόνομη λειτουργία του πρώην ΕΤΑΑ.

Η διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ έχει προετοιμαστεί για τα προβλήματα αυτά και, όπως ξεκάθαρα επισημαίνει στην «Κ» ο διοικητής του Ταμείου Νίκος Μπρίκης, όταν θα αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια, δεν χρειάζονται σπασμωδικές κινήσεις. Αν οι ασφαλισμένοι διαπιστώσουν ότι καλούνται να καταβάλουν ποσά που έχουν υπολογιστεί λάθος, είτε γιατί υπάρχει και παράλληλη μισθωτή, πλήρης ή μερική, απασχόληση είτε γιατί δεν έχουν διαγραφεί από το μητρώο κ.λπ., θα πρέπει να αγνοήσουν τα συγκεκριμένα ειδοποιητήρια.

Οι οδηγίες είναι ξεκάθαρες. Οσοι αυτοαπασχολούμενοι έχουν παράλληλα και μισθωτή απασχόληση δεν πρέπει να λάβουν υπόψη το ειδοποιητήριο που θα εκδοθεί, καθώς θα πρέπει να γίνει διασταύρωση, αλλά και εκκαθάριση με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί από τη μισθωτή εργασία.

Οσοι ασφαλισμένοι καταβάλλουν εισφορές με δελτίο παροχής υπηρεσιών και έχουν δύο εργοδότες έχουν εξαντλήσει την υποχρέωσή τους για καταβολή εισφορών μέσω της ΑΠΔ και μέχρι τουλάχιστον την κατώτερη βάση. Συνεπώς, και αυτή η ομάδα ασφαλισμένων δεν θα πρέπει να λάβει υπόψη της τα πρώτα ειδοποιητήρια.

Αντιστοίχως, όσοι έχουν λήξη ασφάλισης από 1/1/2017 έως και 31/12/2018 δεν θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα ειδοποιητήρια για τις τρέχουσες εισφορές.

Σε περίπτωση που για το διάστημα από 1/1/2017 έχουν καταθέσει εισφορές μέσω ΑΠΔ, θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά τα ποσά που βεβαιώνονται στα ειδοποιητήρια και τα ποσά που έχουν καταβληθεί θα εκκαθαριστούν και θα συμψηφιστούν.

Οσοι, τέλος, έχουν πληρώσει τις εισφορές από το 2017 απευθείας σε τραπεζικούς λογαριασμούς των πρώην φορέων του ΕΤΕΑΕΠ θα πρέπει να στείλουν ταχυδρομικά στο Ταμείο τα παραστατικά της τράπεζας.

Η διοίκηση του Ταμείου εκτιμά πως το επόμενο διάστημα η πλειονότητα των λαθών θα έχει διορθωθεί, χωρίς να απαιτείται η παρέμβαση του ασφαλισμένου. Παράλληλα, βέβαια, θα δημιουργηθεί ειδική φόρμα επικοινωνίας, ώστε, χωρίς ταλαιπωρία, οι ασφαλισμένοι να μπορούν να επισημαίνουν τα λάθη, κι αυτά να διορθώνονται. Θα εξασφαλιστεί, μάλιστα, και ειδική τηλεφωνική γραμμή, προκειμένου να μην απαιτείται η φυσική παρουσία των ασφαλισμένων και να αποτραπεί –σε έναν βαθμό– η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα νέα ειδοποιητήρια θα αναρτηθούν εντός των πρώτων ημερών του Μαρτίου. Θα αφορούν μάλιστα τις εισφορές Ιανουαρίου 2019, τα αναδρομικά για τα έτη 2017 και 2018, καθώς και τις εισφορές Φεβρουαρίου 2019.

Μάλιστα, τα δύο πρώτα θα έχουν υπολογίσει τις εισφορές με βάση τον κατώτατο μισθό που ίσχυε έως τις 31/1/2019, ήτοι τα 586,08 ευρώ, ενώ οι εισφορές του Φεβρουαρίου και οι επόμενες θα υπολογίζονται βάσει του νέου αυξημένου κατώτατου μισθού των 650 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή