Κλιμακώνεται η κρίση στο Κασμίρ μετά την κατάρριψη δύο ινδικών μαχητικών από το Πακιστάν

Κλιμακώνεται η κρίση στο Κασμίρ μετά την κατάρριψη δύο ινδικών μαχητικών από το Πακιστάν

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνεται η κρίση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν μετά την κατάρριψη δύο ινδικών μαχητικών αεροσκαφών μία ημέρα μετά την αεροπορική επιδρομή ινδικών μαχητικών στο Πακιστάν για πρώτη φορά από τον πόλεμο του 1971.  

Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών, που ξεκίνησε χθες Τρίτη, έχει προκαλέσει ανησυχία στη διεθνή κοινότητα η οποία φοβάται μια ανοικτή σύγκρουση μεταξύ των δύο κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα για την αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ, μήλον της έριδος μεταξύ τους από το 1947.

Σε διάλογο καλεί την Ινδία ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ίμραν Χαν προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ των δύο χωρών. «Η Ιστορία μάς διδάσκει ότι οι πόλεμοι οφείλονται σε κακούς υπολογισμούς. Το ερώτημά μου είναι: με δεδομένα τα όπλα που διαθέτουμε μπορούμε να επιτρέψουμε τον παραμικρό λάθος υπολογισμό;», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Χαν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα αναφερόμενος στο πυρηνικό οπλοστάσιο των δύο χωρών.

Το Πακιστάν «δεν θέλει να πάει σε πόλεμο» με την Ινδία, διαβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού, ο στρατηγός Ασίφ Γκάφουρ, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της πακιστανικής Πολεμικής Αεροπορίας για την κατάρριψη των  αεροσκαφών που είχαν παραβιάσει τον εναέριο χώρο της χώρας. Οι πιλότοι τους έχουν συλληφθεί και ένας εξ αυτών νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Κλιμακώνεται η κρίση στο Κασμίρ μετά την κατάρριψη δύο ινδικών μαχητικών από το Πακιστάν-1

Από την πλευρά του το Νέο Δελχί ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ένα πακιστανικό αεροσκάφος στο Κασμίρ, όμως στη διάρκεια της επιχείρησης αναχαίτισής του καταρρίφθηκε από το Πακιστάν ένα ινδικό αεροσκάφος. «Στρατιώτες στο έδαφος είδαν το πακιστανικό αεροσκάφος να πέφτει από τον ουρανό στην πακιστανική πλευρά. Σε αυτή την επιχείρηση δυστυχώς χάσαμε ένα Mig-21. Ο πιλότος χάθηκε στη μάχη. Το Πακιστάν ισχυρίζεται ότι τον κρατά. Ελέγχουμε τις πληροφορίες», δήλωσε ο Ραβίς Κουμάρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας.

Κλιμακώνεται η κρίση στο Κασμίρ μετά την κατάρριψη δύο ινδικών μαχητικών από το Πακιστάν-2

Αναφερόμενη στα πλήγματα που εξαπέλυσε η ινδική Πολεμική Αεροπορία χθες Τρίτη εναντίον στρατοπέδου εκπαίδευσης στο Πακιστάν, η Ινδή υπουργός Εξωτερικών Σούσμα Σουάραζ εξήγησε ότι η επιχείρηση δεν ήταν στρατιωτική, διότι «δεν είχε στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις» του Πακιστάν. Παράλληλα, δήλωσε ότι «η Ινδία δεν επιθυμεί την κλιμάκωση» και «θα συνεχίσει να δρα με υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση». 

Τα ξημερώματα το Ισλαμαμπάντ είχε ανακοινώσει ότι «προχώρησε σε πλήγματα στη Γραμμή Ελέγχου», τα ντε φάκτο σύνορα μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, «από τον πακιστανικό εναέριο χώρο». Στόχος τους ήταν «μη στρατιωτικοί στόχοι».
Κλιμακώνεται η κρίση στο Κασμίρ μετά την κατάρριψη δύο ινδικών μαχητικών από το Πακιστάν-3

«Δεν πρόκειται για αντίποινα», υπογράμμισε το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν. «Μόνος στόχος ήταν να καταδείξουμε το δικαίωμά μας, την επιθυμία μας και την ικανότητά μας στην αυτοάμυνα», τόνισε το υπουργείο. «Δεν έχουμε κανέναν σκοπό κλιμάκωσης αλλά είμαστε απολύτως έτοιμοι να το κάνουμε, αν αναγκαστούμε», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα μετά την επίθεση αυτοκτονίας με αυτοκίνητο από αντάρτες του Πακιστάν στο ελεγχόμενο από την Ινδία Κασμίρ που είχε σαν αποτέλεσμα 40 Ινδοί αστυνομικοί να χάσουν τη ζωή τους. Ωστόσο, ο κίνδυνος σύγκρουσης αυξήθηκε δραματικά χθες όταν η Ινδία προχώρησε χθες Τρίτη σε αεροπορική επιδρομή σε βάση, που όπως ισχυρίζεται, εκπαιδεύονται αντάρτες από το Πακιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί «πολύ μεγάλος αριθμός» τους.

Κλιμακώνεται η κρίση στο Κασμίρ μετά την κατάρριψη δύο ινδικών μαχητικών από το Πακιστάν-4
 
Η επιχείρηση αυτή πραγματοποιήθηκε μερικές ημέρες έπειτα από μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι στο Κασμίρ που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 40 στελέχη των ινδικών σωμάτων ασφαλείας.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν διεμήνυσε ότι θα ανταποδώσει το πλήγμα σε χρόνο και τόπο της επιλογής της, διέψευσε ότι υπήρξαν νεκροί στις ινδικές επιδρομές, ενώ ένας εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων άφησε να πλανάται η απειλή της χρήσης των πυρηνικών όπλων της χώρας, ανεβάζοντας κατακόρυφα τον τόνο

Κλιμακώνεται η κρίση στο Κασμίρ μετά την κατάρριψη δύο ινδικών μαχητικών από το Πακιστάν-5

Αναστολή πτήσεων σε Πακιστάν και Ινδία 

Σε μια ένδειξη της ρευστής κατάστασης το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι κλείνει τον εναέριο χώρο του «μέχρι νεοτέρας», ενώ στην Ινδία τουλάχιστον εννέα αεροδρόμια στο βόρειο τμήμα της χώρας έχουν κλείσει.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έκλεισε επισήμως τον εναέριο χώρο μέχρι νεοτέρας, ανέφερε η υπηρεσία με ανάρτησή της στο Twitter. Εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη «εξαιτίας των συνθηκών», αναφερόμενος στην κλιμάκωση των σχέσεων με την Ινδία. 

Κλιμακώνεται η κρίση στο Κασμίρ μετά την κατάρριψη δύο ινδικών μαχητικών από το Πακιστάν-6

Την ίδια ώρα, ινδικές αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν τις πτήσεις τους προς τουλάχιστον έξι πόλεις στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ αρκετά αεροδρόμια έχουν κλείσει.

Ειδικότερα, οι αεροπορικές εταιρείες IndiGo, GoAir, Jet Airways και Vistara ανακοίνωσαν ότι οι πτήσεις προς αρκετά αεροδρόμια έχουν ανασταλεί προσωρινά ή βρίσκονται σε αναμονή, ενώ επεσήμαναν ότι έχουν επηρεαστεί οι πτήσεις προς διάφορες πόλεις, μεταξύ των οποίων η Αμριτσάρ, η Τσαντιγκάρθ, η Τζάμου, η Λεχ και Σριναγκάρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή