Το Κίεβο απέκλεισε την Ουκρανή υποψήφια για τη Eurovision

Το Κίεβο απέκλεισε την Ουκρανή υποψήφια για τη Eurovision

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Να υπογράψει συμβόλαιο με την 27χρονη τραγουδίστρια Αννα Κορσούν, νικήτρια του τοπικού διαγωνισμού της Ουκρανίας για την εκπροσώπηση της χώρας στη Eurovision, αρνήθηκε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας, αποκλείοντας τη νικήτρια από τον διαγωνισμό στο Τελ Αβίβ.

Η αντιπαράθεση ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής, λίγη ώρα αφότου η Κορσούν –γνωστή με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Μαρούβ– αναδείχθηκε νικήτρια του τελικού της Ουκρανίας. Μερίδα του πολιτικού κόσμου της χώρας υποστήριξε ότι η Μαρούβ δεν πρέπει να εκπροσωπήσει την Ουκρανία στον ευρωπαϊκό μουσικό διαγωνισμό, που θα διεξαχθεί τον Μάιο στο Τελ Αβίβ, καθώς εμφανίζεται συχνά στη Ρωσία. Οι περιοδείες τής δημοφιλούς τραγουδίστριας στη Ρωσία έχουν καταστεί «τοξικό» ζήτημα εξαιτίας της διελκυστίνδας μεταξύ των γειτονικών χωρών, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014 και τη στήριξη που προσφέρει η Μόσχα στο αυτονομιστικό κίνημα στην ανατολική Ουκρανία.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ουκρανίας πρότεινε χθες συμβόλαιο στη Μαρούβ, το οποίο την εμποδίζει προσωρινά να εμφανίζεται στη Ρωσία, δίνοντάς της 24ωρη διορία για να υπογράψει. Υστερα από συνομιλίες, που διήρκεσαν μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, οι δύο πλευρές παραδέχθηκαν ότι δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν. Σε μήνυμά της στο Facebook, η Μαρούβ ανέφερε ότι ήταν έτοιμη να αναστείλει τις εμφανίσεις της στη Ρωσία, αρνούμενη ωστόσο να αποδεχθεί άλλες απαιτήσεις του ουκρανικού δικτύου, τις οποίες χαρακτήρισε «λογοκρισία» και «επιβεβλημένη κρατική προπαγάνδα».

Στο μήνυμά της, η Μαρούβ αναφέρει: «Είμαι Ουκρανή πολίτης, πληρώνω φόρους και αγαπώ ειλικρινά την Ουκρανία. Δεν είμαι, όμως, πρόθυμη να φωνάζω συνθήματα και να προωθώ τα συμφέροντα πολιτικών προσώπων. Είμαι μουσικός, όχι εργαλείο της πολιτικής σκηνής».

Σε δηλώσεις του το βράδυ της Δευτέρας, το υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας ανέφερε ότι «μόνο πατριώτες, που συνειδητοποιούν τις ευθύνες τους» μπορούν να εκπροσωπούν τη χώρα στον ετήσιο διαγωνισμό ποπ μουσικής της Eurovision, την ώρα «που χιλιάδες ήρωες δίνουν τη ζωή τους για την εθνική ακεραιότητα της χώρας».

Το 2017, χρονιά κατά την οποία η Ουκρανία είχε διοργανώσει τον ετήσιο διαγωνισμό, το Κίεβο είχε αρνηθεί να επιτρέψει την είσοδο της Ρωσίδας τραγουδίστριας στη χώρα, εξαιτίας των συναυλιών που αυτή είχε δώσει χωρίς άδεια της ουκρανικής κυβέρνησης στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία. Ενα χρόνο νωρίτερα, η Ουκρανία είχε κερδίσει την πρώτη θέση στον διαγωνισμό της Eurovision χάρη στο τραγούδι «1944», με θέμα τον εκτοπισμό των Τατάρων της Κριμαίας τη χρονιά εκείνη από το καθεστώς του Ιωσήφ Στάλιν.

Το 2009, η EBU –η ευρωπαϊκή επιτροπή αρμόδια για τη Eurovision– είχε απορρίψει την υποψηφιότητα της Γεωργίας, που είχε επιλέξει τραγούδι με τίτλο «We Don’t Wanna Put In» (Δεν θέλουμε να πάμε μέσα), λογοπαίγνιο κατά του Ρώσου προέδρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή