BBC: Η ιστορική αλήθεια πίσω από την «Ευνοούμενη»

BBC: Η ιστορική αλήθεια πίσω από την «Ευνοούμενη»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, «Η Ευνοούμενη», προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον του κινηματογραφικού κόσμου για τον τρόπο που παρουσιάζει την ζωή, την υγεία και τις σεξουαλικές επιλογές της βασίλισσας Αννας της Μεγάλης Βρετανίας (Ολίβια Κολμαν), καθώς και τις σχέσεις της με την δούκισσα του Μάρλμπορο, Σάρα Τσέρστιλ (Ρέιτσελ Βάις) και την ξαδέρφη της τελευταίας, Αμπιγκεϊλ Χιλ (Εμα Στόουν).

Σε ειδικό βίντεο-αφιέρωμα του BBC, δύο ειδικοί εξετάζουν διάφορες πτυχές της ταινίας και τις συγκρίνουν με τα ιστορικά στοιχεία, προσπαθώντας να καθορίσουν κατά πόσο «Η Ευνοούμενη» είναι ιστορικά αληθής.

Οι σεξουαλικές προτιμήσεις της

«Δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η Αννα είχε σχέση με την Σάρα», δηλώνει η Οφίλια Φιλντ, βιογράφος της Σάρα Τσώρτσιλ.

«Από την άλλη, πολλά στοιχεία υποδεικνύουν ότι η Αννα μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον σεξουαλικά απελευθερωμένο, ενώ υπάρχουν αρκετά γράμματα της προς την Σάρα, τα οποία είναι γραμμένα με μία ρομαντική διάθεση», τονίζει η Φιλντ.

BBC: Η ιστορική αλήθεια πίσω από την «Ευνοούμενη»-1

Στιγμιότυπο από την «Ευνοούμενη», στο οποίο απεικονίζονται η Σάρα Τσώρτσιλ (Ρέιτσελ Βάις) και η βασίλισσα Αννα (Ολίβια Κολμαν).

Η υγεία της

«Η φυσική αδυναμία της βασίλισσας Αννας, όπως απεικονίζεται στην ταινία, συνάδει με τα στοιχεία που έχουμε», σχολιάζει ο Μάθιου Στόρεϊ, επιμελητής του Παλατιού του Κένσινγκτον.

«Είχε πρόβλημα με τα μάτια της από μικρή ηλικία, ενώ οι 17 εγκυμοσύνες της την επηρέασαν σωματικά», προσθέτει ο Στόρεϊ.

Τα κοστούμια της ταινίας

«Τα κοστούμια που σχεδίασε η Σάντι Πάουελ είναι ένας πολύ καλός τρόπος να κατανοήσουμε την συνολική προσέγγιση της ταινίας, καθώς η Πάουελ παίρνει τις ενδυμασίες του 18ου αιώνα και τις επαναπροσδιορίζει με μοντέρνους όρους», τονίζει ο Στόρεϊ.

BBC: Η ιστορική αλήθεια πίσω από την «Ευνοούμενη»-2

Ο Λάνθιμος μιλά με την Βάις και τον Τζέιμς Σμιθ στα παρασκήνια της ταινίας.

Η αντιπαλότητα μεταξύ Σάρα και Αμπιγκεϊλ

«Αυτό που δεν δείχνει η ταινία είναι ότι η Σάρα υιοθέτησε την Αμπιγκεϊλ και τα αδέρφια της περίπου το 1690, οπότε από τότε η Σάρα φρόντιζε την οικογένεια της Αμπιγκεϊλ, η οποία ήταν πολύ φτωχή», λέει η Φιλντ.

«Αργότερα, της πρόσφερε μία δουλειά στο παλάτι και καθώς η Αμπιγκεϊλ άρχισε να έρχεται πιο κοντά με τη βασίλισσα, η Σάρα άρχισε να νιώθει προδομένη, τόσο σε προσωπικό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο», σχολιάζει.

«Παρόλα αυτά δεν υπάρχει κανένα απολύτως ιστορικό στοιχείο που να μας αποδεικνύει ότι η Αμπιγκεϊλ πήγε να δηλητηριάσει την Σάρα», υπογραμμίζει ακόμη.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο του BBC εδώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή