Οι συμβουλές ενός ναυάρχου

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΙΛΙΑΜ Χ. ΜΑΚΡΕΪΒΕΝ

Στρώσε το κρεβάτι σου

μτφρ. Τέσι Μπάιλα

εκδ. Ψυχογιός, σελ. 132

Η σκέψη ότι ένας άνθρωπος που έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε στρατόπεδα, πολεμικές βάσεις και πεδία μάχης δίνει συμβουλές αυτοβελτίωσης στις νεότερες γενιές εμπνέει ένα απροσδιόριστο αίσθημα ανησυχίας, όμως ο Ουίλιαμ Μακρέιβεν δεν είναι ένας συνηθισμένος στρατιωτικός και το βιβλίο του δεν βρέθηκε τυχαία στην πρώτη θέση των μπεστ σέλερ των New York Times. Ο πλέον παρασημοφορημένος ναύαρχος στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ ήταν επικεφαλής των αποστολών που οδήγησαν στη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν και στον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν, ενώ από το 2015 έως το 2018 διατέλεσε πρύτανης του Πανεπιστημίου του Τέξας. Τους νέους αποφοίτους του συγκεκριμένου πανεπιστημίου είχε ως αποδέκτες η ομιλία που έδωσε τον Μάιο του 2017 και αποτέλεσε τη βάση για το μικρό του «εγχειρίδιο» με τίτλο «Στρώσε το κρεβάτι σου». Το στρώσιμο του κρεβατιού, ή αλλιώς «ξεκίνα τη μέρα σου εκπληρώνοντας μια υποχρέωση», είναι μόνο το πρώτο από τα δέκα μαθήματα του Μακρέιβεν προς όσους θέλουν να βελτιώσουν τους εαυτούς τους και, γιατί όχι, τον κόσμο.

Bγαλμένο μέσα από τις περιπέτειες και τις δοκιμασίες που βίωσε ο συγγραφέας πρώτα ως εκπαιδευόμενος στις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις και αργότερα ως διοικητής διαφόρων μονάδων εντός και εκτός εμπόλεμων ζωνών, το βιβλίο διαβάζεται με μια ανάσα, αλλά προσφέρει άφθονη τροφή για σκέψη. Ο αναγνώστης που ελπίζει ίσως σε κάποιο κρυμμένο αντιπολεμικό μήνυμα ή έστω έναν προβληματισμό για τη σκοπιμότητα των αμερικανικών πολεμικών επιχειρήσεων των τελευταίων χρόνων, σίγουρα θα απογοητευθεί. Ο Μακρέιβεν (ο οποίος πάντως επέστρεψε στο χωριό Khataba του Αφγανιστάν για να ζητήσει συγγνώμη από τους επιζώντες της αμερικανικής επίθεσης που το 2012 στοίχισε τη ζωή σε πέντε αμάχους) δεν τρέφει αμφιβολίες ότι εκπροσωπεί το Δίκαιο ή ότι οι ανθρώπινες απώλειες, στις οποίες υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας, δεν ήταν επί ματαίω, ωστόσο οι βεβαιότητές του δεν προέρχονται από ένα αίσθημα ανωτερότητας. Αντίθετα, διαθέτει τη μετριοπάθεια και την ταπεινότητα του ανθρώπου που γνωρίζει την αξία της ομαδικότητας («ποτέ μην ξεχάσεις ότι η επιτυχία σου εξαρτάται από άλλους») και έχει συνειδητοποιήσει πως αυτό που μετράει «δεν είναι το μέγεθος των βατραχοπέδιλών σου αλλά εκείνο της καρδιάς σου».

Σε ρήξη με τον Τραμπ

Πάντοτε πιστός στις αρχές του, ο ναύαρχος, τον οποίο υποδύεται ο Κρίστοφερ Στάνλεϊ στην ταινία «Zero Dark Thirty», δεν δίστασε να έρθει σε ρήξη με τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ, κατηγορώντας τον, μεταξύ άλλων, ότι «μας ντροπιάζει στα μάτια των παιδιών μας» και «μας ταπεινώνει στην παγκόσμια σκηνή», και εκφράζοντας ανοιχτά την υποστήριξή του προς τον τέως συνάδελφό του και διοικητή της CIA Tζον Μπρέναν το περασμένο καλοκαίρι. Οταν ο Ντόναλντ Τραμπ τον αποκάλεσε «θαυμαστή της Χίλαρι Κλίντον και του Μπαράκ Ομπάμα», εκείνος απάντησε ότι είναι «θαυμαστής του προέδρου Ομπάμα και του προέδρου Τζορτζ Μπους, για τους οποίους εργάστηκα. Θαυμάζω όλους τους προέδρους, ανεξαρτήτως πολιτικού κόμματος, που… αξιοποιούν το αξίωμά τους για να κρατήσουν την χώρα ενωμένη σε δύσκολους καιρούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή