Αιματηρές συγκρούσεις στα σύνορα της Βενεζουέλας – «Θα περάσουμε σε πράξεις» λένε οι ΗΠΑ (φωτογραφίες)

Αιματηρές συγκρούσεις στα σύνορα της Βενεζουέλας – «Θα περάσουμε σε πράξεις» λένε οι ΗΠΑ (φωτογραφίες)

5' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση της Κολομβίας έδωσε εντολή να επιστρέψουν τα φορτηγά με τη βοήθεια που προορίζεται για τη Βενεζουέλα, επιχειρηματολογώντας ότι 285 άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας της καταστολής των δυνάμεων της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο για να εμποδιστεί η είσοδός της στη χώρα.

«Αυτή η ειρηνική ενέργεια με ανθρωπιστικό χαρακτήρα απετράπη από τη Βενεζουέλα, από το καθεστώς του άρπαγα Μαδούρο, με βίαιη και δυσανάλογη καταστολή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας, Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην παραμεθόρια πόλη Κουκουτά.

Ο υπουργός μίλησε για «285 τραυματίες», εκ των οποίων 255 είναι πολίτες της Βενεζουέλας και 30 πολίτες της Κολομβίας, λόγω της χρήσης «δακρυγόνων και μη συμβατικών όπλων».

Αιματηρές συγκρούσεις στα σύνορα της Βενεζουέλας – «Θα περάσουμε σε πράξεις» λένε οι ΗΠΑ (φωτογραφίες)-1
Αιματηρές συγκρούσεις στα σύνορα της Βενεζουέλας – «Θα περάσουμε σε πράξεις» λένε οι ΗΠΑ (φωτογραφίες)-2

Καταγγέλλοντας τις «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από και στην «επικράτεια της Βενεζουέλας», ο Χολμς Τρουχίγιο διευκρίνισε πως οι 37 από τους τραυματίες χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία.

Κατόπιν των εξελίξεων αυτών, «αποφασίστηκε να επιστρέψουν τα φορτηγά για να προστατευθεί η βοήθεια, με την εξαίρεση αυτών που μετέφεραν φάρμακα και πυρπολήθηκαν στο έδαφος της Βενεζουέλας».

Αιματηρές συγκρούσεις στα σύνορα της Βενεζουέλας – «Θα περάσουμε σε πράξεις» λένε οι ΗΠΑ (φωτογραφίες)-3

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της Κολομβίας, «πάνω από 60 άοπλοι στρατιωτικοί, ανάμεσά τους πολλοί αξιωματικοί, πέρασαν στο έδαφος της Κολομβίας -από τη Βενεζουέλα- και ζήτησαν άσυλο, κάτι που δείχνει την απώλεια κάθε εμπιστοσύνης προς τον άρπαγα (της εξουσίας) στη Βενεζουέλα». Ο Χολμς Τρουχίγιο χρησιμοποιεί την ορολογία της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας υπό τον Χουάν Γκουαϊδό όταν αναφέρεται στον πρόεδρο Μαδούρο.

Αιματηρές συγκρούσεις στα σύνορα της Βενεζουέλας – «Θα περάσουμε σε πράξεις» λένε οι ΗΠΑ (φωτογραφίες)-4

Η κυβέρνηση της Κολομβίας, που χαρακτηρίζει τον ηγέτη των τσαβίστας «δικτάτορα», είναι ανάμεσα στις περίπου 50, σε διεθνές επίπεδο, οι οποίες έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό, τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, ως τον μεταβατικό πρόεδρο της γειτονικής της χώρας σε κρίση.

Πομπέο: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα «περάσει στις πράξεις» για να υποστηρίξει την «αποκατάσταση της δημοκρατίας»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο διεμήνυσε το Σάββατο ότι η Ουάσινγκτον θα «περάσει στις πράξεις» για να «υποστηρίξει τη δημοκρατία» στη Βενεζουέλα, καταγγέλλοντας τη δράση των «μπράβων» του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, λίγες ώρες αφότου ο στρατός και άνδρες των σωμάτων ασφαλείας έκαναν χρήση αληθινών σφαιρών και δακρυγόνων με αποτέλεσμα δύο διαδηλωτές προσκείμενοι στην αντιπολίτευση να χάσουν τη ζωή τους και εκατοντάδες να τραυματιστούν.

«Οι ΗΠΑ θα περάσουν στις πράξεις εναντίον εκείνων που αντιτίθενται στην ειρηνική αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα. Τώρα, έχει έρθει η ώρα να αναλάβουμε δράση για να υποστηρίξουμε την ικανοποίηση των αναγκών του απελπισμένου λαού της Βενεζουέλας», ανέφερε ο Μάικ Πομπέο μέσω Twitter.

«Είμαστε αλληλέγγυοι προς εκείνους που συνεχίζουν τον αγώνα τους για την ελευθερία», συνέχισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Αιματηρές συγκρούσεις στα σύνορα της Βενεζουέλας – «Θα περάσουμε σε πράξεις» λένε οι ΗΠΑ (φωτογραφίες)-5
Αιματηρές συγκρούσεις στα σύνορα της Βενεζουέλας – «Θα περάσουμε σε πράξεις» λένε οι ΗΠΑ (φωτογραφίες)-6

Ο Πομπέο χαρακτήρισε «μπράβους» και «ένοπλες συμμορίες» τις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στον πρόεδρο Μαδούρο.

Κατά τη ΜΚΟ Foro Penal, που εναντιώνεται στην κυβέρνηση του Μαδούρο, οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν αληθινές σφαίρες και έκαναν εκτενή χρήση δακρυγόνων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ενώ, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Κολομβίας και άλλες πηγές, άλλοι 300 και πλέον τραυματίστηκαν στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία και με τη Βραζιλία.

Οι άνδρες του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον υποστηρικτών της αντιπολίτευσης υπό τον Χουάν Γκουαϊδό για να αποτρέψουν την είσοδο στη χώρα της ανθρωπιστικής βοήθειας που έστειλαν κυρίως οι ΗΠΑ, όπως διέταξε ο πρόεδρος Μαδούρο.

«Εκφράζουμε τα βαθύτερά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες εκείνων που έχασαν τη ζωή τους λόγω αυτών των εγκληματικών ενεργειών. Ενώνουμε τη φωνή μας με την απαίτησή τους να αποδοθεί δικαιοσύνη», τόνισε ακόμη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Τουλάχιστον 42 τραυματίες στη γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ

Τουλάχιστον 42 άνθρωποι τραυματίσθηκαν κατά τις συγκρούσεις στην διεθνή γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ που συνδέει την Κολομβία με την Βενεζουέλα, μέσω της οποίας η αντιπολίτευση στον Νικολάς Μαδούρο επιχειρεί να μεταφέρει την ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τις υπηρεσίες Πρώτων Βοηθειών. Η γέφυρα έκλεισε με διαταγή του Καράκας.

Αιματηρές συγκρούσεις στα σύνορα της Βενεζουέλας – «Θα περάσουμε σε πράξεις» λένε οι ΗΠΑ (φωτογραφίες)-7
Αιματηρές συγκρούσεις στα σύνορα της Βενεζουέλας – «Θα περάσουμε σε πράξεις» λένε οι ΗΠΑ (φωτογραφίες)-8

Οι τραυματίες είναι Βενεζουελάνοι που προσπαθούσαν να περάσουν στο έδαφος της Βενεζουέλας μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, όταν απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας που έκαναν χρήση δακρυγόνων. Δεκατέσσερις χρειάσθηκε «να μεταφερθούν» για να λάβουν ιατρική βοήθεια, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) υπάλληλος της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας που δεν κατονομάσθηκε.

Πέντε τραυματίες από σφαίρες διακομίστηκαν στο γενικό νοσοκομείο της Χοράιμα στην Μπόα Βίστα

Δύο ασθενοφόρα που μετέφεραν πολίτες που τραυματίστηκαν από σφαίρες κατά τη διάρκεια επεισοδίων με τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας εισήλθαν στη Βραζιλία το Σάββατο, καταφέρνοντας να περάσουν τα σύνορα μολονότι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έχει δώσει διαταγή να κλείσουν, ανακοίνωσαν οι βραζιλιάνικες αρχές.

Οι δύο τραυματίες έχουν ήδη εισαχθεί στο γενικό νοσοκομείο της Χοράιμα, στην πόλη Μπόα Βίστα, 215 χιλιόμετρα από τα σύνορα, και οι άλλοι τρεις αναμένεται να φθάσουν στο νοσοκομείο σύντομα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Πολιτείας Χοράιμα, διευκρινίζοντας ότι η κατάσταση και των πέντε ανθρώπων αυτών είναι «σοβαρή».

Αιματηρές συγκρούσεις στα σύνορα της Βενεζουέλας – «Θα περάσουμε σε πράξεις» λένε οι ΗΠΑ (φωτογραφίες)-9

Προχθές, Παρασκευή, 13 τραυματίες από τη Βενεζουέλα είχαν ήδη διακομιστεί στο ίδιο νοσοκομείο.

Τα ασθενοφόρα μπόρεσαν να περάσουν τα σύνορα που ο πρόεδρος Μαδούρο έδωσε εντολή να κλείσουν την Πέμπτη για να εμποδίσει την έλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας που ήθελε να μπει στη χώρα το Σάββατο ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό.

Η γιατρός Κάρλα Σερβίτα, που επέβαινε στο ένα από τα ασθενοφόρα, είπε σε δημοσιογράφους ότι αναμένεται να φθάσουν πολλοί ακόμη τραυματίες στη Βραζιλία, καθώς εκτυλίσσονται βίαιες συγκρούσεις στην άλλη πλευρά των συνόρων, στη Σάντα Ελένα δε Ουαϊρέν, περίπου 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα Βενεζουέλας-Βραζιλίας.

Εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Foro Penal δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο

ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από «τη στρατιωτική καταστολή».

Δύο νεκροί στα σύνορα με τη Βενεζουέλα

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις σε πόλη της Βενεζουέλας κοντά στα σύνορα με τη Βραζιλία, σύμφωνα με νοσοκομειακή πηγή.

Αιματηρές συγκρούσεις στα σύνορα της Βενεζουέλας – «Θα περάσουμε σε πράξεις» λένε οι ΗΠΑ (φωτογραφίες)-10

Νωρίτερα, τηλεοπτικά δίκτυα της Βενεζουέλας μετέδωσαν εικόνες από φλεγόμενο φορτηγό που ανήκει σε φάλαγγα οχημάτων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στα σύνορα ανάμεσα στην Κολομβία και τη Βενεζουέλα.

Πολίτες άρχισαν να ξεφορτώνουν κιβώτια με ανθρωπιστική βοήθεια από δεύτερο φορτηγό στο σημείο, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Απελαύνει πρέσβεις ο Μαδούρο

Αντιδρώντας στα επεισόδια, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Κολομβία, από όπου γίνονται προσπάθειες για είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα.

«Αποφάσισα να διακόψω τις πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις με την φασιστική κυβέρνηση της Κολομβίας, ο πρεσβευτής και οι πρόξενοι της οποίας έχουν 24 ώρες για να εγκαταλείψουν τη Βενεζουέλα. Εξω, ολιγάρχες!», είπε απευθυνόμενος σε συγκέντρωση οπαδών του στο Καράκας.

Αιματηρές συγκρούσεις στα σύνορα της Βενεζουέλας – «Θα περάσουμε σε πράξεις» λένε οι ΗΠΑ (φωτογραφίες)-11

Η αντιπρόεδρος της Κολομβίας Μάρτα Λουσία Ραμίρες αντέδρασε στην ανακοίνωση του Νικολάς Μαδούρο περί διακοπής των διπλωματικών σχέσεων της Βενεζουέλας με την Κολομβία λέγοντας ότι δεν μπορεί να διαρρήξει ανύπαρκτες σχέσεις και χαρακτήρισε για άλλη μία φορά τον Μαδούρο «δικτάτορα».

«Ο Μαδούρο δεν μπορεί να διακόψει διπλωματικές σχέσεις που η Κολομβία δεν έχει μαζί του», έγραψε στο Twitter η αντιπρόεδρος της Κολομβίας προσθέτοντας ότι ο τσαβιστής ηγέτης «δεν είναι παρά ένας δικτάτορας που έχει καταλάβει δια της βίας το Μιραφλόρες», το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας.

«Η κυβέρνησή μας δεν έχει ορίσει πρεσβευτή εκεί, ούτε αναγνωρίζει τον πρεσβευτή του Μαδούρο, δεδομένου ότι η προεδρική θητεία του έληξε στις 9 Ιανουαρίου», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή