Ακομψη αντικατάσταση συντονίστριας PISA

Ακομψη αντικατάσταση συντονίστριας PISA

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγους μήνες πριν από τον επίσημο χρόνο των εθνικών εκλογών το φθινόπωρο –εάν αυτές δεν επισπευσθούν, εντός της άνοιξης– θυμήθηκε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ότι υπάρχει και το πρόγραμμα PISA του ΟΟΣΑ. Ετσι, αποφάσισε να αντικαταστήσει τον εθνικό διαχειριστή του προγράμματος με τον πλέον πολιτικά άκομψο τρόπο. Η είδηση της αντικατάστασης έγινε διά του Τύπου, με αποτέλεσμα η έως τώρα εθνική διαχειρίστρια Χρύσα Σοφιανοπούλου να ενημερωθεί από εκεί.

Ειδικότερα, στον διαγωνισμό PISA που αξιολογεί το επίπεδο των 15χρονων σε κατανόηση κειμένου, μαθηματικά και φυσικές επιστήμες, οι Ελληνες μαθητές σημειώνουν πάντα μέτριες επιδόσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από το 2015 ήταν κάθετα αντίθετος στον διαγωνισμό, καταγγέλλοντας την «εργαλειοποίηση» των αποτελεσμάτων του για υιοθέτηση «αντιλαϊκών πολιτικών». Ενδεικτικά, παρότι υπάρχει πόρισμα για τις επιδόσεις των Ελλήνων στον διαγωνισμό του 2015 (τα αποτελέσματα του τελευταίου διαγωνισμού, το 2018, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί) ο κ. Γαβρόγλου το κρατά στο συρτάρι του.

Στις 18 Φεβρουαρίου ο κ. Γαβρόγλου αποφάσισε να αντικαταστήσει την κ. Σοφιανοπούλου, που βρίσκεται στην άμισθη θέση από το 2013. Η κ. Σοφιανοπούλου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στα Μαθηματικά και στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης, ενώ διδάσκει Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Ερευνας. Στους λόγους της απόφασής του ο κ. Γαβρόγλου αναφέρει «την ανάγκη ορισμού εκπροσώπου του υπουργείου στη Διοικούσα Επιτροπή (Governing Board) και στη θέση του Εθνικού Διαχειριστή του Προγράμματος PISA του ΟΟΣΑ». Δηλαδή, ωσάν να μην υπήρχε εθνικός διαχειριστής.

Η κ. Σοφιανοπούλου αντέδρασε στη μη ενημέρωσή της. Υστερα από αυτό, ο κ. Γαβρόγλου έστειλε επιστολή στην κ. Σοφιανοπούλου ευχαριστώντας την για τις υπηρεσίες της χωρίς να κάνει την παραμικρή και πάλι αναφορά στην αντικατάστασή της. Μιλώντας στην «Κ» η κ. Σοφιανοπούλου ανέφερε, με νόημα, τα εξής: «Η διεξαγωγή του προγράμματος PISA απαιτεί σοβαρή και καθημερινή ενασχόληση, δεδομένου ότι η προετοιμασία και μόνο διαρκεί περίπου τρία χρόνια κάθε φορά. Απαιτεί, επίσης, συνέχεια στη μέθοδο, στην οργάνωση και στα κριτήρια. Τα τελευταία χρόνια επιτεύχθηκαν τόσο αυτή η συνέχεια όσο και η διαχείριση των αξιολογήσεων, καθώς και η πιο ενεργή αλλά και ήπια αντιμετώπιση από τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς, καθώς και από τον Τύπο. Η γνώση του πού βρισκόμαστε ως προαπαιτούμενο για την πρόβλεψη του πού πρέπει να πάμε, είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχή επιστημονική και πολιτική δράση. Ηλπιζα, λοιπόν, ότι αυτή η συνέχεια θα είχε τηρηθεί και στη διαδικασία αντικατάστασής μου, όπως άλλωστε είχε γίνει κάθε φορά που αναλάμβανε άλλος εθνικός συντονιστής και υπήρχε άψογη συνεργασία. Με λύπη μου διαπίστωσα ότι καμία από αυτές τις καταξιωμένες επιστημονικές και πολιτικές πρακτικές, δεν τηρήθηκε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή