Κ. Μητσοτάκης: Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου

Κ. Μητσοτάκης: Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό και την αντικατάστασή του με ένα βιώσιμο σύστημα τριών πυλώνων, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο ιδιωτικός τομέας, προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της ομιλίας του στη συνέλευση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών.

«Το υπάρχον σύστημα εξαντλεί τα όριά του, το σύστημα είναι άδικο, πριμοδοτεί συγκεκριμένες κατηγορίες ενώ αφήνει εκτεθειμένες άλλες. Είναι αμφίβολο αν είναι βιώσιμο, καθώς δεν ακολουθεί τις δημογραφικές τάσεις», ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Μητσοτάκης. Στο σχέδιο της Ν.Δ. για το ασφαλιστικό σύστημα, ο πρώτος πυλώνας θα είναι υποχρεωτικός, διανεμητικός και δημόσιος, ο δεύτερος θα είναι υποχρεωτικός και κεφαλαιοποιητικός, ο οποίος θα παρέχεται από δημόσιους και ιδιωτικούς πιστοποιημένους παρόχους υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο τρίτος θα είναι προαιρετικός, ιδιωτικού χαρακτήρα, καθώς θα στοχεύει στην εξασφάλιση πρόσθετων εισοδημάτων μετά το πέρας του εργασιακού βίου, με αφορολόγητες εισφορές. Επιπλέον, έθεσε και ζητήματα όπως η ασφάλιση των σπιτιών. «Μόλις το 16% των σπιτιών είναι ασφαλισμένα έναντι φυσικών καταστροφών. Πρέπει να εξετάσουμε πώς κράτος και ιδιωτικός τομέας από κοινού θα παρέχουν φτηνή ασφάλιση σε περίπτωση σεισμού. Είναι αδιανόητο σε μια σεισμογενή χώρα να μην έχουμε στη διάθεσή μας ένα τέτοιο εργαλείο», είπε ενδεικτικά ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Επιπλέον, επισήμανε ότι «η έννοια της αποταμίευσης είναι πολυτέλεια για τους πολλούς που αγωνίζονται καθημερινά να τα φέρουν βόλτα. Για να αποκτήσει ξανά η αποταμίευση τη σημασία της, πρέπει να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα μέσα από την ανάπτυξη. Και να εφαρμοστούν πολιτικές που να τη στηρίζουν». Μόνο η ανάπτυξη, πρόσθεσε, μπορεί να χρηματοδοτήσει ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα. Και υπογράμμισε ότι «το τρίπτυχό μας είναι σαφές: Λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες επενδύσεις για νέες δουλειές και κράτος στην υπηρεσία του πολίτη, όχι του κόμματος».

Την παρουσίαση του κ. Μητσοτάκη απορρίπτει η κυβέρνηση και, συγκεκριμένα, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Ν.Δ. «αμετανόητο υπέρμαχο του ασφαλιστικού Πινοσέτ», ενώ πρόσθεσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε τον εαυτό του καθώς υποσχέθηκε στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ότι θα τους εκχωρήσει όχι μόνο την επικουρική ασφάλιση αλλά και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων». Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, «το σχέδιό του για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης επιβαρύνει με 55 δισ. ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό και απειλεί ευθέως τις εισφορές και τις συντάξεις, τόσο των νυν συνταξιούχων όσο και των σημερινών και των νέων ασφαλισμένων».

Χθες, επίσης, πιστοποιήθηκε, με την προσχώρηση ακόμα δύο κορυφαίων στελεχών της Δράσης στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ., η στρατηγική συμπόρευση ανάμεσα στην Πειραιώς και τον μεταρρυθμιστικό χώρο. Συγκεκριμένα, χθες συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Ν.Δ. στο γραφείο του στη Βουλή ο Τάσος Αβραντίνης, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στην Α΄ Πειραιά, και ο Τέλης Αϊβαλιώτης που θα διεκδικήσει την εκλογή του στον νότιο τομέα της Β΄ Αθηνών. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Κυριακή η Δράση αποφάσισε ομοφώνως να αναστείλει την κομματική λειτουργία της, προκειμένου τα στελέχη της να μπορούν να στηρίξουν τη Ν.Δ.

Στη Μόσχα

Τέλος, σήμερα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. μεταβαίνει στη Μόσχα, όπου σήμερα και αύριο θα έχει σειρά κρίσιμων συναντήσεων, ανάμεσα στις οποίες, με τον πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Τις επόμενες εβδομάδες ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει το πρόγραμμα των διεθνών επαφών του, καθώς αναμένεται να ταξιδέψει και πέραν του Ατλαντικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή