Με χαμηλές προσδοκίες η συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί

Με χαμηλές προσδοκίες η συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με συγκροτημένες και συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς όμως μεγάλες προσδοκίες» προσέρχεται στη σημερινή άτυπη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Κι αυτό, όπως ανέφερε, όχι γιατί δεν το επιθυμεί η ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά γιατί ήδη καταγράφονται κάποιες δηλώσεις που υποδηλώνουν τις προθέσεις της Τουρκίας, σε σχέση με την ημερομηνία έναρξης ουσιαστικού διαλόγου.

Είπε ότι στη συνάντηση θα θέσει τις προκλήσεις στα Στροβίλια και τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, οι οποίες, επεσήμανε, πρέπει να τερματιστούν για να προετοιμασθεί το έδαφος.

Ο κ. Αναστασιάδης επιβεβαίωσε ότι θα υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση για την αποκέντρωση εξουσιών, τονίζοντας ότι επιδιώκει συνθήκες ενός λειτουργικού κράτους. Τέλος, διευκρίνισε ότι δεν επικεντρώνεται μόνο σε θέματα λειτουργίας, αλλά και σε ζητήματα ασφάλειας.

Η επιχειρηματολογία εκ μέρους του Ακιντζί θα κινηθεί πέριξ της πολιτικής ισότητας. Κάτι που άπτεται και των όσων και ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας έχει πει για το ζήτημα φέροντάς το στην πρώτη γραμμή. Οπότε το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ποια θα είναι η αντίδραση εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και αν θα υπάρξει η χρυσή τομή. Ούτως ή άλλως είναι συνδεόμενες οι συζητήσεις της πολιτικής ισότητας και της αποκεντωμένης Ομοσπονδίας. Όλες πάντως οι πληροφορίες επιμένουν πως στη συνάντηση δεν θα μπουν εις βάθος στο ζήτημα της αποκεντρωμένης εφόσον θα πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση και άρα συμφωνία ανάμεσα στις πλευρές για το ποιες εξουσίες δύναται να εκχωρηθούν στις συνιστώσες πολιτείες.

Διπλωματικές πηγές λένε πως δεν πρέπει να αναμένεται ιδιαίτερη πρόοδος, επαναλαμβάνουν πως θα είναι μια ανοιχτή συζήτηση χωρίς ατζέντα και ότι βασικό μέλημα είναι να βελτιωθεί το κλίμα ανάμεσα στις πλευρές και να παραμείνει ανοιχτός ένας δίαυλος επικοινωνίας.

Τηρουμένων λοιπόν των προαναφερθέντων το κέρδος θα είναι να υπάρξει τουλάχιστον μια διευθέτηση για μια δεύτερη συνάντηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ,ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή