Αναδρομικά σε δικαιούχους επιδόματος ενοικίου

Αναδρομικά σε δικαιούχους επιδόματος ενοικίου

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναδρομικά τουλάχιστον τριών μηνών θα λάβουν πιθανότατα εντός του Απριλίου και πολύ κοντά στον Μάιο, που συγκαταλέγεται στους πιθανούς μήνες διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών, όσοι δικαιούχοι επιδόματος ενοικίου υποβάλουν αιτήσεις άμεσα. Η σχετική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει το αργότερο έως την ερχόμενη Παρασκευή και όπως ξεκαθάρισε η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, στην παρουσίαση του έργου του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων (ΟΠΕΚΑ) κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, οι πληρωμές θα ισχύσουν αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου 2019. Ετσι, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό τον Απρίλιο και ενώ η χώρα θα έχει εισέλθει σε εκλογική τροχιά, θα καταβληθούν σε χιλιάδες δικαιούχους τρεις δόσεις και συγκεκριμένα το επίδομα που αντιστοιχεί στους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., Τάσο Τάγαρη, η είσοδος στην πλατφόρμα θα γίνεται με τους κλειδάριθμους του Τaxisnet, θα πιστοποιείται ο ΑΜΚΑ, θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα όλα τα απαραίτητα στοιχεία (προσωπικά, επικοινωνίας, εισοδήματα, περιουσιακά στοιχεία, σύνθεση νοικοκυριού κ.ά.), ενώ ο δικαιούχος θα πρέπει να συμπληρώνει τον αριθμό του μισθωτηρίου συμβολαίου του. Εφόσον απαιτείται συναίνεση από άλλα μέλη του νοικοκυριού, αυτή θα πρέπει να εξασφαλίζεται πριν υποβληθεί η αίτηση, όπως παγίως συμβαίνει στα προνοιακά προγράμματα. Αν κάποιο από τα στοιχεία δεν είναι επικαιροποιημένο, θα δίνεται η δυνατότητα επικαιροποίησής του στα κέντρα κοινότητας με την υποβολή δικαιολογητικών.

 

Αναδρομικά σε δικαιούχους επιδόματος ενοικίου-1

Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός του επιδόματος ενοικίου είναι 300 εκατ. ευρώ και απευθύνεται σε 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ωφελουμένους. Τα ποσά ξεκινούν από 70 ευρώ τον μήνα και κλιμακώνονται έως τα 210 ευρώ για εισοδήματα από 7.000 ευρώ έως 21.000 ευρώ ετησίως. Στις 7 Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα Α21 για το επίδομα παιδιού 2019, ώστε η πρώτη δόση του 2019 να καταβληθεί στα τέλη Μαρτίου σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλει αίτηση με βάση την περυσινή φορολογική δήλωση. Στις 28 Φεβρουαρίου θα εξοφληθούν μάλιστα και οι εκκρεμότητες του επιδόματος παιδιού από το 2018. Να σημειωθεί ότι το 2019 ο προϋπολογισμός του ΟΠΕΚΑ τριπλασιάστηκε, με αποτέλεσμα να αγγίζει τα 3,2 δισ. έναντι 1 δισ. το 2018, καθώς υπό την ομπρέλα του Οργανισμού εντάχθηκε το σύνολο της επιδοματικής πολιτικής της χώρας, με στόχο τη διαφάνεια και την απλούστευση των διαδικασιών. Πλέον, οι περίπου 172.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων που έως πρότινος εισέπρατταν τις παροχές από τους δήμους και τις Περιφέρειες πληρώνονται από τον ΟΠΕΚΑ. «Μπήκαν οι βάσεις ώστε οι παροχές του Οργανισμού να φτάσουν σταδιακά σε 2 εκατ. νοικοκυριά», είπε ο διοικητής του Οργανισμού Στ. Πλιάκης.

Οσο για την κριτική που ασκείται αναφορικά με την κυβερνητική επιλογή για αυξημένες επιδοματικές πολιτικές, ο κ. Πλιάκης υποστήριξε ότι οι παροχές του Οργανισμού απευθύνονται σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα του ελληνικού πληθυσμού, το επίδομα παιδιού κάλυψε 926.000 οικογένειες και 1,6 εκατ. παιδιά, ενώ το 58% των δικαιούχων οικογενειών έχει μέσο ετήσιο εισόδημα πάνω από 15.000 ευρώ. Για αναπτυξιακές πολιτικές πρόνοιας έκανε λόγο και η κ. Φωτίου, εκτιμώντας ότι για κάθε ευρώ που δίνεται στην πρόνοια επιστρέφει στο ΑΕΠ έως 1,03 με 1,6 ευρώ. Μάλιστα, αποκάλυψε πως οι δανειστές απαίτησαν κατά την Α και Β αξιολόγηση να κοπεί 1 δισ. ευρώ από τα περίπου 200 προνοιακά επιδόματα που δίνονταν από 120 διαφορετικές πηγές, όμως μέσω της ψηφιακής μετατροπής του ΟΠΕΚΑ, όλα τα επιδόματα διασώθηκαν.

Για τη σταδιακή μετάβαση σε ένα σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που ξεφεύγει από την παγίδα της ελάχιστης στήριξης μόνο για άπορους και βαριά περιθωριοποιημένους, μίλησε και ο γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δ. Καρέλλας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή