Τα παλάτια της «ευνοούμενης»

Τα παλάτια της «ευνοούμενης»

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακαλύπτουμε τους χώρους όπου γυρίστηκε η ταινία της χρονιάς και ονειρευόμαστε αποδράσεις με αέρα αγγλικού μπαρόκ.

Aκόμα κι αν δεν είστε φίλοι του σινεμά που κάνει ο Γιώργος Λάνθιμος, σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε από τα κοστούμια και τα σκηνικά της υποψήφιας για 10 Όσκαρ «Ευνοούμενης». Είπα σκηνικά; Τίποτα στην ταινία δεν είναι σκηνικό! Όλοι οι χώροι, αν και σίγουρα υπέστησαν αλλαγές για τις ανάγκες της ταινίας, είναι αληθινοί, και μάλιστα επισκέψιμοι.

ΗΑΤFIELD HOUSE

Τα παλάτια της «ευνοούμενης»-1

Εξωτερική άποψη του Hatfield House. (Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image)

Το 85% των γυρισμάτων πραγματοποιήθηκαν στην ιακωβιανής αρχιτεκτονικής έπαυλη Hatfield House στο Hertfordshire, η οποία έπαιξε τον ρόλο του Kensington Palace, του παλατιού της βασίλισσας Άννας. Το βασιλικό υπνοδωμάτιο που πρωταγωνιστεί σε πολλές σκηνές στήθηκε στο King James Drawing Room, τον βασικό χώρο υποδοχής της έπαυλης, ο οποίος πήρε την ονομασία του από το άγαλμα του Ιακώβου Α΄ της Αγγλίας πάνω από το τζάκι. Η βιβλιοθήκη, με τη σειρά της, μεταμορφώθηκε στο υπνοδωμάτιο της στενής φίλης και συμβούλου της βασίλισσας, δούκισσας του Μάρλμπορο.

Η έπαυλη, που λειτουργεί ως μουσείο, χτίστηκε το 1611 για τον λόρδο A΄ του Salisbury (πλέον ανήκει στον μαρκήσιο Z΄ του Salisbury) και παραχωρείται συχνά σε κινηματογραφικές παραγωγές. Δύο από τα πιο γνωστά φιλμ που χρησιμοποίησαν τους χώρους της για γυρίσματα είναι «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας» (2005) του Τιμ Μπάρτον και «Σέρλοκ Χολμς» (2009), σε σκηνοθεσία Γκάι Ρίτσι.

Τα παλάτια της «ευνοούμενης»-2

H σάλα Marble Hall του Hatfield House, όπου γυρίστηκαν η σκηνή του χορού και η σκηνή µε τους αγώνες πάπιας. (Φωτογραφία: 2018 HATFIELD HOUSE. ALL RIGHTS RESERVED)

Το Hatfield House και οι κήποι του δεν είναι ανοιχτά για το κοινό όλο τον χρόνο. Φέτος η «σεζόν» τους ξεκινά στις 6 Απριλίου, οπότε και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους που τόσο ενέπνευσαν τον Λάνθιμο. Στο εστιατόριο River Cottage Kitchen and Deli θα μπορούν να απολαύσουν κάποιο σνακ ή γεύμα τριών πιάτων, ενώ ακριβώς δίπλα θα βρουν και μαγαζάκια με δώρα, κοσμήματα και χειροποίητα αντικείμενα.

Για τις σκηνές του δάσους οι παραγωγοί της ταινίας χρησιμοποίησαν τη δασική έκταση, το λεγόμενο Πάρκο, που βρίσκεται γύρω από το Hatfield House, σίγουρα λόγω της φυσικής του ομορφιάς, αλλά ενδεχομένως και για λόγους προϋπολογισμού, ώστε να αποφύγουν περιττές μετακινήσεις. Υπάρχουν τρεις σηματοδοτημένοι περίπατοι που μπορείτε να κάνετε σε αυτό. Ο πράσινος διαρκεί μόλις 30 λεπτά και καλύπτει 1,8 χλμ., ενώ, αν έχετε το κουράγιο, μπορείτε να ακολουθήσετε την κόκκινη διαδρομή των 5,2 χλμ. για περίπου 90 λεπτά.

|| Hatfield House, Great North Rd, Hatfield. Τιμή εισόδου για την έπαυλη, τους κήπους και το πάρκο: 22 ευρώ, κήποι και πάρκο: 13 ευρώ, ξενάγηση στην έπαυλη: 52 ευρώ, hatfield-house.co.uk

HAMPTON COURT PALACE

Για τις σκηνές της κουζίνας το συνεργείο μετέβη στο παλάτι Hampton Court, στο Richmond upon Thames, το οποίο άρχισε να χτίζεται το 1515, επί δυναστείας Τυδώρ, για λογαριασμό του καρδινάλιου Thomas Wolsey, ευνοουμένου του Ερρίκου Η΄. Τελικά περιήλθε στον ίδιο τον βασιλιά, ενώ και η βασίλισσα Άννα είχε μείνει αρκετές φορές σε αυτό κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Τα παλάτια της «ευνοούμενης»-3

Αναπαράσταση µαγειρικής στην κουζίνα του Hampton Court Palace. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Η κουζίνα ή, για την ακρίβεια, οι κουζίνες του είναι οι πιο εντυπωσιακές από όλες τις κουζίνες των ανακτόρων του Ερρίκου Η΄. Φανταστείτε ότι εδώ εργάζονταν 200 υπηρέτες, που έπρεπε να ετοιμάζουν πάνω από 800 γεύματα τη μέρα για τον βασιλιά, την οικογένεια και την αυλή του.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στο παλάτι, που σήμερα λειτουργεί και αυτό ως μουσείο, θα μπορέσετε να δείτε από κοντά τόσο την κουζίνα όσο και τους άλλους δύο χώρους που χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία (την πινακοθήκη Cartoon Gallery και την αυλή με το σιντριβάνι Fountain Court). Μέχρι τις 10 Μαρτίου στην πινακοθήκη εκτίθενται μερικά από τα κοστούμια που η διάσημη ενδυματολόγος Sandy Powell δημιούργησε για τις τρεις πρωταγωνίστριες.

|| Hampton Court Palace, East Molesey, τιμή εισόδου: 22 ευρώ, hrp.org.uk/hampton-court-palace

BODLEIAN LIBRARIES

Οι σκηνές των συνεδριάσεων του κοινοβουλίου γυρίστηκαν στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης –που έχει πρωταγωνιστήσει πολλάκις στις ταινίες του Χάρι Πότερ– και συγκεκριμένα στο Convocation House της Βιβλιοθήκης Bodleian (Βodleian Libraries). Tον 17ο αιώνα είχε χρησιμοποιηθεί για τις συνεδριάσεις της βασιλικής παράταξης του αγγλικού κοινοβουλίου, οπότε η επιλογή του Λάνθιμου και της ομάδας του ήταν μάλλον εύστοχη.

Ξεναγήσεις στους χώρους της βιβλιοθήκης –από τις παλαιότερες στην Ευρώπη– οργανώνονται καθημερινά. Για να θαυμάσετε τόσο το Convocation House όσο και την παρακείμενη αίθουσα γοτθικού ρυθμού, το Divinity School (που κάποτε χρησιμοποιούνταν ως αίθουσα διαλέξεων και εξετάσεων, αλλά στην ταινία χρησιμοποιείται ως φουαγέ), επιλέξτε την ξενάγηση των 60 ή των 90 λεπτών.

|| Bodleian Libraries, Broad St, Oxford, ξενάγηση μιας ώρας: 10 ευρώ, μιάμισης ώρας: 17 ευρώ, bodleian.ox.ac.uk

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή