Η άτακτη έξοδος, ο ανδριάντας και το δημοψήφισμα

Η άτακτη έξοδος, ο ανδριάντας και το δημοψήφισμα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ίδια στιγμή που η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωνε την πιθανότητα μετάθεσης της ημερομηνίας του Brexit, η κυβέρνησή της έδινε στη δημοσιότητα την περίληψη έκθεσης που συνέταξε για τις επιπτώσεις εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία. Η έκθεση βοηθάει να γίνει κατανοητό γιατί ασκήθηκαν στην πρωθυπουργό τόσο έντονες πιέσεις, ακόμη και από το εσωτερικό της κυβέρνησής της.

Με βάση την έκθεση, εάν η έξοδος προχωρήσει χωρίς συμφωνία, η βρετανική οικονομία θα επιβαρυνθεί με 13 δισ. στερλίνες ετησίως για τα έξοδα τελωνείων. «Περίπου 240.000 επιχειρήσεις που έχουν εμπορικές δοσοληψίες μόνο με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να περάσουν για πρώτη φορά από τα τελωνεία», αναφέρει η έκθεση.

Στο πάγιο κόστος των τελωνειακών διατυπώσεων προστίθεται το κόστος των δασμών που θα επιβάλει η Ε.Ε. στα βρετανικά προϊόντα και οι οποίοι θα φθάσουν το 10% στα αυτοκίνητα και το 70% στα βοοειδή. Ιδιαίτερα για τη Βόρεια Ιρλανδία, μια έξοδος χωρίς συμφωνία θα ήταν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της βρετανικής κυβέρνησης, εξαιρετικά επώδυνη. «Μπορεί να υπάρξουν πτωχεύσεις εταιρειών ή μετεγκαταστάσεις στην Ιρλανδία, με συνέπειες για την οικονομία και την ανεργία στη Βόρεια Ιρλανδία», αναφέρει η έκθεση.

Πολλοί παρατηρητές θεωρούν ότι το σενάριο άτακτης αποχώρησης, άρα απότομης ρήξης με την Ιρλανδία, θα αποτελούσε τόσο μεγάλο σοκ για τη Βόρεια Ιρλανδία, ώστε θα οδηγούσε στη διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου και στην ένωση των δύο τμημάτων του νησιού. Σχετικό άρθρο στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» αναφέρει σκωπτικά ότι, σε αυτή την περίπτωση, στην Ιρλανδία θα ανεγερθεί ανδριάντας του Τζέικομπ Ρις Μογκ, του «σκληρού» ευρωσκεπτικιστή που, με την επιμονή του για κάθετη ρήξη, πυροδότησε τις διαδικασίες για την ιρλανδική ενοποίηση.

Η κυβερνητική έκθεση περιγράφει, επίσης, με μελανά χρώματα τις δυσκολίες των πρώτων μηνών ύστερα από μια άτακτη έξοδο. «Το χειρότερο σενάριο στους σχεδιασμούς είναι η ροή αγαθών μέσω του Ντόβερ και της σήραγγας της Μάγχης να είναι μειωμένη σε πολύ μεγάλο βαθμό επί μήνες», αναφέρει. «Την εποχή του χρόνου που θα φύγουμε από την Ε.Ε., η Βρετανία έχει ιδιαίτερη εξάρτηση από τις εισαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών μέσω της Μάγχης», προσθέτει, συμπληρώνοντας ότι θα υπάρξει «αύξηση τιμών» και αφήνοντας ερωτήματα για το πώς θα αντιδράσουν οι Βρετανοί. «Σε αυτό το σενάριο, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν ή να ενταθούν οι ελλείψεις αγαθών εξαιτίας της συμπεριφοράς των καταναλωτών», αναφέρει η έκθεση.

Ας σημειωθεί ότι η ευρεία συμφωνία γύρω από την ανάγκη να αποφευχθεί μια άτακτη έξοδος δεν ανοίγει αυτομάτως την πόρτα προς τη συνολική αμφισβήτηση της εξόδου. Η ανακοίνωση του Εργατικού Κόμματος, τη Δευτέρα, ότι θα υποστηρίξει τη διοργάνωση δεύτερου δημοψηφίσματος, δεν συνεπάγεται ότι θα υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της λύσης αυτής. Σύμφωνα με υπολογισμούς κοινοβουλευτικών συντακτών, υπολείπονται περίπου 30-35 ψήφοι ώστε να εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων μια πρόταση για δεύτερο δημοψήφισμα.

Τέσσερις εβδομάδες πριν από την ημερομηνία της βρετανικής αποχώρησης, το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή