Ευνοϊκό κλίμα για την έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου

Ευνοϊκό κλίμα για την έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αποκλιμάκωση σημειώθηκε χθες στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με τη βελτίωση του κλίματος στην αγορά –η οποία ξεκίνησε στα μέσα περίπου του Ιανουαρίου και λίγο πριν από την έκδοση του νέου 5ετούς– να συνεχίζεται, στρώνοντας έτσι το έδαφος για την επόμενη κίνηση του ΟΔΔΗΧ και την έκδοση του πρώτου 10ετούς ομολόγου μετά τον Μάρτιο του 2010. Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα ισχυρό το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα ο τζίρος στην ΗΔΑΤ να έχει «ανεβάσει» ταχύτητα, με τον Φεβρουάριο να αναμένεται να είναι ο καλύτερος μήνας του τελευταίου 12μήνου από άποψη όγκου συναλλαγών. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου λήξης 30 Ιανουαρίου του 2028 διαμορφώθηκε στο 3,720% με πτώση της τάξης του 1,6% από τα επίπεδα της Δευτέρας, εξακολουθώντας να κινείται στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2018 και κοντά στα χαμηλά 13 ετών.

Ακόμη σημαντικότερη ήταν η βελτίωση του νέου 5ετούς ομολόγου λήξης 2 Απριλίου 2024, καθώς η απόδοσή του «έσπασε» και το 3% και διαμορφώθηκε στο 2,972% με πτώση 2,11%. Το Ελληνικό Δημόσιο θέλει να εκμεταλλευτεί το τρέχον κλίμα και να προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγου, με το πιθανότερο σενάριο να είναι ένα 10ετές. Αλλωστε, όλες οι άλλες χώρες που βρέθηκαν σε προγράμματα προχώρησαν σε ένα τέτοιο βήμα, με την Κύπρο πρόσφατα να «τολμά» ακόμη και την πρώτη έκδοση 15ετούς ομολόγου στην ιστορία της. Οπως δήλωσαν Ελληνες αξιωματούχοι στο Reuters, η έκδοση νέου ομολόγου είναι πιθανή τον Μάρτιο με το ποσό να είναι ανάλογο με αυτό του 5ετούς, εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές.

Το οικονομικό επιτελείο εδώ και καιρό «ποντάρει» στην ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση του κλίματος που θα φέρει μια θετική απόφαση στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου για την επιστροφή των κερδών των ANFAs/SNPs, ειδικά εάν προηγηθεί αναβάθμιση από τη Moody’s (1η Μαρτίου). Ετσι, στους σχεδιασμούς του ΟΔΔΗΧ είναι η έξοδος με το 10ετές να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το Eurogroup, δηλαδή στις 12 Μαρτίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στο «τραπέζι» του οικονομικού επιτελείου υπάρχει και το ενδεχόμενο η έξοδος στις αγορές να γίνει πριν από το Eurogroup, την επόμενη δηλαδή εβδομάδα, έτσι ώστε να μη χαθεί το μομέντουμ που υπάρχει, ειδικά τη στιγμή που δεν αποκλείουν την πιθανότητα προσωρινής «εμπλοκής» στο Eurogroup, γεγονός που θα προκαλέσει αβεβαιότητα στην αγορά.

Σύμφωνα πάντως με τον Τζιανλούκα Ζίγκλιο, επικεφαλής στρατηγικό αναλυτή της αγοράς σταθερού εισοδήματος στην Continuum Economics, αν και οι συνθήκες στην αγορά είναι ευνοϊκές, οι επενδυτές είναι πιθανό να θέλουν πρώτα να έχουν στα «χέρια» τους τα αποτελέσματα τόσο του Eurogroup όσο και της αξιολόγησης της Moody’s πριν από τη συμμετοχή σε μία έκδοση ομολόγου μακροπρόθεσμης διάρκειας από την Ελλάδα. Οπως σημειώνει στην «Κ», και η Ελλάδα θα θέλει επίσης να περιμένει τα αποτελέσματα αυτά, καθώς μια αναβάθμιση στο «Β2» ή το «Β1» από τη Moody’s είναι πιθανή. Και παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες τριβές με τους πιστωτές σχετικά με τα προαπαιτούμενα, οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας είναι ικανοποιητικές και έτσι δεν αναμένεται να χαθεί η δόση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή